Så du TV-avisen d. 26. september 2019?
Et dansk forsøg med 200 kvinder er ved at blive sat i gang: Måske kan de gode fermenterede phytoøstrogener fra Herrens Marks rødkløverekstrakt til overgangsalderens problemer også afhjælpe det velkendte, men lige så tabubelagte problem: en svag blære.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019
Du er ikke alene. Hverken før eller efter overgangsalderen, og årsagerne til, at kvinder ikke altid kan holde på vandet, kan være mangeartede og skal selvfølgelig undersøges af lægen.
Nu går et forsøg i gang med 200 kvinder, som har passeret overgangsalderen, for at få øje på, om de små phytoøstrogener kan gøre en forskel for blærens bakteriesammensætning, så de ellers måske sarte slimhinder sammen med blæremusklen kan få hjælp til at blive bedre til at holde på vandet.
”Hedeturene er blevet mindre og humøret bedre”
Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring vil undersøge virkningen på blæren ved at afprøve Herrens Marks fermenterede rødkløverekstrakt på kvinderne, da tidligere undersøgelser viser, at netop dette fermenterede ekstrakt kan gøre en forskel. Både på antallet af hedeture, og hvor voldsomme de opleves. Forskningen har også vist, at der bliver færre humørsvingninger, og der er endog forskning, der viser, at ekstraktet kan gøre en forskel på udviklingen af knogleskørhed. Der skal selvfølgelig meget mere forskning til, men interessant er det at få lov til at følge forskningen på tæt hold. Også her, hvor det handler om et meget tabubelagt emne, og hvor det for hundredtusindvis af kvinder kan være svært at undgå lækage ved fysisk aktivitet, eller at man får tissetrang hurtigt og pludseligt.
Hvorfor fermentering?
Rødkløver indeholder nogle aktive stoffer, kaldet isoflavoner, som har en østrogenlignende effekt i kroppen. Men isoflavonerne binder sig til en anden type receptorer end østrogenreceptoren alpha. Den hedder beta, og disse receptorer finder man hovedsagligt i væv, som har særlig brug for østrogenstimulation for at fungere optimalt, fx slimhinder. Netop slimhinderne er meget sårbare over for dalende østrogen, og det kan skabe irritationer i slimhinder overalt i kroppen, også i blæren. Fordi isoflavonerne binder sig specielt til betareceptorerne, kan de regulere kroppens evne til at udnytte østrogen uden at skabe en overstimulation af de østrogenfølsomme cancerformer. Det gør isoflavonerne til et meget sikkert stof at anvende, og de kan derigennem blive et værdifuldt bekendtskab uden at skabe en cancerrisiko, som man kan se med nogle former for konventionel hormonterapi.
Forsøget vil blive gjort med Herrens Marks fermenterede rødkløverekstrakt.
Og det er der gode grunde til …
Fermentering fremmer biotilgængeligheden
I rødkløver er isoflavonerne normalt til stede som de såkaldte glycosider, altså bundet til et sukkermolekyle. Disse molekyler skal spaltes fra, for at stofferne, som efterfølgende er blevet til aglyconer, kan optages over tarmvæggen og ind i blodbanen. Det er en proces, der normalt tager tid, men en fermentering med mælkesyrebakterier gør, at isoflavonerne ikke bare passerer ud med afføringen, men rent faktisk omdannes og derigennem kan hjælpe på overgangsalderproblemer, herunder at hjælpe kroppens slimhinder.
Dertil kommer, at forskning viser, at en god bakterieflora i tarmene styrker omdannelsen af isoflavoner til højt aktive stoffer som fx equol, som kan modarbejde følgerne af for lidt østrogen i kroppen.
Hvad er urininkontinens?
Tilstande, hvor man ikke kan holde på vandet og lækker urin, kaldes under ét for urininkontinens. Der findes flere former.
De mest almindelige er:
Stress-inkontinens er urintab i forbindelse med fysisk aktivitet. Det kan ske, når man hoster, nyser, hopper eller løber. Det kan være irriterende og hæmmende fx ved dans eller gymnastik.
Trang-inkontinens er ufrivillig vandladning i forbindelse med pludselig stærk trang. Typisk er problemet, at man ikke kan nå på toilettet, før det er for sent.
Det kan ofte være en kombination af de to typer inkontinens.
(Kilde: netdoktor.dk)
Måske også et værdifuldt middel før overgangsalderen?
Der er flere forskellige årsager til inkontinens, og de skal selvfølgelig klarlægges af lægen, så du kommer i den rette behandling. Den rette behandling før, under og efter overgangsalderen kan meget vel være at sørge for, at østrogenniveauet er så velreguleret som muligt. I TV-avisen nævner de problemet som værende mest efter overgangsalderen, men mange kvinder kan godt nikke genkendende til, at de op mod overgangsalderen (nogle allerede fra 34-årsalderen!) kan have problemer med dalende østrogen, hvilket kan vise sig som gener med utilpashed, små eller store hedeture, svingende humør, mindre blødninger og måske problemer med at holde tæt. Er det før overgangsalderen, kan de forskellige symptomer dog også skyldes for lidt progesteron, det andet kvindelige kønshormon, som kan skabe PMS. Så tag en snak med en fagperson, hvis du ikke er gået i en meget tydelig overgangsalder.
Hvis du er i målgruppen, en kvinde efter overgangsalderen, og har lyst til at deltage i forsøget, kan du kontakte: ph.d. Annemarie Brusen Villadsen: annemarie.j@rn.dk, tlf. 20 42 47 23. Forsøget foregår på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.