Nervøs over studiestart og eksaminer?

shutterstock_328149227

 

 Du skal måske starte på et nyt studie, til eksamen eller et vigtigt møde. Tankerne, nervøsiteten og spændingen breder sig i din krop. Du mærker, hvordan det påvirker dig, og du ville ønske, at du kunne koncentrere dig, i stedet for at bruge energien på nervøsiteten

 

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – august/september 2015

 

At være lidt nervøs er helt naturligt og kan virke motiverende, men bekymringer og nervøsitet kan hos nogle tage såmeget over, at det forhindrer dig i at yde dit bedste i den pågældende situation. Der er flere ting, du skal tage i betragtning, hvis du har det sådan.

 

Vejrtrækning

Træk vejret dybt. Luften skal helt ned i maven, så din mave puster sig op.

 

Årsagerne

  • Fysisk og psykisk stress
  • Hormonelt betinget: pubertet, PMS, graviditet, overgangsalder
  • Lavt blodsukker
  • Allergi og intolerance (fx hvede eller kaffe)
  • P-piller, øvrig hormonbehandling og anden medicin
  • Blære- eller nyrebelastning (ifølge kinesernes meridianlære).

 

Kostråd

Blodsukkerstabiliserende og fiberrig kost, i form af hyppige måltider. Fibrene sænker den hastighed, hvormed sukker trænger ind i blodbanen. Havre virker beroligende, og rodfrugter styrker nyrerne. Begræns forbruget af salt, og undgå eller begræns stimulanser som kaffe, sort te og sukker.

 

Vitaminer og mineraler

Spis et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder. Suppler eventuelt med stærke B-vitaminer, magnesium og kalcium.

 

Fedtsyrer

Koldpressede planteolier til salater og anden kold mad. Fiskeolie i kapselform med et højt indhold af DHA, som mere end nogen anden fedtsyre øger aktiviteten i hjernen.

 

Urter

Valeriana officinalis (baldrian) og Chamomilla recutita (kamille) virker beroligende på nervesystemet. Der findes flere naturlægemidler på helsehylden, som også virker beroligende på et anspændt sind. Hypericum perforatum (prikbladet perikum) virker specielt godt mod lettere depressioner og nervøsitet specielt i klimakteriet.

 

Vælg et naturlægemiddel.

Kosttilskud ZenBev indeholder naturligt tryptofan fra græskarkerner. Angst og nervøsitet er påvirket af hormonet serotonin, som bliver dannet af aminosyren tryptofan. Vi skal have tilført tryptofan udefra, da kroppen ikke selv kan danne det. Serotonin er desuden byggesten for melatonin, som er med til at regulere søvnen – så hvis du også har svært ved at falde i søvn, er der dobbelt gevinst at hente ved at få tilført tryptofan.

Den canadiske psykiater og læge Craig Hudson har i flere år studeret og fordybet sig i tryptofan. Han har udviklet produktet ZenBev, der består af tryptofan fra græskarkerner, som er affedtet og stabiliseret og tilsat dextrose. Tryptofan fra græskarkerner har en slow-release-depotlignende virkning, der gør dig rolig og afslappet, uden at det går ud over din ydeevne eller koncentration.

I et randomiseret klinisk forsøg med personer, der led af social angst i form af generthed, nervøsitet blandt andre og svært ved at tale offentligt, oplevede 16 % af deltagerne mindre grad af angst og nervøsitet, efter atde havde indtaget ZenBev.

I et studie i Holland fik studerende naturlig tryptofan før eksamener. Studiet viste, at de studerende følte sig mere afslappede, samtidig med at deres ydeevne og resultat ved eksamenen blev højere.

Se videoerne med Craig Hudson på www.sundONAIR.dk og læs om ZenBevs effekt på søvnproblemer på www.sund-forskning.dk.

Kilde: Sundhedshåndbogen

 

Har du et afslappet forhold til livet?

Hvis du er en person, der bekymrer dig meget eller er ængstelig for fx nye ting, såbliver risikoen for panikangst øget sammenlignet med en person, derharet mere afslappet forhold til livet.

Kilde:

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/psyke/sygdomme/angsttilstande/panikangst-forekomst-og-risikofaktorer/

 

Fakta

Betablokkere bliver ofte udskrevet til personer, der fx lider af eksamensangst. Betablokkere er i idrætsverdenen doping, der er forbudt. Det er særligt blevet brugt i skiskydning, da skiskyderne hurtigt skal omstille sig fra sprint på ski til præcisionsskydning. Betablokkere dæmper de autonome symptomer, som hjertebanken, svedeture, rysten og svimmelhed.

Zenbev er et godt alternativ til at få ro og koncentration i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *