Kender du moderhormonet Pregnenolon?

 

 

 

Af Marie Louise Theill, Naturopat IBM, Zoneterapeut og indehaver af Vitalzone.dk

Forrådskammeret for andre hormoner

Pregnenolon er ikke et hormon vi hører meget om selvom det faktisk kan siges at være mor til alle steroidhormoner i kroppen. Det er afledt af kolesterol. Derfra omdannes til DHEA, testosteron, progesteron, østrogen og kortisol og andre vigtige biokemikalier fx D-vitamin. Under normale omstændigheder altså hvis du ikke er belastet af fx sygdomme eller stresstilstande, så laver din krop pregnenolon om til DHEA og progesteron. Men pregnenolon er en slags forrådskammer for mange andre hormoner, og hvis du fx pga. stress omdanner meget af det til kortisol, så er der ikke meget tilbage til produktionen af andre hormoner, og så opstår der ubalancer.

 

Indbegrebet af ungdommen

Pregnenolon i sin rå oprindelige form kan ses rent biokemisk som indbegrebet af ungdommen. Børn og teenagere laver nemlig massere af det. Pregnenolon er i stand til at forbedre aktiviteten af andre hormoner ​​og stabilisere virkningerne af dem bla. kortisol, testosteron og østrogen. Når vi bliver ældre, daler vores Pregnenolon niveauer. Dette er en af ​​årsagerne til den stadigt stigende degenerative virkning af stress i forbindelse med aldring.

Den stabiliserende effekt er især fremtrædende, når det kommer til neuroner, som er blandt de mest aktive celler i kroppen. Dette gør pregnenolon meget vigtigt at forholde sig til ved alle lidelser, der handler om hjernen samt ved psykiske problemer fx angst, søvnforstyrrelser og depression. Fordi produktionen af ​​pregnenolon falder med alderen, kan det være værd at tænke over for ældre folk, der oplever problemer med hukommelsen, psykiske problemer og endda demens. Det beskytter hjerneceller mod toksiner og har en beroligende virkning. Det har en ”feel good” effekt på nerveceller og det bidrager til at afbalancere kemien i den grå substans i hjernen. Pregnenolon er også vigtigt for den kognitive funktion. Faldende niveauer forbindes med hukommelses- og indlæringsproblemer. Pregnenolon har desuden en dæmpende effekt på naturlige stresshormoner. Dette gør det til et vigtigt hormon at forholde sig til, hvis man lider under virkningerne af overskydende kortisol fx pga  langvarig stress, akne, autoimmune sygdomme og PMS.

Pregnenolon og huden

Pregnenolon niveauet er ikke kun vigtigt for den interne sundhed i kroppen. Det har også kosmetisk betydning. For nylig har forskning vist, at forskellige celler i huden er vigtige producenter af mange steroidhormoner. Dette forekommer logisk, idet huden spiller en meget dynamisk beskyttende rolle. Hudceller kaldes også keratinocytter og de er producenter af pregnenolon, måske for at skabe anti-inflammatoriske og anti-stress barrierer i huden. Pregnenolon, kortisol, progesteron og testosteron har bla. vigtige balancerende effekter, der kan bremse produktionen af ​​hudfedt og dannelsen af ​​akne. Pregnenolon har formentlig desuden en opstrammende virkning på huden, hvilket kan skyldes hormonpåvirkninger af selve muskellaget under huden.

 

Få naturlig vejledning til hormonbalance

Pregnenolon som tilskud kan ikke købes i Danmark, men er tilgængelige via udenlandske helsekostforretninger og internettet. Men jeg vil ikke anbefale at eksperimentere med den slags selv. Søg en erfaren behandler der ved noget om hormoner og sundhed og få lagt en plan der er skræddersyet til at få din hormonbalance på plads så naturligt som muligt. Du kan nemlig spise dig til en god hormonbalance bla. via sund grøn økologiske mad, massere af gode urteteer, rigeligt med søvn, motion og ikke mindst urter som kan tilpasses lige netop din situation og krop. Så med andre ord find dig ikke i hormonelt rod – søg naturlig vejledning!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *