Længe leve livet med infrarød sauna

radianthealth

Brugen af saunaterapi har eksisteret i et væld af kulturer, og her i Norden er det absolut Finland, der melder sig ind på den øverste hylde, både hvad angår studier og mængden af varme, de kan udholde, når de time efter time hygger sig med hinanden eller slapper af i eget selskab.

Vi andre kan slippe for at svede helt så meget med de efterhånden velkendte infrarøde saunaer. Teknologien udvikler sig konstant, det samme gør studierne. Vi har taget fat i et lille hjørne af den gamle og nye viden.

Af Marianne Palm

Det vrimler med studier, og det vrimler med infrarøde saunaer og tæpper til hjemmebrug.

De er alle lidt forskellige i opbygning, og det er værd at kigge sig for, så du får købt det tæppe eller den sammenklappelige infrarøde sauna, som passer bedst til dit og din families behov.

Er du fx en superaktiv person og godt ved, at du ikke får lagt dig på et tæppe en halv eller en hel time hver dag, for det er livet for kort til, eller det vrimler med enten børn eller tanker, du gerne vil slippe for, mens du ligger ned, så kan sidstnævnte let håndteres med en god lydbog eller musik i ørerne; til gengæld er det sværere at dirigere slagets gang med en flok rollinger løbende rundt i huset.

Det gør den opretstående bambus sauna til et dejligt bekendtskab. På siderne og i bunden finder du paneler med FIR (se forklaring senere), hvor du kan stikke armene ud af teltet og arbejde imens, eller nyde en god film. Du kan også vælge at lade blikket glide indad eller simpelthen meditere dig gennem varmen.

Fordi det er infrarød stråling, behøver du ikke at skrue op for temperaturen i samme grad som en sauna, du kan nøjes med fx 47 grader, eller som jeg selv elsker det omkring de 53 grader.


Netop FIR-strålingen er særlig god til muskler, sener, restitution og smerter, fordi FIR går tre til fem centimeter ind i kroppen og derfra sender kroppens egen produktion af stråler ud til overfladen. Det skaber en dyb inflammationshæmmende virkning og en meget bedre blodgennemstrømning, som også sænker blodtrykket, hvis der er behov for det.

Jeg tager gerne en time tidligt om morgenen, hvis der er tid, og i hvert fald altid en time om aftenen, mens jeg ser fjernsyn eller reflekterer over livets til tider mange mærkværdigheder.

Siddende eller liggende, FIR og NIR, fjern eller nær

Refleksion er måske meget nemmere, når du ligger ned, og derfor er der udviklet en stribe af tæpper, og det er også her, at de forskellige typer af stråling kommer til i en og samme velvære- og behandlingstid.

FIR er nu kombineret med NIR, som står for Nær InfraRød stråling, og de stråler har en særlig gavnlig effekt på de yderste lag af kroppen. Det gælder vores hud og de problemer, der kan opstå – lige fra eksem til rynker. Det gælder også almen afgiftning, ligesom FIR kan, og den mikrocirkulation, der sker i vores bindevæv, blodkar og i hudens lag kan sagtens danne basis for, at meget dybere lag i kroppen også får hjælp og støtte. For i bindevævet, som omgiver alle vores organer, foregår der en uophørlig kommunikation fra de yderste hudlag og helt ned til fx knoglehinden, som omgiver alle knogler, eller til alle vitale organer, der får deres forsyning af immunceller, blodceller og næringsstoffer netop gennem den stimulation, vi giver kroppen ved at anvende saunaterapi, infrarød sauna, dyrke motion, få massage og alt andet, der skaber bevægelse i kroppen.

Sygdomme og problemer i nervesystemet

Et tæppe med både FIR og NIR har vist sig at gøre gavn på alle organsystemer, og hvor vi allerede har nævnt knogler og muskler, er det bestemt også værd at nævne vores nervesystem og måske forebyggelse af endog alvorlige neurologiske sygdomme som fx Alzheimers.

radianthealth-2
“Send din mand i sauna – eller endnu bedre: Køb en infrarød til stuen, så kan han holde øje med ungerne imens.”

Citat: redaktøren med tre børnebørn

65 % reduktion i risikoen for at udvikle Alzheimers
I et stort observationsstudie med 2.315 finske midaldrende mænd så man, at en time i sauna fire til syv gange om ugen gav en 65 % reduceret risiko for at udvikle Alzheimers sammenlignet med mænd, der kun brugte saunaen en gang pr. uge.

Tænd for din sauna, og sluk for den milde depression
I et andet studie med 28 personer med mild depression som diagnose, så man en reduktion af symptomerne hen over fire uger, bl.a. målt på en forbedret appetit, færre smerter og mindre angst. Der skal regelmæssig brug af sauna til at opnå virkningen, desværre kan redaktionen ikke se, om det er en eller fem gange om ugen, men mange andre studier henviser til tre gange om ugen. Kontrolgruppen, som ikke gik i sauna, oplevede ingen reduktion af symptomer.

Flere studier viser, at brug af hyppige besøg i saunaen øger udskillelsen af beta-endorfiner Beta-endorfiner produceres og lagres hovedsageligt i hypofysen og er en del af vores opioidsystem, som bl.a. påvirker, hvordan kroppen tackler smerte og følelsen af belønning. Det er nogle af de samme mekanismer, der opstår i hjernen efter en god træning.

Det bedste af tre bølgelængder
Sidste skud på stammen er et saunatæppe med både FIR, NIR, jadesten og synligt rødt lys. Jadestenene er kendt for deres naturlige evne til at lede både FIR og NIR, og det røde lys er særligt målrettet det yderste lag af huden, der bedre kan regenerere og vitalisere, både når det gælder problematisk hud eller at bevare en sund hud gennem hele livet. Ikke mindre end 96 jadesten er syet ind i tæppet, og det synlige røde lys og det usynlige lys fra NIR udgør sammen med panelerne med FIR en strålende treenighed til alle kroppens organer.

 

Du kan finde rigtig mange variationer af tæpper hos www.radianthealth.no, som både sælger via www.helsam.dk og egen hjemmeside. Den norske hjemmeside er på både dansk og norsk. Du kan også skrive til Siw på @radianthealth.no; Siw kan både norsk og dansk.

Forskning i lange baner: https://radianthealth.no/hva-er-en-ir-sauna/#MENTAL_HELSE_OG_KOGNITIV_FUNKSJON

Læs ligeledes de andre artikler, vi har om infrarød sauna på www.sund-forskning.dk

Se også: https://www.foundmyfitness.com/