PMS kan drive dig til vanvid …

 

Let til tårer, rasende, har lyst til at vælte en bolsjebutik eller give chefen en på skrinet. Hunden bliver sendt til tælling i skammekrogen, og et selvhad over den manglende kontrol finder vej helt nede fra bunden af dit underliv. Du lider af PMS!

Og så kan du simpelthen bare lære at bruge Vitex agnus castus.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Det blev til en hamrende kort artikel, hvis det ikke lige er fordi, der findes forskellige PMS-typer, og hvor nogle kvinder ikke aner, hvad det er, så er der rigtig mange, som gør. Som i rigtig mange. Nogle kalder det tidlig overgangsalder, men i så fald begynder det for nogle allerede i teenageårene, så mon man ikke vi bare skal kalde det, hvad det er: koks i kønshormonerne.

Det er i øvrigt titlen på en e-bog, sund-forskning lige har udgivet. Skabt af en tandlæge, en ernæringsterapeut og en bioanalytiker. Tre kvinder, der godt ved, hvad det vil sige, når hormonsystemet løber af med en, måske allerede fra teenageårene eller måske bare resten af voksenlivet …

 

– og derfor kan du ikke bare tage hormoner …

Netop fordi det handler om balance mellem de to kønshormoner, mere end om du danner nok af dem begge, er du nødt til at se dine månedlige besværligheder som en del af et hele. Du skal sørge for, at din lever kan nedbryde overskydende østrogen, og du skal sørge for, at dine binyrer og øvrige hormonkirtler hjælper dig med at danne nok af begge kønshormoner og at regulere dem. Du er også nødt til at støtte dig til andre kvinders erfaringer, for hvis vi skulle måle, om man er præmenstruel – eller på vej i overgangsalderen – skal der blodprøver til hver dag i en måned. Det har de færreste – ej heller samfundet – lyst til.

 

Erfaringerne tæller

Egentlig er det ikke særlig mange år siden, at PMS fik sit navn. For 30 år siden var det et ukendt begreb her i Danmark. Der blev kvinder kaldt hysteriske og ude af kontrol, og det hele handlede om indbildning, set fra lægens bord. Der blev kvinder kaldt hysteriske og ude af kontrol, og det hele handlede om indbildning set fra lægens bord. Op gennem 80’er-ne, hvor der blev udvekslet erfaringer via internettet om et ellers tabubelagt emne som menstruationen, fandt kvinder ud af, at de hverken var hysteriske eller selv skyld i humørsvingningerne. – At der rent faktisk er og var nogle fysiologiske årsager.

 

Det handler om balance mellem to kvindelige kønshormoner

Hold dine hænder vandret, sådan den ene over den anden, så har du et meget godt billede af, hvordan det hænger sammen. Er der for lang afstand mellem hænderne, danner du enten for meget østrogen eller for lidt progesteron. Resultatet er præmenstruelle symptomer, man deler op i fem grupper.

 

Få hjælp fra Agnus castus

Der findes en hovedurt til PMS: Vitex agnus castus. Det lille kyskhedstræ blev brugt af munke til at skabe seksuel afholdenhed, men i dag ved biopater/naturopather og phytoterapeuter verden over, at det er den allervigtigste urt til det præmenstruelle syndrom.

 

Bare 30 dråber dagligt af Vitex agnus castus til PMS er nok, men tag dem i 3 måneder.

 

Fem typer PMS

Vi er alle forskellige, men der er alligevel nogle grupper, vi godt kan holde fokus på.

 

PMS-A – ”Anxiety” for angst

Her er for meget østrogen i forhold til progesteron. Symptomerne kan være angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psy-kisk ustabilitet. Her er Vitex agnus castus den allervigtigste urt. Sørg for mange små måltider, hold dig væk fra sukker i tiden op til menstruation, og spis nogle gode fedtsyrer.

Tag et kig på Baldrian- og Humlekapsler, de kan hjælpe dig, hvis du er særlig urolig og psykisk ustabil. Til om natten kan du og dine signalstoffer finde fred gennem Tryptonat, også fra Natur-Drogeriet.

 

PMS-C – ”Cravings”

Her er det især blodsukkeret, der dikterer de store humørsvingninger sammen med et lavt magnesiumindhold. Også her er Agnus castus en af de bedste droger, men kombiner med et chromtilskud, et magnesium-tilskud, og sørg for mange små måltider, så du bliver mere stabil i din energi. Spis ekstra med B-vitaminer, Super B-complex, som også indeholder urter, der stabiliserer dine binyrer. En god læge eller en god komplementær behandler vil kunne fortælle dig meget mere om binyrernes rolle i hele det præmenstruelle kompleks, og hvorfor det ikke kun drejer sig om at få de særlige dage før menses til at rette sig ud. På sigt vil det være vigtigt for hele dit hormonsystem.

 

PMS-D –”Depression”

Her er der lavt østrogenniveau, og det er ikke sjældent, at PMS-ramte får problemerne: stor modløshed, dårlig hukommelse, en forvirret adfærd, tendens til grådanfald og søvnforstyrrelser. Denne type PMS ses oftest i årene lige før overgangsalderen, hvor der er dalende østrogen.

Her kommer en anden hovedurt på banen – nemlig den kinesiske kvan, Angelica sinensis – den regulerer hele hormon-systemet og er især værdifuld til blandede hormonproblemer og til tiden før og under overgangsalderen. (Se også de næste sider om Dong Queen). Suppler endelig med Super B-complex, som med sit indhold af adaptogene urter kan gøre en stor forskel. Og trætheden kan forsvinde med Maximum, som med sit indhold af vitaminer, mineraler og ginseng virker energiskabende næsten fra dag et.

 

PMS-H – ”Hyper-Hydration”

Aldosteron-niveauet er højt og medfører tilbageholdelse af natrium, som giver vægtøgning og hævelser i arme, ben og omkring øjnene. Der er ofte brystspændinger og oppustethed. Problemet behandles som PMS-A samt et tilskud af E-vi-tamin. Væskeophobninger kan afhjælpes med gyldenriste eller te af mælkebøtteblade. Vær opmærksom på, at te, kaffe, rygning, chokolade og for meget salt kan forværre PMS-H.

Sørg derfor også her for Super B-complex, der kan stabilisere dit energiniveau.

 

PMS-P ”Pain”

Her finder du kvinden, som har mange flere smerter og kramper i forbindelse med PMS og hyppigt også en lavere smertetærskel. Magnesiumtilskud (200-600 mg dagligt) sammen med gode fedtsyrer, B6 og zink gavner prostaglan-dinsyntesen og nedsætter dermed inflammationerne i underlivet. Og det er faktisk også her, at du ikke skal bruge Vitex agnus castus, for den er kontraindikeret ved netop hovedpine-PMS. Sørg i stedet hele måneden for gode fedtsyrer fra fx Antarktisk Krill, der med sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer måske kan lægge en dæmper på smerterne i underlivet.

 

Tre måneder til regulering af PMS

Som regel skal man regne med en 3-månederskur, før man er sikker på en varig effekt. Og hånden på hjertet. Der er rigtig mange kvinder, som helt frem til overgangsalderen skal være aktive i at undgå den irriterende PMS.

 

En berømt droge i Dong Queen

Angelica sinensis, eller på dansk Kinesisk Kvan, er en af de mest berømte droger på grund af sin evne til at regulere et ubalanceret hormonsystem. Uden at indeholde østrogener kan den lille plante afhjælpe mange af de symptomer, som kvinder oplever, ikke kun i overgangsalderen, men helt fra teenageårene af.

Planten, hvis den vel at mærke er sået, høstet og forarbejdet korrekt, kan hjælpe på menstruationssmerter, uregelmæssig eller manglende menstruation, PMS, ufrugtbarhed, klimakteriet – og den har også indgået i behandlingsprotokoller mod endometriose. Du skal selvfølgelig konsultere egen læge, hvis du oplever pludselige eller langvarige problemer med dit hormonsystem.

Læs mere på www.sund-forskning.dk om alle de muligheder, Angelica sinensis har for at afhjælpe forskellige problemstillinger, især i kombination med andre urter.

Natur-Drogeriet har udviklet Dong Queen, som har et fint indhold af Angelica sinensis blandet med salvie (Salvie officinalis), og rødkløver (Trifolium pratense). Produktet vil hjælpe især i overgangsalderen mod hedeture, men kan også bruges til regulering af hele hormonsystemet undervejs gennem vores voksne kvindeliv.

 

B-vitaminer til alle typer PMS

Super B-complex fra Natur-Drogeriet indeholder en stor og passende mængde B-vitaminer sammen med fire droger, der virker alment styrkende på hele kroppen ved bl.a. at hjælpe binyrerne med at regulere stress. B-vitaminer hjælper til at nedbryde din mad bedre, de virker ind på nervesystemet og har dermed en vigtig funktion for hormonsystemet. De fire urter er Schisandra, Rosenrod, Russisk Rod og Astragel.

 

Tre måneder til regulering af PMS

Som regel skal man regne med en kur i tre måneder, før man er sikker på en varig effekt. Og hånden på hjertet. Der er rigtig mange kvinder, som helt frem til overgangsalderen skal være aktive i at undgå den irriterende PMS.

 

Hønen eller ægget – hvad kom først?

Lær at meditere, fokusere, blive mindful. Lær at slippe kontrollen. Øv dig i at få en overenergisk hjerne til at falde til ro. Tag ansvar for dine handlinger, dine tankemønstre og din krop. Eller tag ansvar for din krop, så du slipper for overkontrol, uro, tankekaos, psykisk uro og en mærkværdig adfærd, du har svært ved at styre.

Sund-forskning har udgivet et hæfte i efteråret 2016, Kvindetid. Du kan læse hele hæftet på www.sund-forskning.dk.

 

Maximum med vitaminer, mineraler og ginseng

Trænger du til et vaskeægte energitilskud, så kombiner Maximum og Super B-complex, begge fra Natur-Drogeriet. En passende mængde vitaminer og mineraler suppleret op med ginseng, som er verdenskendt for sin energigivende virkning. Brugt af sportsfolk, især i Kina, og sammen med de øvrige styrkende urter fra Super B-complex vil de fleste blive sparket ud af en træt krop. Faktisk kan de virke så effektivt, at du ikke skal spise dem til aftensmaden, så vil du måske have svært ved at falde i søvn.

Har du problemer med overgangsalderen, som vel at mærke kan begynde i 33-årsalderen med præmenstruelle symptomer, så er det bare med at komme i gang med Agnus castus og anden støtteterapi nævnt her på siderne. Så vil du måske være så heldig at slippe for alt for mange hedeture, psykisk ubehag, tørhed i skeden og alle de andre gener, der kan opstå. Suppler med Dong Queen undervejs i forløbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *