Nyt håb for nyrepatienter

 

 

En grundig gennemgang (meta-analyse) af i alt syv videnskabelige undersøgelser peger på, at det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10 kan hjælpe folk, som lider af kronisk nyresygdom.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019 som en del af en artikelsamling om nyrerne

 

Forskere har ved at granske i alt syv videnskabelige undersøgelser fundet frem til, at stoffet coenzym Q10, som alle celler behøver for at kunne danne energi, måske kan have værdi for patienter med kroniske nyresygdomme. Det vitamin-beslægtede stof ser ud til at kunne sænke blodets indhold af total-kolesterol, LDL-kolesterol og kreatinin. For alle tre stoffer gælder det, at hvis de findes i forhøjet mængde i blodet, betragtes det som en risikofaktor i forbindelse med nyresygdomme. Den nye meta-analyse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Pharmaceutical Design.

 

Nyresygdom og hjerte-kar-sygdom

Tidligere offentliggjort forskning har vist, at forhøjede kolesterolværdier i blodet kan være en potentiel fare for nyrerne. Folk med kolesterolproblemer har dobbelt så høj risiko for at udvikle kronisk nyresygdom med tiden, og hjerte-kar-sygdomme er den største dødsårsag blandt nyrepatienter. Udover at øge risikoen for hjerte-kar-sygdom kan kolesterol forårsage forsnævringer i blodforsyningen til nyrerne, så blodtilførslen forringes, og nyrefunktionen nedsættes.

 

Hjælp til svækkede nyrer

Der ser ligeledes ud til at være en sammenhæng imellem kronisk nyresygdom og blodets indhold af kreatinin. Sygdomsramte eller beskadigede nyrer er dårligere til at bortfiltrere affaldsstoffer. Kreatinin er et affaldstof, som stammer fra musklernes energiomsætning, og raske nyrer kan uden problemer håndtere forhøjede kreatininniveauer. Hos nyrepatienter er nyrefunktionen forringet, og derfor vil alt, der kan bidrage til at sænke kreatininindholdet i blodet hjælpe.

 

Dokumenteret effekt mod hjertesvigt

Videnskabelig forskning har allerede påvist, at coenzym Q10 har afgørende betydning for folk med kronisk hjertesvigt. En undersøgelse fra 2014 (Q-Symbio), som er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, viste, at 300 mg coenzym Q10 givet som supplerende behandling til hjertesvigt-patienter reducerede deres risiko for at dø af sygdommen med hele 43 % samtidig med at forbedre hjertefunktionen markant. Der blev ikke registreret bivirkninger ved behandlingen.

 

Letoptageligt Q10-præparat

Kroppen er selv i stand til at danne coenzym Q10, men produktionen af stoffet begynder allerede at dale omkring 20-25-årsalderen. Udover den aldersrelaterede reduktion af coenzym Q10 kan visse sygdomme sænke kroppens indhold af stoffet yderligere, og her kan det vise sig at være en fordel med tilskud. Det er afgørende, at man vælger et coenzym Q10-præparat, som har dokumentation for dets optagelighed i kroppen, eftersom coenzym Q10 i forvejen er et stof, som fordøjelsen har svært ved at optage. Det danske præparat, Bio-Qinon Q10, som i øvrigt blev anvendt til Q-Symbio-undersøgelsen, er fremstillet på en særlig måde, hvor man ved hjælp af specielle olier samt en varmebehandling kan forhindre den sammenklumpning af Q10-molekyler, som normalt er årsagen til, at Q10-præparater ikke optages godt i fordøjelsen.