Leveren er på overarbejde i december

shutterstock_360177539

 

Masser af mad og drikke kendetegner december – vi hygger os og kompenserer for mørke og kulde, men leveren er på overarbejde. De fleste kender den tunge, trætte fornemmelse, som optræder, når man har spist og drukket for meget i en periode, men med lidt hjælp til leveren føler man sig igen let og energisk. Vi kigger på leveren og de opgaver, den udfører for os.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – julen 2012

 

Når man læser Alfred Vogels bøger ser man hurtigt, at han lagde meget stor vægt på leveren og dens funktion, og det kan undre. Men hvis man ser på alle de vigtige opgaver, som den udfører, så falder brikkerne på plads, og man forstår hurtigt, hvorfor en velfungerende lever er vigtig for sundheden:

 

 • Leveren producerer hormoner enzymer, kolesterol og galde
 • Leveren oplagrer glukose for at regulere blodsukkeret, bl.a. sportsfolk er afhængige af denne oplagring når de skal præstere
 • Leveren vedligeholder et sundt blod ved at producere nye røde blodlegemer, når de eksisterende bliver slidt op og dør
 • Den afgifter kroppen, når vi indtager medicin, kaffe, alkohol og lignende og sørger på den måde for, at kroppen ikke overbelastes med toksiner
 • Leveren screener alt, hvad vi indtager og tillader af sundhedsskadeligestoffer at komme ud i kroppen
 • Leveren kan regenerere sig selv, forudsat at skadelig livsstil stoppes
 • Leveren regulerer kroppens temperatur……..og som om det ikke var nok, så filtrerer leveren 600 liter blod dagligt

 

Når man tænker på vigtigheden af leverens arbejde, kan det undre, at mange af os overbebyrder den med dårlige kostvaner og kemiske stoffer i medicin, vores hjem og på arbejdspladsen. De værste syndere er alkohol, medicin, luftforurening, dårlige fedtstoffer, for fed mad og sukker. Et glas rødvin gør godt for vores sundhed, når det drikkes i forbindelse med et måltid. 2 glas kan være problematisk, og alt over to glas er en leverbelastning. Det tager leveren flere timer at neutralisere, når man overdriver indtaget. De typiske tømmermænd skyldes, at kroppen dehydreres, mineraler og B-vitaminer mistes, og pH værdien sænkes.

Alkohol er ikke lever-venligt. Leveren har sit eget ”sprog”, som kan fortælle, at den er overbelastet, det sker længe før, den bliver rigtig syg, så man har heldigvis tid til at reagere. Meridian-læren fortæller os, at uforklarlige smerter i højre side af kroppen (hoved, hals, skulder, albue, hofte eller knæ) kan opfattes som et signal fra leveren. Det samme gælder ved podagra i højre store tå eller neglesvamp i samme tå. Forstoppelse, en bitter smag i munden, svimmelhed, hovedpine, migræne, tarmluft, oppustet mave, spasmer i endetarmen og hæmorider peger ligeledes på en dårligt fungerende lever. Det er derfor en rigtig god ide at pleje sin lever godt, at sikre den er i stand til at producere galde og holde kolesterolniveauet i balance.

Det er muligt at holde kolesterolniveauet sundt ved hjælp af fornuftig diæt, motion og A. Vogels Boldocynara dråber eller tabletter. Boldocynara indeholder friske, økologisk urter med mange bitterstoffer. Hovedingrediensen er dog artiskok (Cynara Scolymus) – en urt, som fremmer galdeproduktionen i alle leverens celler. Galden medvirker i leverens udrensningsproces og er helt nødvendig i nedbrydning af fedtstoffer. Artiskok kan sænke kolesterolniveauet, og marietidsel (findes i tabletterne) regenerer levercellerne. En anden ingrediens er mælkebøtte, som er naturligt vanddrivende, mildt afførende, og som afgifter tarmsystemet. Indholdet af pebermynte og boldo giver god effekt på tarmkramper, luft og irritabel tyktarm og generelt dårlig fordøjelse. Hvis man tager medicin hver dag, eller har haft leverbetændelse, bør man give leveren en hjælpende hånd, her er Boldocynara også på sin plads.

Alfred Vogel anbefalede raske mennesker at tage en leverrensende kur 2 – 4 gange om året. Kuren er meget simpel, man tager en daglig dosis Boldocynara og spiser letfordøjelig og mest vegetarisk mad i en periode på 6 uger. Det er også af stor betydning, at man drikker nok vand for at hjælpe leveren i dens mange arbejdsopgaver. Friskpressede safter er en stor hjælp for leveren. Tag 2 gulerødder, 2 blegselleri-stave, 1 rødbede og et æble, det hele økologisk, og kør det gennem saftpresseren. Drik dette på fastende hjerte. Hvis du ikke har en saftpresser, kan du i stedet drikke Biotta Breuss saft. Som det ses, er leveren af afgørende betydning for vores sundhed. Det er heldigvis ikke så svært at holde den velfungerende, omtanke i hverdagen, gode kostvaner og af og til en Boldocynara-kur er alt, hvad der skal til.

 

Eksempler på tilstande, hvor du bør komme din lever til undsætning:

 

For meget mad og drikke

Giver en kraftig leverbelastning, så for at undgå problemer, er en måned på Boldocynara en rigtig god ide.

 

Halsbrand

Mange problemer i mavesækken skyldes faktisk, at leveren er overbelastet, og her løser det hele sig selv, når man giver leveren en hjælpende hånd.

 

Fordøjelsesproblemer, kvalme

En lever på overarbejde giver ofte kvalme, appetitløshed og vanskelighed ved at fordøje maden.

 

Diarre og forstoppelse

Begge dele kan være et symptom på, at leveren ikke kan følge med. Migræne er et klassisk symptom på dårlig leverfunktion.

 

Hudproblemer

Det er dokumenteret, at de fleste hudproblemer skyldes dårlig leverfunktion. Acne, bumser og træt, grå hud forsvinder, når leveren stimuleres.

One thought on “Leveren er på overarbejde i december

 • Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The total look
  of your site is magnificent, let alone the content material!

  You can see similar here najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *