Kvinde, kender du din krop!

 

 

Lærer du din krops signaler at kende, så bliver alt bare sjovere! Tørhed i skeden, lugt eller kløe giver ikke ligefrem lyst til de store udfoldelser på lagnet eller i livet generelt.

Australsk tea tree oil kan hjælpe dig og dit underliv tilbage i form.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Intimområdet er særligt sårbart og udsat, fordi huden og slimhinderne er sensitive, og der er et fugtigt miljø, som hurtigt kan blive udsat for uønskede bakterier. Kløe, irritation og lugt kan være følgevirkningerne.

 

Husker du din seksualundervisning?

Her lærte du, at underlivet hos kvinder er bygget op af æggestokke, æggeledere, livmoder, livmoderhals og skede. Udvendigt er skeden omgivet af de indre og ydre kønslæber, klitoris fortil og mellemkødet samt endetarmsåbningen bagtil.

Skeden danner udflåd, som normalt er lugtfrit eller kun med svag lugt samt hvidt eller klart. En sur pH-værdi er med til at rense og fugte slimhinderne, og udflåds funktion er desuden at hjælpe sædcellerne til livmoderen. Udflåddet indeholder væske fra skeden, mælkesyrebakterier, døde celler fra livmoderhalsen og mikroorganismer, som beskytter skeden mod betændelse. Oplever du forandringer i farve, mængde eller lugt, kan det være tegn på graviditet, infektion eller ubalance i bakteriefloraen.

Brug aldrig almindelig sæbe ved intimområdet! Du risikerer ubalance i den naturlige bakterieflora.

 

Lugter her lidt af fisk?

Mænds sæd er mere basisk end pH-værdien i kvindens skede. Samleje uden kondom forårsager derfor næsten uundgåeligt en stigning i pH-værdien i skeden. Den øgede pH-værdi medfører, at udflåddet får en fiskeagtig lugt, det kan allerede ske under, men også lige efter samleje. Selv om det normalt er kortvarigt, så er det måske en anelse uromantisk, når der er fiskelugt ved efter-sex-krammetid.

 

Elsk din skede og dine slimhinder

Slimhinderne i skeden har nemlig en vigtig funktion – at undgå at fremmede partikler trænger igennem. Udtørrer dine slimhinder, så er de mere udsatte og mindre effektive til at forhindre bakterieangreb. Du kan samtidig opleve smerter i form af irritation, kløe, svien og ubehag både indvendigt og på de ydre kønsdele. Det kan genere dig i hverdagen, men måske forsvinder din lyst til sex, da tørre slimhinder kan betyde, at samleje bliver ubehageligt og smertefuldt.

Lidt opturs-info: Dyrk regelmæssig sex! Blodcirkulationen øges ved seksuel ophidselse, også i skeden. Du forbedrer faktisk dit vævs sundhed. Bruger du vibrator, så har flere undersøgelser faktisk vist, at det også igangsætter blodomløbet, og du styrker udskillelsen af sekret og formindsker risikoen for tørre slimhinder.

Tørre slimhinder er der mange kvinder som døjer med i mere eller mindre grad. Generne behøver ikke at være voldsomme, men kan fx bestå i svie eller irritation i skeden efter samleje. Dyrker du sex, hvor slimhinderne ikke er fugtige og smidige, øger du risikoen for smårifter. Udefrakommende bakterier indført af manden har desuden bedre levevilkår.

Østrogen påvirker fugtigheden i skeden, og da østrogenniveauet falder med alderen, bliver skeden mere tør. Østrogenniveauet påvirkes desuden også af p-piller.

 

Med eller uden undervognsvask?

Måske er vand ikke nok til at give dig den ultimative renhedsfølelse, når du vasker dit kønsorgan, skedeåbning og endetarmsåbning. Svedlugt eller lugt som følge af ubalance i bakteriefloraen kan afhjælpes og forebygges med intimsæbe. Sørg dog for, at intimsæben ikke indeholder parfume, vask forsigtigt, og skyl grundigt med vand efterfølgende.

Australian Bodycares pakkeløsning til intimpleje indeholder naturlig tea tree oil, som med sine antibakterielle og antiseptiske egenskaber kan være med til at mindske irritation, kløe og lugt i intimområdet.

Gå i bad sammen med Intim Wash, som er udviklet til at fjerne de skadelige bakterier og opretholde en naturlig pH-værdi og bakterieflora. Femigel er udviklet til at smøre de ydre kønsorganer. Til skedeåbning samt penis og anus kan Femi daily anvendes. Du kan faktisk også anvende Femigel som glidecreme. Femigel og Femi daily er begge vandbaserede og hormonfrie gel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *