Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – april 2017
De fleste har vel mødt den velduftende oregano, når de ved køkkenbordet bliver inspireret til at lave mad fra Italien, hvad enten det er en velkrydret pizza eller en friskdampet svamperet.
Duftene fra den friske oregano kan være helt overvældende, og det er netop disse aromatiske stoffer, der gør planten interessant, ikke kun for insekter, men også for de tobenede. For det er her, de mange aktive stoffer opholder sig: thymol, rosmarinsyre som de mest kendte og så et hav af andre, der sammen skaber retten til at blive kaldt en lægeplante. Udvinder man på nænsom vis de meget flygtige – også kaldet æteriske – olier, får man et produkt, der kan virke ret så desinficerende, fx i halsen, men som nu til dags også er kendt for sin virkning på fx uønskede svampe i tarmene.
Der mangler studier på dens virkning specifikt på candida-svampen, men behandlere, især ernæringsterapeuter fra mange forskellige lande, har gode erfaringer med et koncentrat af de æteriske stoffer. Og egentlig er det ikke så underligt, hvis de virker. Thymol, som også kendes fra timian og salvie, har desinficerende egenskaber, når de kommer i kontakt med vores slimhinder.
Du skal dog samtidig gøre rigtig mange andre ting end at tage et tilskud med oregano, fx udsulte svampen ved at undgå sukker og tage et godt mælkesyretilskud til at holde svampen i skak. Der er mange henvisninger til svampeproblematikker og løsninger på internettet.
Det ser ud til, at en af årsagerne til, at oregano virker i tarmsystemet, ikke kun er evnen til at eliminere skadelige svampe, men også evnen til – via antioxidanter – at hjælpe tarmvæggens celler i sin opbygning og beskyttelse mod netop fremmede indtrængere.
Kilde: http://www.pubmed.com