Q10

shutterstock_217644466

 

Kroppen producerer selv Q10, men produktionen er aftagende med alderen. Det forklarer måske hvorfor det ikke er de unge, som døjer med hjerteproblemer.

Den danske undersøgelse Q-SYMBIO viste at Q10 kan halvere risikoen for at dø af hjertesvigt, og desuden styrker hjertemuskulaturen. Det betyder at folk med svækket hjertemuskelfunktion ved at tage Q10, kan forebygge fremtidige hjerteproblemer. Denne nyhed blev velmodtaget af både læger og patienter, fordi det betyder at der er råd for et længere liv med et stærkere hjerte.

 

Kombination med selen

Ved at kombinere indtag af Q10 med selen, har skandinaviske forskere erfaret, at kunne mindske hjertedødsfald med 50 pct.

Q10 påvirker hjertets pumpekraft, som typisk bliver mindre stærk, i takt med at man bliver ældre. Det betyder at energiomsætningen stiger ved at tage Q10, hvorfor man vil opleve overskud på energikontoen.

Af fødevarer som indeholder Q10 er blandt andet okse – og svinekød, soja og sardiner. Så du kan også få Q10 via kosten,  men vær opmærksom på at fødevarerne ikke optages ligeså godt i kroppen.

Det er Pharma Nord som har leveret Q10 præparatet til Q-SYMBIO undersøgelsen. De gør opmærksom på at det ikke er alle præparater der har den samme effekt som Pharma Nords.

 

Læs mere her: 

Artikel: Q10 er godt for dit hjerte

Artikel: Pharma Nord har leveret Q10 kapslerne til det internationale Symbio studie

 

 

Kolesterol 

I 2012 tog over 600.000 danskere kolesterolsænkende medicin, det vil sige næsten 10 pct. af den danske befolkning tilsammen. Men med den kolesterolsænkende medicin (statin-præperat) kommer følger hos mange muskelsmerter og nedsat glukosetolerance. 10 pct. af de mindre aktive og 75 pct. af de aktive patienter på kolesterolnedsænkende medicin, oplever muskelsmerter.

Grunden til sammenhængen er, at medicinen nedsætter produktionen af stoffet coenzym Q10 i musklerne. Det betyder at musklerne ikke har nok energi at arbejde med, hvilket forsager smerter. Det sker fordi Q10 er kernen i energigenerering  i cellerne (mitochondrierne).

Når smerterne opleves er det oftest når det bliver sværere at motionere, hvorfor det også er logisk, at det i højere grad er de aktive patienter, der henvender sig med disse smerter.

 

Læs mere her: 

Artikel: Statinbehandlede har gavn af Q10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *