Aloe vera på banen igen, igen. Nye studier viser et præbiotisk potentiale i plantens indhold, og noget tyder på, at aloe vera kan booste væksten af gavnlige tarmbakterier.
Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018
Vi er vilde med tarmbakterier her på sund-forskning, hvilket den opmærksomme læser nok har bemærket. Alt fra overvægt, til gigt, til kræftformer, til Alzheimers og mange andre sygdomme får en dårlig tarmbakterievækst skylden for. En sund tarmflora er essentiel for et godt helbred, og tarmfloraens betydning for immunsystemet, og dermed vores modstandskraft over for sygdomme, er stor. Større end vi tror.
Tænk på dine tarmbakterier som dine venner, som du skal behandle pænt og give noget godt at spise. De gode tarmbakterier elsker groft, grønt og varieret kost, så sørg for at give dem det på daglig basis – så trives de!
Tarmbakterier opfører sig som fjender, når du eksempelvis spiser en meget kødrig kost, da proteinerne i kød er meget sværere at nedbryde end kulhydrater.
Bliv venner med dine tarmbakterier
Lev sundt og varieret, har vi jo hørt til bevidstløshed. Men vil du opretholde et godt kammeratskab med dine tarmbakterier, så er det den eneste måde.
To bakterier, som du vil have i din inderste vennekreds, er bifidobacterium og lactobacillus, og en velfungerende bakterieflora skal indeholde rigtig mange fra de to bakteriefamilier. Foruden at forhindre eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen så hjælper de også med at holde tarmens immunforsvar i balance.
Husk forskellen:
Præbiotika er gruppen af interessante fødevarekomponenter, som er karakteriseret ved, at de selektivt spises af en eller flere sundhedsfremmende bakteriestammer.
Probiotika er en fællesbetegnelse for en række mikroorganismer, hvor mange af dem er mælkesyrebakterier. Det er venlige bakterier, som findes i fødevarer eller kosttilskud, og som er beregnet til at fylde vores tarm med sunde mikroorganismer.
Vidunderplanten er din tarms ven
Aloe vera er åbenbart en plante med uanede egenskaber, og nu har nye studier også vist dens præbiotiske effekt.
Et nyt chilensk studie fra 2017, publiceret i ”Journal of Agricultural and Food Chemistry”, viste, hvordan indholdet af fruktaner (polysakkarider) i aloe vera-planten boostede væksten af lactobacillus i større omfang end andre præbiotika. Faktisk påviste studiet, at aloe veras fruktanindhold fik populationen af bifidobacterium til at stige med 14 %. Acemannan er det polysakkarid, som har hovedansvaret for aloe veras unikke virkning, og forsøget viste da også, at acemannan stimulerer væksten af tarmbakterier.
God syre i tarmen
Aloe veras indhold af fruktan og acemannan stimulerer produktionen af acetat (eddikesyre), propionat (propansyre) og butyrat (smørsyre). Alle tre er kortkædede fedtsyrer, som er tyktarmscellernes foretrukne brændstof. De sænker pH-værdien i tyktarmen, så absorptionen af vand og natrium bliver bedre, og der dannes færre sekundære galdesalte. Det betyder en mindre risiko for dannelse af polypper i tyktarmen og udvikling af tyktarmskræft.
Kædelængden er afgørende
Mængden af acemannan er afgørende for effekten, men det er længden på de sukkerstofkæder, som planten indeholder, også. Som noget helt unikt bliver sukkerstofferne under produktionen af det færdige (aloe vera) produkt endnu bedre for kroppen (end det ubearbejdede). Produceres aloe vera-gelen under ekstremt kontrollerede forhold, resulterer det i en række kæder i en hel specifik længde, som er tre gange mere virksomme for kroppen end udgangspunktet i planten.
Pasteuriseringen afgør, om det bliver et værdifuldt produkt eller ej. Hurtig opvarmning og hurtig nedkøling på et særligt tidspunkt i processen er en af hemmelighederne bag et effektivt produkt. Uden pasteurisering vil enzymer nedbryde sukkerstofferne til uvirksomme og simple sukkerstoffer.
Pasteuriseringen sørger for, at ingen bakterier, svampe eller andre uønskede elementer gør produktet uegnet til at spise. Derfor skaber processen et mere værdifuldt produkt, end hvis pasteuriseringen udelades.
Ro på
Indtager du aloe vera, kan du opleve, at mavesækken falder til ro, netop fordi gelen virker regulerende på pH-værdien. Spiser du stærk mad, modvirker aloe vera sure opstød, for meget mavesyre og irritation, som krydret og stærk mad kan give.
Aloe vera gel eller kapsler styrker dine slimhinder og mindsker inflammation og irritationer.
Polysakkariderne i aloe vera normaliserer også den naturlige fordøjelse og virker derfor både ved forstoppelse og diarré.
Du kan tage gelen både som drikke aloe vera eller i kapselform. Den naturlige mikroflora bliver styrket, så svampe og parasitter får mindre spillerum i de lange tarme. Produktet kan derfor være godt til at støtte op mod candidasvampens formering og forskellige katartilstande, fx irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og ”leaky gut”.
Du kan dagligt anvende 2-3 gange 15 ml AVIVIR Drikke Aloe Vera eller 2-3 AVIVIR Aloe Vera kapsler.
Din naturlige mikroflora bliver styrket, så svampe og parasitter får mindre spillerum i de lange tarme. Produktet kan derfor være godt til at støtte op mod candida svampens formering og forskellige katartilstande, fx irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og ”leaky gut”.