Løvens manke – bliv klog på en svamp

Lionsmane til hjernen

 

Der findes på verdensplan tusindvis af svampe, nogle er giftige, andre er supersunde. De er ikke til at komme udenom i moderne kost og kosttilskud, og lige nu er det især løvens manke, vi let kan få øje på.

Af Marianne Palm

På engelsk glemmer man ofte at bruge de botaniske navne, og det skaber en del forvirring, for englænderne kalder den Lion’s Mane – løvens manke. I Danmark hedder den på dansk pindsvinepigsvamp, men er desværre også på kortet over sjældne svampe. Det har den ikke altid været, men man gør klogt i at beskytte den mod plukning og i stedet kaste sig over kosttilskud, hvis man gerne vil have fat i de for hjernen så livgivende indholdsstoffer.

Det botaniske navn er Hericium erinaceus Bull., og det er helt nødvendigt at bruge det botaniske navn, så du ikke farer vild hverken på nettet eller i naturen.

At man på engelsk kalder den løvens manke, giver god mening, når man ser dens karakteristiske udseende, der ligner en kaskade af istapper eller en løves manke.

Den har lange, fnuggede pigge, der hænger ned fra et centralt punkt. Svampene findes typisk voksende på løvtræer, især eg, bøg og ahorn, i tempererede regioner i Nordamerika, Europa og Asien.

Den er nu næsten udryddet i Danmark, men gror vildt i mange andre tempererede løvskovsbælter, og hvem ved, måske vender den retur til de danske skove igen.

Den er spiselig trods sit mærkværdige udseende


Har du lyst til at spise den, kan man læse på forskellige hjemmesider, at pindsvinepigsvampen har en mild, skaldyrslignende smag og en kødfuld tekstur. Om det gælder alle sorter af pindsvinepigsvampen, melder ingen af siderne om, men den bruges ofte i forskellige kulinariske retter, herunder wokretter, supper og som kødsubstitut i vegetariske og veganske opskrifter.

Seneste skud på stammen fra New Nordic er kosttilskuddet Lion’s Mane, der med sine 1000 mg velekstraheret løvemanke sammen med peber og tilsatte vitaminer kan få en vis indflydelse på, hvordan vores nerveceller får mulighed for at beskytte sig mod sygdomme. Der mangler selvfølgelig masser af forskning på det postulat, som det også er tilfældet med andre urter, svampe, vitaminer og mineraler, vi så gerne vil have til at påvirke vores hjerne- og nerveceller som en hjælp til at være åndsfriske, til vi en dag lukker vores øjne. Mens vi venter på endnu mere forskning, er det dog en af de naturlige muligheder, der rækker frem til os og vores nervesystem.

Et kig på de aktive stoffer i svampen

Kigger vi på studierne, kan man få et særligt indblik i Lion’s Manes virkeområder, hvor især to typer af aktive stoffer bl.a. står bag virkningen:

Hericenoner og erinaciner er to typer af bioaktive forbindelser, der findes i visse svampe, primært i Hericium erinaceus Bull. med det engelske kælenavn Lion’s Mane.

De to aktive stoffer har vist sig at have spændende neurobeskyttende egenskaber, altså beskytte vores nerveceller, så de kan beskytte sig mod især aldersbetingede sygdomme i hjernen.

En af de vigtigste virkninger af hericenoner og erinaciner er deres evne til at stimulere produktionen af en vigtig substans i kroppen, som kaldes nervevækstfaktor (NGF). NGF er et protein, der spiller en afgørende rolle i udviklingen, væksten og vedligeholdelsen af nerveceller, især i hjernen.

Når hericenoner og erinaciner indgår i din dagligdag i form af et kosttilskud, har de vist sig at kunne krydse blod-hjerne-barrieren og påvirke produktionen af NGF direkte i hjernen. Det kan potentielt have en række positive virkninger på nervesystemet og hjernens funktion. I kosttilskuddet Lion’s Mane er der tilsat lang peber-ekstrakt for at få de aktive stoffer til lettere at passere blod-hjerne-barrieren.

NGF er vigtig for at beskytte og opretholde sundheden af nerveceller og kan bidrage til at forhindre eller reducere degenerative tilstande i hjernen, såsom demens og Alzheimers sygdom. Derfor er evnen til at stimulere produktionen af NGF af stor interesse inden for neurologisk forskning og som en mulig behandling for neurodegenerative lidelser.

I forskningen har man observeret, at hericenoner og erinaciner kan have neurobeskyttende egenskaber, herunder evnen til at forbedre hukommelse og kognition, reducere inflammation i hjernen og endda fremme regenerering af nerveceller.

Samlet set er hericenoner og erinaciner fascinerende forbindelser, der i de rette mængder kan fremme sundheden og funktionen af nervesystemet, især i forbindelse med aldring og neurodegenerative sygdomme.

Virker også på immunforsvaret

Polysakkarider: Specifikke studier har vist, at polysakkariderne i Lion’s Mane kan fremme immunsystemets funktion ved at aktivere makrofager og andre immunceller, hvilket spiller en central rolle i kroppens forsvarsmekanismer.

Polysakkariderne ser også ud til at styrke mikrofloraen i tarmsystemet og hindre inflammation i fordøjelsen.

En nyt skud på stammen fra New Nordic – Lion’s Mane

I kosttilskuddet Lion’s Mane fra New Nordic er der tilsat ekstra antioxidanter i form af den maritime fyrrebarkekstrakt, som kan skabe en vis antioxidant beskyttelse af alle vores celler og samtidig hjælpe på de allermindste blodkar, fx de blodkar, der skal forsyne vores nervesystem. Virkningerne fra Lion’s Mane bliver understøttet af en række vitaminer og mineraler, herunder D-vitamin, jod og B12, som alle er vigtige for den generelle hjælp til vores sårbare nervesystem.

Til dig, som vil læse mere:

Der er mange studier, men her er et, som viser noget om den beskyttelse, svampen kan udvise over for vores nerveceller. Det gør den af mange forskellige årsager:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31374912/


Et andet studie peger direkte på hukommelse og kognitive funktioner og tør nævne Alzheimers som en af de mulige sygdomme, der kan finde støtte gennem brugen af svampen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34204787/


Her kan du læse mere om klassificering af svampe, og om den er truet i Danmark:

https://roedliste.au.dk/data.asp?ID=2475&gruppeID=108


Antioxidantaktiviteten i Lion’s Mane bidrager til at bekæmpe oxidativ stress, der er forbundet med en række kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme og aldringsprocessen.

Hericenoner og erinaciner: Molekylerne har vist sig at stimulere syntesen af nervevækstfaktor (NGF), som er afgørende for vedligeholdelsen og regenereringen af neuroner i centralnervesystemet. Det er særligt relevant for forskning inden for neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Den har været kendt i Kina i århundreder, men findes også i Skandinavien.

Det vrimler med studier på forskellige svampe; mange af studierne er fra Kina, hvor svampe har indgået som en del af den daglige kost i århundreder – eller måske i meget længere tid. Det er rigtig vigtigt at vide, at man ikke bare kan plukke svampe i naturen, mange kan være meget giftige, så tag altid en svampekyndig med på turen. Lion’s Mane, med det botaniske navn