Klar, parat, skolestart

skolestart1

For både børn og deres forældre, for lærere og alle andre, der er involveret i børns trivsel, har august altid været en særlig måned.

Forældrene skal vinke farvel uden for skolegården til de mindste, de store unger trasker eller piler af sted, som de før har gjort, og alle glæder sig forhåbentlig til et nyt skoleår. Lærerne holder nok på både energi, hat og briller, når børn med alle deres følelser træder ind i lærdommens kloge rum.

Og nå ja, hvorfor ikke få noget støtte på vejen, så bliver det bare så meget nemmere …

Af Marianne Palm

Heldigvis kan de fleste raske børn sagtens optage vitaminer og mineraler, proteiner, fedtstoffer og kulhydrater fra deres mad, omdanne alle næringsstofferne korrekt og producere energi til at vokse, til skolegang og masser af gode fritidsaktiviteter.

Værre står det til for mange voksne. Dels kan vi have været udfordret med nogle kroniske problemer, som tærer på ressourcerne, dels kan vi have sværere ved at optage og nedbryde vores næringsstoffer, så vi kan udnytte dem til energi.

Det går ud over vores daglige formåen, det går ud over cellernes evne til at danne ATP, som er et mere korrekt udtryk, når vi sådan fysiologisk taler om energi. Det er altså en meget målbar metode til forskel fra den energi, vi taler om, der løber i meridianerne. Så dem lader vi ligge lige nu.

For de små, de store og de virkelig voksne.

 

Energi skal der til, og især de voksne skal tage et kig på deres B-vitaminer …

Kig derfor blot på denne citronsyrecyklus, som du måske er så heldig at huske fra din egen skolegang.

Og egentlig taler den for sig selv: For hvis du kigger grundigt efter, så er der stort set ingen af processerne, der kan køre uden B-vitaminer!

Behøver vi at tage dem som tilskud? Får vi ikke nok i vores mad? Jo, måske, måske ikke.

Men er du helt flad på batterierne, så kig lige rundt i kredsen.

Her står Q10, som er svært at danne nok af, hvis du dyrker sport og/eller er over 40 år.

Her er nævnt super mange mineraler og super mange forskellige B-vitaminer.

 

Det har Natur-Drogeriet også opdaget, eller skal vi være ærlige: Vidst i de sidste 75 år, som et af Danmarks ældste firmaer udi sundhed. De har taget konsekvensen af familien Danmarks træthedsstatus og fremstillet Super B-Kompleks og lige noteret sig på vejen, at en af de helt vigtige metoder til at afbalancere energi og hjælpe kroppen med at styrke sig gennem forskellige livsfaser er ved at hjælpe binyrerne på vej.

Derfor har de tilsat fire såkaldte adaptogene droger, som i alt sin enkelthed fortæller, at de virker styrkende, så man bedre kan tåle de stressorer – eller stressfaktorer – som et moderne menneske udsætter sig for.

Hvor B-vitaminerne hjælper til at støtte nervesystemet og hjælper på dannelsen af energi, så kan Astragalus membranaceus, som er en af Kinas vigtigste adaptogene urter, skabe energi sådan helt nede fra storetåen. Den regulerer ligesom de andre urter binyrernes arbejde og har derfor betydning for både hormonsystem og immunforsvar.

Schisandra chinensis er en af de helt ”store” urter til leverens arbejde. Her hjælper den med at regulere galdefunktionen, men er mest af alt kendt for sin evne til at få diverse affaldsstoffer ud af kroppen. Den virker også ind på binyrerne og faktisk også på lungevævet.

Eleutheroccocus senticosus, som heldigvis har et dansk navn, russisk rod, har nogenlunde den samme virkning som Astragalus membranaceus, men hvor der mest er forsket i den hindeagtige astragel for dens evne til at forebygge eller skabe balance efter sygdom, så er russisk rod mere en her og nu-virkning, fx til sportsfolk, der gerne vil yde noget mere. Men bruges også på den lange bane til rekonvalescens.
De tre droger er meget kinesiske og østeuropæiske, sådan lidt afhængigt af hvornår i historien de blev opdaget, mens rosenrod hører til på vores breddegrader og gerne gror i umulige klippesprækker hos vores nordiske venner.

Den er stille og rolig, skaber energi, hvis det er nødvendigt, og afbalancerer ligesom de andre droger kroppens funktioner gennem binyrernes arbejde.

Nu kan du måske få øje på, hvorfor fortravlede lærere også er inddraget i denne artikel, så det hæsblæsende liv som den vigtigste person i dagtimerne for de små poder gerne må få en støtteterapi til at få både nervesystem og håret lagt i de rette folder.

 

Det hele begynder med madpakken. 

 

Nøgleord for de enkelte B-vitaminer – tag dem helst samlet, så de bedst muligt styrker hinanden gennem produktionen af energi i hver eneste celle

 

Alle B-vitaminer virker ind på nedbrydning af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater.

 

Derudover har de hver især nogle særlige kendetegn:

  • B1 har betydning som støtte ved sygdomme i nervesystemet lige fra nervøsitet til nervesmerter, iskiassmerter og mange problemer med muskler, fx smerter og infiltrationer.
  • B2 har betydning for muskelopbygning og en god hormonproduktion. Er vigtig til øjne, hår, hud og negle.
  • B3 skaber en god søvn og en stabil psyke. Har betydning for kredsløbet, muskler og bindevæv. Også fordøjelsen er afhængig af B3.
  • B5 har stor betydning for hår, hud og negle. Styrker binyrerne og immunsystemet ved stress. Har en antihistamin virkning og medvirker til at dæmpe allergiske reaktioner.
  • B6 er en meget aktiv antioxidant og indgår hele tiden i opbygningen af sunde celler, beskytter også cellerne mod stråling. Også B6 er ligesom B5 vigtig som naturligt antihistamin.
  • B8 kaldes i dag for biotin, er ”skønhedsvitaminet”, som giver fyldigt hår, glat hud og stærke negle. Stabiliserer blodsukkerbalancen og skaber optimal hjernefunktion.
  • B9 hedder i dag folinsyre og medvirker ligesom B3 i dannelsen af bl.a. serotonin. Indgår i produktionen af røde og hvide blodlegemer.
  • B12 nedsætter homocystein i blodet og hjælper på vores mentale habitus, også når vi bliver ældre. Er vigtig for knoglerne og en afgørende vækstfaktor for børn. Skal gerne tages sammen med folinsyre, da de arbejder tæt sammen.

 

Lær om alle vitaminer og mineraler i Henrik Dillings bog: ”Lev sundt med vitaminer og mineraler” – den gennemgår det hele meget grundigt og i et letforståeligt sprog.

 

Børnene må gerne elske Bamse Bomstærk

Her på redaktionen tror vi ikke på, at der findes kræsne børn, men der kan meget vel være børn som kan have glæde af et ekstra tilskud til en måske alt for smal kost med for meget skrald og for få næringsstoffer i.

Bamse Bomstærk indeholder alle de vigtigste vitaminer og mineraler, det er en tyggetablet, og stil dem øverst i køkkenskabet, blot du husker, at en enkelt hver morgen kan gøre en stor forskel. Se blot på B-vitaminernes nøgleord ovenfor, hvor du især skal lægge mærke til deres indflydelse på nervesystemet og dermed evnen til at være opmærksom og rolig.

Der er også gode mineraler til blodsukker og immunforsvar samt D-vitamin, som man i dag ved, kan være særlig nyttig hele året for immunforsvaret.

En tyggetablet om dagen for de 3-10 årige. 

  

Om at bevæge sig …

Hvad skal vi dog med al den energi? 

Alle celler skal producere ilt, ikke kun til at overleve selv, men i tilstrækkelig mængde, så cellen også arbejder for, at cellens omgivelser drager nytte af dens arbejde. Den energi, cellen producerer, kaldes ATP, og jo mere ATP, jo mere arbejde kan fx en muskelcelle skabe, så vi kan udføre alle bevægelser både de stille og rolige, men også den ekstra energi, der skal bruges til fx at løbe og lege i skolegården eller dyrke hård motion.

Raske og sunde børn, der får nok at spise og vel at mærke, mad med et tilpas højt indhold af næringsstoffer, vil uden problemer spurte rundt, og som det er med så meget andet her i livet, så skaber bevægelse endnu mere bevægelse.
Men en velfungerende muskel producerer også BDNF, som hjernen skal bruge. Og dermed hænger alting jo så smukt sammen i vores kroppe, hvis vi hjælper den.

 

Læs mere på de næste sider om BDNF, som altså bliver lettere at producere, hvis du har de rette næringsstoffer til cellerne, herunder B-vitaminer, mineraler, Q10 og de såkaldte sekundære plantestoffer, som hjælper på hele processen.

Store citationstegn ”Hvis du ikke har kunnet finde argumenterne for at bruge mad og kosttilskud som din ven udi sund vækst og udvikling, så håber jeg, at blot nogle af disse argumenter hjælper dig på vej.”

Marianne Palm, som indimellem er træt af at skulle fremføre argumenter for noget, der er så indlysende …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *