Kikærtevand fra dåser ?

 

 

Ja, sådan lød redaktørens bekymring, da jeg modtog Karinas opskrifter på no-go på æg og yes-det-gør-vi-i-stedet. Her er forklaringerne, og de ser jo ganske fornuftig ud!

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

“Hvis du ikke er til mad på dåser, så kan man jo også bruge kikærtevandet fra en papkarton med kikærter eller fra glas.

Der er mange, som undgår dåser og gerne vil have deres mad i papkarton/tetra-pak. Det er fuldt forståeligt, taget i betragtning af, at dåser er lavet af stål. Men man skal være opmærksom på, at indersiden af dåsen er folieret/coated med den samme PE (Polyethylen)-coating, som i kartoner.

 

Dåser bedre for miljøet end karton
Maden kommer i berøring med dåsen, medmindre dåsen er gået itu og derfor heller ikke i berøring med stålet. Ellers ville dåsen slet ikke være godkendt til madvarer. Desuden er dåser nemmere at genbruge, hvorimod karton/tetra-pak er opbygget af forskellige lag (papir, PE (polyethylen) og aluminium), som er svære at adskille fra hinanden og derfor gør dem sværere at genbruge.

 

Du kan dog også lave kikærtevandet selv

  • Lav kikærterne som foreskrevet på posen.
  • Smid iblødlægnings-vandet ud – det er vigtigt!
  • Kog kikærterne med vand og salt, så vandet lige dækker i en times tid, til de er møre. Fjern eventuelt skum fra overfladen.
  • Si kikærterne fra og lad kikærtevandet stå på køl natten over.
  • Kikærtevandet kan nu bruges som Aquafaba/kikærtevand, medmindre det er meget tyndt. Ellers kog det ind til en tykkere væske. Jo tykkere kikærtevandet er, jo lettere er det at piske.

 

Hvis der er noget man skal være opmærksom på i forbindelse med kikærtevand, må det være, at det kan indeholde en del saponiner, sæbestoffer, som kan give fordøjelsesproblemer og luft i maven. Ud over det, er der meget lidt, næsten intet protein i kikærtevandet og ellers kun polysaccharider, som giver den æggehvidelignende substans.

Der er desuden lidt fytinsyre i, som binder vitaminer og mineraler og gør dem mindre tilgængelige for os. Men det er i meget små mængder og ikke mere end så mange andre fytinholdige fødevarer som fx havre.