Glutenfri knækbrød

 

 

 

Sommerferien lakker mod enden. Hverdagen vender tilbage med arbejde, skole og almindelige dagligdagspligter. Men det behøver hverken at blive tørt eller kedeligt. Med de her knækbrød kan du skrue op for hverdagssprødhed i madpakkerne og på farten. De er geniale som tilbehør til et hovedmåltid eller som en hurtig snack på vejen.

 

Det skal du bruge til ca 20 stykker:

  • 1 dl fuldkornsrismel
  • 1 dl fuldkornsmajsmel
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • ½ dl hørfrø
  • ½ dl græskarkerner
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. koldpresset olivenolie
  • 4,5 dl kogende vand

 

Sådan gør du:

Bland mel, frø og salt sammen. Tilsæt olie og kogende vand, og rør det hele godt igennem. Lad blandingen trække i fem minutter. Tænd ovnen på 150 grader, og lad den varme op imens.

Bred nu dejblandingen ud på to bageplader. Brug en fugtet dejskraber til hjælp. Dejen kommer til at fylde cirka halvanden bageplade.

Bag først i 30 minutter. Tag herefter pladerne ud, og marker knækbrødsstykkerne med en kniv. Bag videre i 20 minutter.

Tag nu knækbrødene ud af ovnen, og bræk dem i stykker.

Lad det køle af, og server.

 

Tip: Kerneknækbrødene holder sig bedst i en kagedåse eller anden tæt beholder.

 

 

Glutenfri – behøver jeg det?

Måske har du lagt mærke til, at glutenfri produkter er begyndt at fylde mere og mere på supermarkedernes hylder og restauranternes menukort. At være glutenfri er en af de nyeste diætdiller. Et nærliggende spørgsmål i den sammenhæng er, om det bare er en modedille eller en reaktion på et reelt problem.

Der er efterhånden ingen tvivl om, at langt flere end de, der diagnosticeres med en egentlig cøliaki (autoimmunreaktion, hvor tyndtarmens villi ødelægges), har reaktioner på gluten i mere eller mindre udtalt grad. Man taler om en ”tavs cøliaki”, altså en glutenreaktion, der ikke viser sig ved de klassiske symptomer, og som ikke kan spores ved brug af de gængse diagnosticeringskriterier.

Symptomerne kan være temmelig forskelligartede. Alt lige fra fordøjelsesproblemer, hudproblemer, autoimmune sygdomme, fertilitetsproblemer og sågar knogleskørhed kan være et tegn på glutenreaktion. Hvis du vil undersøge, om du har en reaktion på gluten, kan du lave en eliminationsdiæt med provokation. Gør dette i samarbejde med en erfaren ernæringsterapeut eller lignende behandler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *