Om lidt er det for sent – nyd vinterens lækre råvarer, mens de endnu er her

 

 

Der er al mulig god grund til her i februar at kaste din kærlighed på de af vinterens dejlige rodfrugter, der snart takker af og først vender tilbage om mange måneder.

Vi ved det godt, det er mest bæredygtigt, og vi får mest smagsvaluta, når vi spiser de råvarer, der er i sæson. Og rødder af alle mulige slags har – forhåbentlig – været på menuen mange gange i vinterens løb. Selvom de på nuværende tidspunkt har mistet en del af deres spændstighed, kan de stadig blive til virkelig skøn mad. Som denne suppe af persillerødder, der ud over den lækre smag, vitaminer og mineraler også nærer tarmen med gode præbiotiske fibre.

 

Af Lisbeth Torden Dahl, titel
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

Kend forskel

Persillerod og pastinak minder om hinanden og forveksles ofte, men de to rødder smager meget forskelligt. Kigger du i toppen af roden, har pastinakken en dyb rand mellem rod og stilk, hvor persilleroden buer udad. Persilleroden er hvid i kødet, mens pastinak er cremehvid over i det gullige og smager mere sødt.

 

Persillerodssuppe med svampe og linser

Det skal du bruge til 4 portioner

1 stort løg

200 g persillerod

3 store fed hvidløg

1 spsk. frisk timian

Ekstra jomfruolivenolie

6 dl vand

Salt

Citronsaft

200 g champignon

2 dl kokosmælk (ikke light)*

Ca. 240 g kogte grønne linser

Persille

 

Sådan gør du:

Skær løg og persillerødder i mindre tern og hvidløg i tynde skiver. Varm 1 spsk. olie i en gryde, og sautér løg, persillerod og 1/3 af hvidløgene et par minutter. Kom timian ved, hæld vand på, bring i kog, og lad det koge under låg 10-15 minutter. Sluk, hæld kokosmælk ved, og blend suppen helt cremet. Smag til med salt og lidt citronsaft.

Varm 1 spsk. olie på en pande, og sautér resten af hvidløgene og champignon, til væden er kogt ind, ca. 5 minutter. Smag til med salt. Fordel linserne i fire skåle, og hæld suppen over. Varm evt. lige suppen op til kogepunktet, inden du hælder den i skålene. Fordel hvidløg og champignon ovenpå, og pynt med persille.

*Når du ikke skal bruge en hel dåse kokosmælk i en opskrift, kan du enten hælde resten på et glas med tæt låg og opbevare det i køleskab tre til fem dage, eller du kan fryse det ned.