Vrede, frygt og mismod. Angst eller bare lidt bange, men lidt for ofte. Panikfølelser, sorte klapper, der går ned og måske tendens til depression. Svært ved at huske og koncentrere sig, hjernen der lukker sig ned over dig. Hyperaktivitet grænsende til det maniske eller alt for træt. Kan du genkende nogle af symptomerne, kan du måske få støtte fra en af de vigtigste planter i det indiske urteapotek.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018
Du skal selvfølgelig af sted til lægen og bede om en udredning af dine problemer, hvis de er dybe, langvarige, opstår pludseligt, eller du i det hele taget føler dig magtesløs over for de symptomer, der er opstået. Eller hvis du er pårørende til en person, der langsomt eller hurtigt ændrer adfærd. Det kan være tegn på nogle problemstillinger, der skal tages hånd om af læger og psykiatere. Måske vurderer du sammen med lægen, at dine problemer ligger inden for det område, vi normalt kalder almindelige livskriser, hvor hjernen bliver ekstra udfordret, og så kalder dit vigtigste styresystem måske på Centella asiatica også kaldet Gotu kola.
Vores hjerne er primært opbygget af fedt, og der skal fedtstoffer til for at sørge for en god signalføring mellem milliarder af hjerneceller, så signalstofferne let kan skabe formidling af balance, ro, glæde og følelsen af energi og overskud. De skal være velregulerede for hverken at skabe for lidt eller for meget reaktion fra de små, men livsvigtige, komponenter. En dårlig regulering af signalstofferne hen over nervecellernes receptorer kan med andre ord skabe mange modsatrettede effekter.
Hos nogle mennesker bliver det til næsten en hyperaktiv tilstand, hvor man aldrig helt er i ro, hos andre bliver det til en overvældende træthed eller et ”mørkt sind”. Helt afhængigt af hvilke signalstoffer der er i ubalance, vil forskellige følelser – eller mangel derpå – kunne opstå. Det er i øvrigt lige her, vandene ofte skilles. Hører du til dem, der mener, at alt handler om hjernekemi og signalstoffer, vil man jo uvilkårligt forsøge at regulere alle problemstillinger med biologiske metoder lige fra fedtstoffer og urter til medicin. Hører man derimod til dem, der mener, at det er, hvordan vi tackler livet og har en mere spirituel tilgang til problemstillinger, så vil man nok foreslå psykoterapi, hjælp fra psykologer etc. for at klare problemstillinger.
Og måske er det på tide, at vi erkender, at det ikke er et enten/eller men et både/og? At du kan fodre din hjerne og dit nervesystem med nok så meget sund mad, motion og urter/medicin etc., men det hjælper ikke nok, hvis der er grundlæggende mønstre, kriser og traumer, der skal arbejdes med? Og omvendt: At man kan gå til alskens terapeuter udi traumebearbejdning, og det nytter kun lidt, hvis der simpelthen er en hjerne og et nervesystem, der næsten bogstaveligt talt er brændt sammen?
En indisk plante kan støtte dit nervesystem
Den krybende plante fra Asien kan hjælpe dig til at regulere de mange signalstoffers påvirkning af dig. Det samme kan fx B-vitaminer og de såkaldte adaptogene droger, men dem vender vi lige tilbage til.
Centella asiatica (Gotu Kola) virker ved bl.a. at regulere transporten af signalstoffer fra nervecelle til nervecelle, en funktion, der foregår uophørligt dag og nat.
Gotu kola = Centella asiatica
Diagnose eller ikke diagnose
I det danske sundhedssystem benytter man diagnosesystemet ICD-10 til at klassificere psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser. ICD står for International Classification of Diseases. Det er udarbejdet af verdenssundhedsorganisationen WHO og bliver løbende revideret. Du kan læse meget mere om klassifikationerne på http://www.sind.dk
Psykiske udviklingsforstyrrelser
Kilde: www.sind.dk
Traditionelt anses Gotu Kola for at være et nervestyrkende og beroligende middel, der også fremmer koncentrationen og hukommelsen. I Indien anses drogen for at have en styrkende indvirkning på nervesystemet og bruges blandt andet til at behandle stofmisbrugere.
Kilde: Mills, S., The Essential Book of Herbal Medicine, Middlesex, England: Penguin Arkana, (1993), s. 570
Gotu Kola er det indiske navn for Centella asiatica
Natur-Drogeriet har specialiseret sig i brugen af urter i mere end 70 år. De har udviklet et produkt med Gotu Kola og cholin, hvor sidstnævnte er en vigtig substans til at fremme nervecellernes evne til at få sendt signalstofferne af sted hen over nervecellernes synapser. Med andre ord får cholin gjort, at Gotu Kolas nervestyrkende egenskaber lander, hvor der er brug for dem, nemlig i nervecellernes samarbejde med hinanden.
Kombiner gerne Gotu Kola med B-vitaminer og binyrestyrkende urter
Binyrerne producerer bl.a. adrenalin og noradrenalin, som henholdsvis tænder og slukker for kroppens alarmsystem. Binyrerne, som sidder som små napoleonshatte oven på nyrerne, arbejder tæt sammen med resten af nervesystemet om at kontrollere vores energiniveau, stress, signalstoffers evne til at regulere sig, uden at vi skal bruge alkohol, sukker, arbejde eller andre ”du-gør-det-for-meget-aktiviteter” til at dulme vores urolige sind.
Adaptogener giver energi og skal derfor ikke tages for sent på dagen, det kan give en urolig søvn. Det samme kan de fleste af B-vitaminerne, men givet om morgenen kan de gøre en dårlig dag til en helt særlig dag, hvor du meget lettere føler dig i balance. I øvrigt skal du ikke være bange for at få for mange B-vitaminer, kroppen udskiller overskuddet via nyrerne, og du oplever måske en stærk gullig og endog grønlig urin. Det holder op igen, når du stopper med B-vitaminerne.
Natur-Drogeriet står bag udviklingen af Super B-Complex, hvor du finder fire styrkende droger:
Astragalus membranaceus (Astragel), Rhodiola rosea (Rosenrod), Schisandra chinensis (Schisandra) og Eleutheroccocus senticosus (Russisk rod)
Alt i alt: Få styr på dit nervesystem
Gotu Kola med sit botaniske navn Centella asiatica til hjerne og nerver og Super B-Complex til at skabe mere stabil energi til hele kroppen, så du får overskud til at håndtere livets udfordringer.
Og læs mere om de få, men interessante studier på Gotu Kola (Centella asiatica) på http://www.sund-forskning.dk
Når et menneske udvikler en voldsom stress, kan det medføre alt fra angst, depression til nedsat hukommelse og indlæring. Årsagen er ofte en ændring af hjernens beskedstoffer, også kaldet neurotransmittere.
Cholin gør hjernen mere rummelig og bevægelig
Cholin er et vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer, og det fungerer som forstadie for neurotransmitteren acetylcholin, som spiller en rolle i muskelkontrol og hukommelse.
Cholin er sammen med Gotu Kola med at til at skabe en bevægelig hjerne, så den ikke hænger fast.
Cholin er et vigtigt næringsstof for den synaptiske plasticitet. Synaptisk plasticitet handler om at opretholde en god aktivitet i synapserne, og cholin spiller en direkte rolle i, hvordan du lærer og din evne til at huske ny information. En mere plastisk hjerne fører til en bedre kognitiv funktion og måske også til ikke at blive så fastlåst i de traumer og psykiske kriser, der let kan opstå gennem et langt liv. Nøglen til din hukommelse sidder i stoffet acetylcholin, som dannes ud fra råmaterialerne lecitin og cholin. Til omdannelsen kræves acetyl CoA og B1, B5, B12, folinsyre og C-vitamin, og mangel herpå er sandsynligvis medårsag til svigtende hukommelse.
Tilstrækkelige mængder acetylcholin er afhængigt af cholin, som har afgørende betydning for koncentrationsevnen, årvågenhed og indlæringsevnen.
Centella og depression
Forsøg med vandige ekstrakter af Centella asiatica blev testet på mus i en depressionsmodel, hvor forsøget viste en stimulerende effekt af motivationen til at løse en problemstilling. Et resultat, der inden for forskning tolkes som en antidepressiv effekt.
Kilde: IJBCP (2016), DOI: http://dx.doi.org/10.18203/2319-2003.ijbcp20163229
Centella og indlæring samt hukommelse
I et forsøg med rigtig gamle mus (20 måneder) blev vandigt ekstrakt af Centella målt for øget indlæring og hukommelse. De mus, som fik Centella i to uger, klarede opgaverne væsentlig bedre end de mus, som kun fik vand. Dertil viste forsøget, at mus med Centella havde opnået dannelse af nye neuroner i hippocampus, hvilket tolkes som forklaringen til den bedre indlæring.
Kilde: Brain Behav. (2018), DOI: 10.1002/brb3.1024
Et andet forsøg undersøgte også indlæring og hukommelse på gamle rotter med samme resultat som ovenstående, dog med signifikant på forbedret indlæring og hukommelse ift. kontrollen, som kun fik vand.
Kilde: Brain Behav. (2018), DOI: 10.1002/brb3.1093.
Centella og angst
En undersøgelse af 33 patienter med generaliseret angst viste, at klienter fik en signifikant forbedring ved indtag af Centella asiatica to gange dagligt. Virkningen blev målt efter 0, 30 og 60 dage. Som en bonus til dæmpning af angsten viste Centella sig også at kunne reducere stress og den depression, som kan følge med. Sidst, men ikke mindst, viste Centella sig at kunne øge villigheden til forandring samt en øget kognition.
Kilde: Nepal Med Coll J (2010), 12(1):8-11.
Det kan Gotu Kola også…
Den indiske plante kan så meget andet end at være støtteterapi for vores nervesystem. Den kan også få os til at gå raskere gennem livet.
Studier viser, at der er rigtig fin effekt af Gotu Kola til kredsløbet fx i benene og til at fjerne væskeansamlinger.
Drogen har også været brugt i studier mod åreforkalkning, og alle forsøg ser meget overbevisende ud. Kombiner endelig brugen af Gotu Kola med sund kost, de rette fedtstoffer til kredsløbet – og glem ikke motionen.
Den anvendes også til at skabe et sundt bindevæv fx ved ardannelser efter operationer.
Kilder: sund-forskning.dk, helsenyt.clm og http://www.greenmedinfo.com/blog/gotu-kola-dozen-proven-medical-benefits