RAW er kærlig mad

 

 

Naturopath Caroline Fibæk er vild med raw food! Her fortæller hun hvorfor.

 

Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – sensommer 2014

 

Den friske følelse, smidigheden og den energi, som jeg får, når jeg lever af rå og næringsfyldt mad, er ubeskrivelig. Raw food er kærlighed til min krop i form af den ypperste næring, men også kærlig mad, som skåner jorden og dens ressourcer.

I perioder lever jeg selv udelukkende af raw food, men for det meste kombinerer jeg den rå mad med vegetariske retter. Det fungerer bedst for mig.

Generelt er jeg modstander af kure og diæter. Man skal spise det, man får det godt af, og det man har lyst til. Og ikke gå for meget op i trends og alle de måder, hvorpå man kan manipulere med indtaget af makronæringsstoffer.

 

Hvorfor raw food og plantebaseret føde?

Raw food betyder ganske simpelt bare rå mad. Det handler om at søge tilbage til rødderne. Rå, ubehandlede fødevarer. Raw food er teorien om, at for at få en levende krop, må man fylde den med levende mad.

Raw food handler om at spise så naturligt som muligt. Her handler det om, hvad du spiser, og ikke hvad du skal undgå. Du kan endda sagtens lave både chokolade, kager, is og lakrids.

 

Max 42 grader

Raw food er uforarbejdet mad, som spises rå eller opvarmes til max. 42 grader, så indholdet af enzymer, vitaminer og andre næringsstoffer ikke er blevet nedbrudt. Raw food er frisk frugt og grøntsager, bladgrønt og urter, frø, nødder, spirer, kerner, bønner, alger, tang, vegetabilske olier, honning, urter og superfoods.  Raw food er en fantastisk metode til at tilføre kroppen ikke bare vitaminer og letoptagelige, kolloide mineraler, men også enzymer, antioxidanter, essentielle fedtstoffer og ikke mindst vand!

 

Mere glæde, overskud og balance i hverdagen med raw

Med raw food vil du hurtigt opleve, at du kommer til at føle dig bedre tilpas. Du får smukkere hud, stærkere negle og hår og klarere øjne. Du taber overflødige kilo og får en bedre muskeltonus. Du får energi og fokus, og kroppen kommer hurtigere i balance. Du vil også opleve, at du arbejder mere koncentreret, sover bedre om natten og at hukommelsen fungerer bedre.

Raw food med en stor overvægt af bladgrønt er meget basisk kost, som hjælper til at regulerer bindevævets pH-værdi og dermed hæmmer inflammation, stivhed i led og muskler, væskeophobning, nervøsitet og mental uligevægt, uro, kramper og muskelsmerter, dårlig afgiftningsevne, varme og kløen i huden, svedtendenser, lav belastningsevne, manglende stramhed i bindevævet og meget mere.

Samtidig  er plantebaseret mad godt for miljøet. Mad, som kræver et minimum af forarbejdning, og samtidig kan du udnytte de afgrøder, som naturligt gror i vores klima. Dyrkning af grøntsager og frugttræer er langt mere bæredygtigt og meget bedre for vor klodes økosystemer end dyreproduktion, både når det gælder udledning af CO2, forbrug af vand og energi, fældning af livsvigtig skov og demineralisering og ødelæggelse af jorden.

 

De mest kendte institutter er:

 

Hippocrates Institute

ledet af Dr. Brian Clement

http://www.hippocratesinst.org/

 

Tree of Life Rejuventation Centre

ledet af dr. Gabriel Coussens

http://www.treeoflife.nu/

 

An Oasis of Healing 

ledet af Dr. Thomas Lodi

http://www.anoasisofhealing.com/

 

Caroline Fibæk er uddannet Naturopath i biologisk medicin. Til daglig rådgiver hun mennesker med sygdomme og ubalancer i kroppen. Caroline bruger blandt andet både raw food, naturlig mad, naturmedicin og urter. Hun har i sin tid som behandler ikke oplevet nogen mere effektiv medicin end frisk, plantebaseret og grøn mad. Det er Carolines mission at gøre levende, grøn og sprudlende sund mad spiseligt for alle.

 

KOMMENTAREN

 

Raw food i et diætetisk perspektiv
Af Trine Røn, diætist

Jeg er helt enig med Caroline Fibæk i, at man skal spise dét, man får det godt af, og at kure og diæter slet ikke er holdbare i længden. Derfor mener jeg også, at raw food-trenden har dens berettigelse som et forfriskende supplement til almindelig sund og varieret kost. Den kan helt sikkert give inspiration til nye og kreative måder at implementere mere grønt, frugt og uforarbejdet mad i det daglige, hvilket kan bidrage til, at flere kommer i mål med de anbefalede daglige 600 g grøntsager og frugt. Så der er bestemt flere ernæringsmæssige fordele at hente, hvis man søger inspiration i diæten.

Derimod bliver Raw food-diæten i dens rene form alt for rabiat i min optik, og man ender let med at spænde ben for sig selv ernæringsmæssigt og kulinarisk, men sandelig også i sociale sammenhænge.

Ernæringsmæssigt opstår der let mangeltilstande, hvis man udelukkende spiser rå, vegansk kost. Særligt kroppens behov for B12-vitamin, D-vitamin, calcium og jern bliver svært at dække. På makrostofsiden er det en meget stor udfordring at dække behovet for protein, og man skal være ualmindelig skarp ud i proteinkomplettering, hvis det overhovedet skal lykkes. Vælger man alligevel at gå all-in på raw food, er det derfor overordentligt vigtigt, at man supplerer med de rette kosttilskud – ellers kan der på sigt opstå bl.a. anæmi, hjerte-, knogle- og muskelproblemer.

Raw food som levevis har også en kulinarisk slagside: For mange vil det simpelthen blive alt for ensformigt i længden kun at spise rå mad. Diæten kan også let udvikle sig til at blive anstrengende i sociale sammenhænge: Det giver næsten sig selv, at det kan blive meget svært at spise ude, hvis man ikke selv har madpakke med.

Desuden er diæten ikke videre videnskabelig funderet, og grundlaget for udelukkende at spise råt og vegansk er meget spinkelt: Fx bliver enzymer fra frugt og grønt oftest nedbrudt af mavesyre og fordøjelsesenzymer – så idéen om ikke at opvarme maden for at bibeholde enzymer er tynd. Desuden vil varmebehandling af flere slags grøntsager, fx tomater, gulerødder, løg og asparges, give kroppen et langt større udbytte af carotenoider, der bl.a. har antioxidanteffekt og kan omdannes til A-vitamin.