Mikroalgen Spirulina platensis – en naturlig overlever

Tørre læber
Spirulina

 

Mikroalger er små vandplanter eller organismer, der findes i vores vandmiljøer. Algerne er en vigtig fødekilde i deres miljøer, og de er samtidig vitale i produktionen af verdens ilt. Nogle alger, fx spirulina, har eksisteret i vores havmiljøer i 3,6 mia. år. Angreb fra vira, bakterier og svampe har mikroalgen afværget ved at producere aktive kemiske stoffer. I starten af 00’erne begynder tyske forskere at interessere sig for flere af disse mekanismer bag mikroalgens gode overlevelsesevne.

 

Af Marianne Palm

 

Spirulina platensis er en cyanobakterie, der er i stand til fotosyntese, hvorved den omdanner lysenergi til kemisk energi og producerer ilt som et biprodukt. En særlig stamme af Spirulina platensis blev udvalgt blandt en række andre mikroalger i en flerårig screeningproces, som blev gennemført af et forskerhold, der tæller stifteren af det tyske firma Ocean Pharma.

Denne særlige stamme blev valgt, fordi dens forsvar mod mikrobielle angreb var både bredspektret og effektivt. De løbende tests, der blev foretaget af blandt andre professor Tasdemir og professor Labes ved GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel, viste, at et ekstrakt med højt indhold af enzymet kitinase samt polysacchariden calcium spirulan havde stor betydning for den samlede mikrobielle effekt. Den udvalgte alge dokumenterede et meget potent forsvar mod svampe, vira og bakterier.

 

Produktion og ekstraktion

En rask mikroalge, der ikke er truet udefra, har kun en mindre koncentration af disse aktive stoffer. Derfor udviklede Ocean Pharma en patenteret proces, hvor mikroalgen udsættes for tryk, varme og lys, der sikrer, at algen producerer ekstra meget af de virksomme stoffer, som derefter ekstraheres. Til sidst standardiseres ekstraktet efter bestemte kriterier.

 

Spiralin har tre unikke fordele

Antifungal virkning – på godt dansk at modvirke svampe, fx i huden

Svamp på fødder og negle er generende og smertefuldt og resulterer ofte i langvarige behandlingsforløb. spiralin-ekstraktet indeholder enzymet kitinase, der nedbryder kitin-indholdet i svampenes cellemembraner, som derefter dør. Raske hudceller indeholder ikke kitin, og enzymet er derfor fuldstændigt uden gener for huden, og det gør spiralin til en meget skånsom behandling.

 

SvampEffekt
Aspergillus nidulans+++
Candida glabrata+++
Candida albicans+++
Dermatophyter 
Tricophyton rubrum+++
Tricophyton mentagrophytes+++
Microsporum canis+++

 

Antiviral virkning, fx forkølelsessår, og de irriterende vorter

Vi udsættes for en lang række hudlidelser, som skyldes infektion med virus. Hyppigst er det herpes type 1 (HSV), også kendt som forkølelsessår, men også børnefamiliernes skræk, fodvorten, skyldes en virus, der hedder HPV. Calcium spirulan er en polysaccharid, som findes naturligt i mikroalgen, og som er potenseret i ekstraktionsprocessen. Polysacchariden blokerer virus’ (fx HSV og HPV) adgang til cellernes receptorer. Det betyder i praksis, at en inficeret celle ikke kan smitte de raske celler, der er behandlet med Spirularin.

 

198 læbetatoverede kvinder indgik i et forsøg

Denne virkningsmekanisme er blevet testet i et klinisk kontrolleret forsøg på 198 raske kvinder, der fik tatoveret ny læbelinje. Tatovering af ny læbelinje øger risikoen markant for reaktivering af forkølelsessår. Derfor gives der i Tyskland forebyggende behandling med acciclovir-creme eller acciclovir-tabletter. Her blev Spirularin HS testet op imod både acciclovir-creme og acciclovir-tabletbehandling.

Acciclovir-tabletterne var i forsøget det mest effektive middel til at beskytte huden mod herpesvirus, men Spirularin HS ydede 4 x bedre beskyttelse mod sårdannelse end acciclovir-cremen, og 3 x bedre beskyttelse mod reinfektion af forkølelsessår end acciclovir-cremen.

(Kilde: Mader et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), Issue 2016-01, Pg. 197 ff.)

 

Antibakteriel virkning

Infektion med svamp eller virus svækker hudens naturlige immunforsvar, hvilket øger risikoen for bakterielle infektioner. Det giver derfor god mening at bruge en creme, der plejer hudens raske celler, samtidig med at svamp eller virus bliver bekæmpet.

Professor Anja Labes har i skemaet herunder opgjort den antibakterielle effekt af ekstraktet i Spirularin:

 

BakterieEffekt
Staphylococcus lentus+++
Baccilus subtilis+++
E. colli K12++
Mycobacterium phlei+
Pseudomonas fluorescens+
Staphylococcus epidermis++
Staphylococcus aureus+++
Staphylococcus aureus MRSA+++
Pseudomonas aeruginosa++
Propionibacterium acnes+++
Escherichia coli+
Enterococcus faecalis++
Dermabacter homonis++
Brevibacterium epidermidis+
Betydning af skalaen
++++++
>80 %80-50 %50-20 %

 

Huden er særlig udsat om vinteren

Vores hud er gladere for den varmere årstid, og koldt og regnfuldt vejr resulterer ofte i følsom eller tør hud. Huden mangler fugt og beskyttelse om vinteren, og jo koldere det bliver, desto mindre talg producerer talgkirtlerne. Den konstante ændring fra kold til varm, eller fra den tørre opvarmede luft til de kolde luftmasser udenfor, sætter sit præg på huden.

Her er det vigtigt hele tiden at støtte huden optimalt i dens naturlige regenerering med beskyttende, aktive ingredienser og den rette hudpleje. Ideelt, selvfølgelig, uden forurenende stoffer eller irriterende stoffer, men med tilstrækkelig fugt, der også tager hånd om hudens specifikke udfordringer. Og huden fugtes bedst indefra, og tilstrækkeligt indtag af vand er med til at sikre en sund hud.

 

  • Produkter til beskyttelse og til pleje
  • Der findes i dag en serie produkter med det aktive stof spiralin, der er tilpasset hudens forskellige udfordringer.
  • Spirularin HS er tilpasset de følsomme læber, som rammes af herpes
  • Spirularin VS er tilpasset den sårbare hud, som inficeres af vorter, fx på fødderne
  • Spirularin NS er tilpasset negle og hud, der inficeres af forskellige svampe
  • Ocean Kiss er en læbepleje, der fås i fire flotte farver, og som kan bruges forebyggende, hvis man har tendens til forkølelsessår
  • Dertil en række plejeprodukter til tør og udsat hud

One thought on “Mikroalgen Spirulina platensis – en naturlig overlever

  • Wow, superb weblog structure! How long have you been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The total glance of your website is magnificent, as smartly as the content!

    You can see similar here sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *