Menstruationsforstyrrelser

dild

 

Menstruationsblødning kaldes for menoré på latin, og ordet indgår i de forskellige menstruationsforstyrrelser. Lægen eller gynækologen bør konsulteres, hvis menstruationsforløbet skifter karakter, hvis menstruationen udebliver, hvis menstruationerne bliver meget kraftige og langvarige, hvis der er blødning efter samleje eller smerter i underlivet. Langt de fleste blødningsforstyrrelser er harmløse, men de kan også være tegn på alvorligere lidelser og må aldrig negligeres. Læs også om PMS.

 

Amenoré – manglende menstruation:
Den primære form, som er meget sjælden, skyldes, at menstruationen aldrig har været til stede til trods for, at kvinden er fyldt 18 år. Den sekundære form, som beskrives her, skyldes enten, at menstruationen er udeblevet i mere end seks måneder, eller at længden af en cyklus er blevet unormal lang f.eks. over to måneder. Sekundær amenoré er ikke en medicinsk diagnose i sig selv, men kan være et symptom på mange andre tilstande. Hvis en amenoré skyldes sygdomme andre steder i kroppen må denne behandles. Som regel er amenoré dog harmløs, og menstruationerne plejer at gå i gang af sig selv. Hvis ikke, kan du måske få hjælp af en naturopath.

 

Årsager:
Graviditet, amning og menopause er naturlige årsager. Ellers er der mange forskellige stressfaktorer, som kan belaste det følsomme hormonsystem, ægløsningen og østrogenbalancen – herunder pludselige ændringer af sædvanlig levevis, psykiske påvirkninger, overdreven sportsudøvelse og vægttab, utilstrækkelig ernæring, medicin, ophør med p-piller, som følge af udskrabninger og strålebehandling, og alvorligere sygdomme som deciderede hormonelle lidelser, cyster på æggestokkene, underlivsbetændelse, tuberkulose og kræft.

 

Kurforslag:
(ikke til graviditet og organiske lidelser)

 

Kostråd:
Blodsukkerregulerende og næringsrig kost. Spis mange phytoøstrogener: græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesam og mandler.

 

Vitaminer og mineraler:
B-kompleks og ekstra B5- og B6- og E-vitamin. Ekstra med kalk, magnesium og selen.

 

Fedtsyrer:
Spis godt med planteolier i hverdagen, specielt hvis du er blevet for mager.

 

Urter:
Angelica sinensis (kinesisk kvan), Vitex agnus castus, (kyskhedstræ), og adaptogene urter ved stress samt eventuelt nervestyrkende urter.

 

Andet:
Undgå overdreven sportsudøvelse. Dyrk rigelig med motion, og sørg for tilstrækkelig hvile. Undgå stress.

 

Dysmenoré – smertefuld menstruation:
Den primære dysmenoré er en meget udbredt ikke organisk lidelse, hvor livmoderen trækker sig sammen. Den viser sig som kolikagtige smerter over lænden og dybt i underlivet. Årsagen skyldes som oftest forstyrrelser i prostaglandinsyntesen, hvor der af forskellige årsager et opstået en ubalance mellem de to kvindelige kønshormoner, progesteron og østrogen. Mange lider samtidig af forstoppelse. Den sekundære dysmenoré kan skyldes betændelse i kønsorganerne, fibromer, polypper og endometriose.

 

Kurforslag:
(Primær dysmenoré)

 

Kostråd:
Reducer mængden af dårlige planteolier og animalske produkter som kød, lever, æg, rejer, mælk og ost for at begrænse arakidonsyre (AA). Begræns indtagelse af sukker og alkohol. Brug godt med ingefær, koldpressede planteolier og fisk for at regulere prostaglandinsyntesen.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralpræparat i tre måneder. Eventuelt ekstra B12- vitamin, E-vitamin og magnesium.

 

Fedtsyrer:
Fiskeolier (EPA) 1-3 gram daglig kan ofte være nok, da fiskeolier hjælper på prostaglandinsyntesen.

 

Urter:
Angelica sinensis (kinesisk kvan) er en god kvindetonic, især velegnet mod problemer i livmoderen. Vitex agnus castus (kyskhedstræ) er velegnet til at afhjælpe kramper i livmoderen. Der findes andre effektive urter, men tag en naturopath med på råd. Prostaglandinhæmmende urter som Zingiber officinale (ingefær) kan ligeledes anbefales. Anvend eventuelt leverstyrkende urter, især ved forstoppelse.

 

Andet:
Dyrk motion.

 

Menoragi – kraftige og langvarige blødninger:
Blødningerne varer over syv dage og optræder med intervaller på tre uger eller mindre. Den samlede mængde blod er over 80 ml. (over ½ kop)

 

Årsager:
Kvinder med funktionel menoragi har kraftige menstruationer men en normal menstruationscyklus og ellers ingen tegn på sygdom i forplantningsorganerne. Årsagen skyldes som oftest forstyrrelser i prostaglandinsyntesen. Andre årsager til menoragi kan være fibromer, endometriose og underlivskræft, som kan skyldes overskydende østrogen. Desuden skal nævnes, at brug af spiral samt underlivsbetændelse, der eventuelt sidder indkapslet og ikke kan mærkes direkte, kan forårsage menoragi. Behandlingen er meget individuel og kan først iværksættes, efter du er blevet grundigt undersøgt af lægen. Tag en naturopath med på råd, hvis du vælger at supplere lægens behandling med biologiske metoder.