Når mælkesyrebakterier hjælper urter

Når mælkesyrer hjælper urterne i fordøjelsen


Af Marianne Palm

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2015

Fordelen ved flydende produkter med mælkesyrebakterier er, at bakterierne er aktive, når de indtages. Den flydende form giver bakterierne mulighed for aktivt at skabe det optimale miljø for dem selv. De er levende væsener, og som vi selv gør det, arbejder de også for, at deres livbetingelser er så gunstige som muligt.

Mælkesyrebakterierne kan bruges som medproducenter, hvilket bl.a. sker i Vita Biosa. Produktet produceres ved en fermentering, hvor urter og mælkesyrebakterier blandes med vand og tilsættes melasse.
Mælkesyrebakterierne omsætter herefter sukkerstofferne i melassen til mælke- og eddikesyre, og når det sidste sukker er væk, er fermenteringen slut, og produktet sukkerfrit. Det færdige produkt indeholder et fermenteret ekstrakt af urter, organiske syrer og mælkesyrebakterier.

Forskerne – Urter smager godt, fordi de er sunde

I årtusinder har mennesket benyttet sig af urter som middel mod alt fra hovedpine til nedgroede tånegle, og det er tilsyneladende ikke tilfældigt, at vi bruger dem i vores mad.

Forskere fra Cornell University har fundet frem til, at vi over tid har lært at synes om urter, fordi de beskytter os og støtter kroppen i at forblive sund.

De undersøgte en lang række opskrifter, og de fandt frem til, at man præcist kunne sige hvorfra i verden, en bestemt ret kom fra, baseret på de antiinflammatoriske ingredienser. Man kunne se, at retter fra lande med varmt og fugtigt klima (som derfor har større udfordringer med ondsindede, så kaldt patogene, bakterier, som har lettere ved at overleve), indeholder flere antiinflammatoriske krydderurter, end retter fra lande med et koldere og tørrere klima. Det har simpelthen været nødvendigt at indtage lægeurter som en naturlig del af maden i lande, hvor der var større risiko for at blive syg af patogene bakterier.

Ud fra deres studier konkluderede de, at tidligere tiders urtekyndige simpelthen har opdaget urternes styrker og derfra integreret dem i maden, og at vi derefter har vænnet os til smagen og har lært at værdsætte den. Krydderurterne smager altså ikke bare godt OG er sunde. De smager godt, FORDI de er sunde.

I Vita Biosa udtrækkes de phyto-aktive stoffer fra planten i fermenteringen. Af aktive stoffer kan nævnes bitterstoffer, olier, alkaloider, antioxidanter, mineraler, sporstoffer med mere.  Ved at placere mælkesyrebakterierne i et urteekstrakt, påvirkes deres stofskifte i positiv retning. Studier har indikeret,  at urterne og mælkesyrebakterierne har en synergisk effekt på hinanden, og at deres individuelle effekt forstørres. Dog er det nødvendigt med flere studier for til fulde at dokumentere effekten.

Surt show

I Vita Biosa er mælkesyrebakterierne som nævnt aktive, og de producerer organiske syrer, som er en ligeså vigtig del af Vita Biosa som urterne og bakterierne.

Mælkesyrebakterier omsætter kulhydrater til organiske syrer, som understøtter mange funktioner i tarmen.  De  stimulerer tarmens bevægelser, stimulerer celledelingen i tarmen og regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier dør eller hæmmes.

Patogene bakterier er som oftest forrådnelsesbakterier. Modsat mælkesyrebakterier trives de i et basisk miljø. Forrådnelsesbakterier producerer stoffer, som er giftige for kroppen, og i høje koncentrationer endda kan påvirke centralnervesystemet. De organiske syrer er essentielle for at holde patogene bakterier i skak, og da kroppen ikke selv kan danne dem, er det nødvendigt at tilføje syrerne og de syredannende bakterier.

Vita Biosa fås i fire varianter, som alle har deres unikke sammensætning af naturlige ingredienser, og som alle har et højt indhold af mælkesyrebakterier, organiske syrer og urter. Vita Biosa indeholder hverken konserveringsmidler, sukker, gluten eller laktose og er økologisk certificeret.

Vita Biosa indeholder ekstrakt af 19 urter, som er kendte for deres virkning på kroppen, især på mave-/tarmsystemet.

Vita Biosa indeholder organiske syrer, primært mælkesyre og eddikesyre, og har derfor en pH-værdi på under 3,5.