Influ-zink får videnskabelig opbakning

syg_0

 

Ny, stor sammenfattende videnskabelig undersøgelse skærer igennem 27 års debat om zink mod forkølelse med en utvetydig konklusion: Det virker!

Allerede i 1984 forelå der en videnskabelig undersøgelse af zink-sugetabletters virkning mod almindelig forkølelse, som viste god virkning af zink mod denne lidelse og som fik interessen for zink mod virusinfektion til at øges. I senere undersøgelser var resultaterne imidlertid blandede. De undersøgelser der ikke viste gavn af zink mod forkølelse er dog blevet kritiseret for enten at anvende for små doser eller anvende former for zink, der afgav for få zink-ioner.

Nu har det uafhængige forsknings- og informationscenter Cochraine lavet en sammenfatning af i alt 15 undersøgelser fra forskellige lande med i alt 1.360 forsøgspersoner som klart viser, at zink kan anvendes som en egentlig behandling mod forkølelse.

 

Forskernes konklusion
Zink der tages inden for 24 timer efter at man mærker de første symptomer reducerer varigheden og graden af forkølelse hos raske mennesker.

Tages zink regelmæssigt i mindst fem måneder, reduceres både hyppighed, varighed, skole-fraværsdage og ordinering af antibiotika hos børn pga. følgesygdom som f.eks mellemørebetændelse.

Forskerne har dog ikke kunnet give noget sikkert svar på, hvilken dosis der er den bedst egnede mod forkølelse.

 

Om forkølelse
Forkølelse forårsages ofte af et rhinovirus. Zink virker ved at hæmme rhinovirussets celledeling.

En ganske almindelig forkølelse en en af verdens mest udbredte sygdomme. Tager man ikke særlige forholdregler er det ikke ualmindeligt, at voksne bliver forkølede 2 – 4 gange årligt, og institutionsbørn helt op til 12 gange om året!

Forkølelse kan virke som et banalt livsvilkår, men i et land som USA fører en banal forkølelse til 75 – 100 mio. lægebesøg. Samfundet mister millioner af arbejdsdage, enten fordi de selv er syge eller fordi de skal passe syge børn. Udgiften for det amerikanske samfund er forsigtigt vurderet til mindst 7,7 mia. dollars årligt (41,7 mia. dkr.)

 

Influ-Zink til husapoteket
Et præparat der kan forkorte en forkølelse med blot 2 dage øger både livskvaliteten hos den ramte og bedrer samfundsøkonomien betragteligt. Influ-Zink er derfor en af de præparater, der altid bør være i ethvert husapotek. Det virker i øvrigt også mod andre virus-former, f.eks. influenza-virus.

 

Ref.
Singh M. Das RR. Zinc for the common cold (Review) The Cochraine Collaboration 2011.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *