Økologi – får vi mere sundhed for pengene?

shutterstock_144537737

 

Danskerne bruger flere og flere penge på økologi. Adspurgt om årsagen til dette, er svaret oftest ønsket om sundere mad fri for pesticider og andre giftstoffer. Økologi er blevet en essentiel del af jagten på den sunde krop. Det er derfor meget opløftende, at der de senere år er kommet mere og mere forskning, der undersøger, hvor meget sundhed vi egentlig får for de ekstra penge, samt hvor vi skal sætte ind, hvis pengene ikke rækker til at leve helt økologisk.

 

Af Tobias Hansen, læge med speciale i urter, vegetar og veganerkost
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2015/januar 2016

 

 

Det undgår vi med økologi

I Danmark er lovgivningen om pesticider relativ streng, og de fleste af de pesticider, som vi ved er problematiske, er taget af markedet. Det inkluderer størstedelen af den gruppe af pesticider, der hedder organofosfater, som både øger risikoen for visse kræftformer og hjernesygdomme som Parkinson og Alzheimers. Mest problematisk er det, at de kan have en kraftig påvirkning på børns udvikling og intelligens. Der ses en klar forbindelse mellem pesticidkoncentrationer hos børn og deres risiko for at udvikle ADHD. Desværre får vi mange af vores fødevarer fra udlandet, hvor disse stoffer stadig bruges i stor stil, og derfor kan disse stoffer findes i urinen hos de fleste. Heldigvis ved vi fra målinger, at det er muligt helt at eliminere disse problematiske stoffer ved at spise økologisk. Det er også værd at bemærke, at økologiske afgrøder i gennemsnit har halvt så meget af det toksiske og kræftfremkaldende tungmetal cadmium som konventionelt dyrkede afgrøder.

 

Sådan renser du frugt og grønt for pesticidrester

De fleste slags pesticider er svære at skylle væk med almindeligt vand – oftest kan man kun komme af med ca. 10 %. Det findes der dog råd for. Hvis frugt og grøntsager skyldes i saltvand, kan helt op til 70-100 % fjernes. Der skal 1 del salt til 10 dele vand for at få den fulde virkning. Husk at skylle saltvandet af efterfølgende.

 

Det får vi ekstra af med økologi

Økologiske afgrøder har ikke flere vitaminer eller mineraler end konventionelt dyrkede afgrøder, men økologisk frugt og grønt har betragteligt flere af de gavnlige polyfenoler. Det er en gruppe af kemiske stoffer, der blandt andet indeholder nogle af naturens stærkeste antioxidanter. Teorien bag denne forskel er, at planterne oftest bruger polyfenoler til at bekæmpe insekter og anden sygdom, hvilket de mister incitamentet til, når der bruges pesticider. Afhængigt af hvilke madvarer det drejer sig om, er der mellem 20-70 % flere af disse gavnlige stoffer i økologiske afgrøder. Forskellen er generelt større for frugt end for grønt. Det er en betragtelig forskel, der med al sandsynlig gør en forskel for vores sundhed. Det understøttes af, at når økologisk frugt sammenlignes med konventionelt dyrket frugt i laboratoriet, er de bedre til at dræbe kræftceller, hvilket netop tilskrives deres højere indhold af polyfenoler.

 

Hvad med de økologiske kød og mejeriprodukter

Størstedelen af den forskning, der er lavet på økologi, er lavet på frugt og grønt. Der er derfor ikke meget viden, når det kommer til, om der er noget at vinde ved at spise økologisk, når det handler om kød, æg og mejeriprodukter. Der er dog lidt, der tyder på, at økologisk kød kan have færre multiresistente bakterier, og at økologiske mejeriprodukter kan have et højere indhold af det sunde fedtstof omega-3. Det er dog kun om sommeren og skyldes, at køerne her får mulighed for at græsse. Det er værd at huske, at pesticider ikke kun er et problem for frugt og grønt, men i høj grad også er et problem i animalske produkter, og her kan de desværre ikke skylles væk.

 

Når der skal prioriteres

På baggrund af det vi ved nu, så tyder meget på, at der kan være en sundhedsgevinst ved at spise økologisk, særligt økologisk frugt. Der er dog desværre endnu ikke udført større studier, der ser på, om det at leve økologisk fører til et længere og sundere liv, så et definitivt svar må vi vente lidt på endnu. I mellemtiden bør økologi stadig være en prioritet – velvidende, at der, hvor vi virkelig kan gøre noget for vores helbred, og for den sags skyld miljøet, det er ved at spise mere frugt, grønt og fuldkornskost – også selvom det måske ikke er økologisk.

 

Pesticidfri på budget

  • Prioriter økologisk frugt, dernæst grøntsager.
  • Skær ned på kødet.
  • Hvis der ikke er råd til økologi, så køb dansk.
  • Prioriter økologi under graviditeten og i børns første leveår.
  • Spis varieret, herved mindskes chancerne for at få for meget af et givent pesticid eller tungmetal.
  • Mængden af frugt og grønt er stadig vigtigere, end om det er økologisk.