Sådan kan du få dit kolesterol i balance

Naturligt stof kan sænke dit kolesterol - feb 2025

 

Af Marianne Palm

Kolesterol er et fedtstof, som vi ikke kan leve uden. Det er nødvendigt for opbygning og vedligeholdelse af cellemembraner, men det kan blive farligt, hvis kolesteroltallet er for højt, og kolesterolet indlejres i karvæggen. Det skaber nemlig grobund for åreforkalkning. Men der findes heldigvis naturlige løsninger, der bidrager til et kolesterolniveau i balance.

Det, der primært påvirker kolesteroltallet, er genetik, kost og miljø. Men kolesterolniveauet i blodet stiger også med alderen. I fødevarer findes de største mængder kolesterol i mættet fedt fra dyreriget: kød, pålæg, æg, fede mejeriprodukter og fastfood.

Forhøjet kolesteroltal ses også ved lavt stofskifte, og for meget fedt i blodet kan medvirke til åreforkalkning, som er den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Vil man undgå de skrappe, receptpligtige statiner, som ofte resulterer i indtil flere bivirkninger, så tilbyder naturen heldigvis flere alternativer.

Forskerne er ikke i tvivl

Der findes en stor mængde forskning, som viser, at røde gærris virker. Risene indeholder aktivstoffet monacolin K, som selv i forholdsvis lave doser kan sænke både totalkolesterol, men lige så vigtigt også det onde LDL-kolesterol.

I et studie* på 142 patienter, hvor gennemsnitsalderen var 57 år, og alle havde let forhøjet kolesterol, ville forskerne sammenligne effekten af enten en daglig dosis på tre milligram monacolin K eller placebo. Studiet er særlig interessant, da tidligere undersøgelser typisk har anvendt fem til ti milligram dagligt.

Efter 12 ugers intervention kunne forskerne registrere 15 procent reduktion i LDL-kolesterol samt 11 procent reduktion i totalkolesterol i gruppen, der tog røde ris. Hos placebogruppen så man ingen reduktion. Ingen af studiedeltagerne oplevede bivirkninger eller intolerancer af nævneværdig karakter. Forskerne konkluderede derfor, at selv en lav dosis monacolin K dagligt kan reducere koncentrationen af LDL-kolesterol og dermed reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom.


Gå efter et bredspektret præparat

Da røde gærris, i hvert fald teoretisk, også kan hæmme kroppens produktion af Q10, kan det være hensigtsmæssigt at vælge en løsning, hvor dette vitaminlignende stof er tilsat. Samtidig har undersøgelser også påvist en kolesterolsænkende effekt af den essentielle omega-3 fedtsyre ALA (alfa-linolensyre), som typisk udvindes af chiafrø eller hørfrø. Forskere fra Finland har tidligere bekræftet, at omega-3-fedtsyrer kan være et glimrende supplement til traditionel kolesterolbehandling.

Aktivstofferne monacolin K (fra røde gærris), Q10 og ALA kombineres alle i præparatet Porsano Kolesterol Balance, som derfor kan være et godt alternativ til de patienter med moderat forhøjet kolesterol, som ønsker at anvende et sikkert og effektivt alternativ til den syntetisk fremstillede kolesterolsænkende medicin.

*Kilde: Low daily dose of 3mg monacolin K from RYR reduces the concentration of LDL-C

Heinz et al, Nutrition Research 36 (2016) 1162-1170