Så vigtig er D-vitamin

fatfish

D-vitamin var tidligere noget, man gav til spædbørn, men i øvrigt ikke skænkede den store tanke. I dag er man blevet en del klogere. Ikke alene har man fundet, at netop dette vitamin har afgørende betydning for menneskets sundhed, man har også fundet frem til, at størsteparten af den vestlige befolkning har for lave D-vitaminværdier i blodet. En del af forklaringen ligger i, at vi i forvejen ikke får ret meget sol på vore breddegrader, og når vi endelig opholder os udendøre i sollys, smører vi os ind i solcreme, hvilket blokerer for den naturlige produktion af D-vitamin i huden.

Her er nogle af de ting, som forskningen har kædet D-vitamin sammen med:

Lavt D-vitaminindhold kan øge risikoen for metabolsk syndrom (en kombination af blandt andet højt blodtryk, fedme, insulinresistens m.v.) med 52 procent ifølge en britisk-kinesisk undersøgelse (Diabetes Care)

Børn, der mangler D-vitamin, har muligvis højere risiko for at få astma, antyder en undersøgelse fra Costa Rica
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine)

Mangel på D-vitamin øger risikoen for bakteriel vaginose, den mest almindeligt forekommende underlivsinfektion blandt yngre og midaldrende kvinder (Journal of Nutrition)

En fordobling af indhold af D-vitamin i blodet fører til en halvering af risikoen for blodprop i hjertet (Archives of Internal Medicine)

Et øget indtag af D-vitamin kan mindske risikoen for brystkræft med over 20 procent (American Journal of Epidemiology)

Højere D-vitaminniveau i kroppen kan mindske risikoen for sclerose med helt op til 62 procent (Journal of the American Medical Association)

D-vitamin synes at beskytte hjernen mod aldersbetinget forfald. En undersøgelse af over 3.000 midaldrende og ældre mænd viste en klar sammenhæng imellem højt D-vitaminindhold i blodet og åndsfriskhed (Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry)

D-vitamin ser ud til at mindske dødeligheden hos patienter med tyktarms-kræft. Forskere studerede patienter, som havde fået stillet denne kræftdiagnose. Forskerne fandt, at hos dem med højest indhold af D-vitamin i blodet, var dødeligheden lavest.
(Journal of Clinical Oncology)

D-vitamin findes i føden (især i fede fisk), og det dannes endvidere i kroppen, når sollys rammer huden. Spiser man ikke fisk (eller andre gode D-vitaminkilder) eller opholder sig for lidt i solen, kan et tilskud som D-Pearls være en god ide. Hver kapsel tilfører 20 mikrogram biologisk aktiv D-vitamin i koldpresset, økologisk olivenolie.