Salvie – støtte mod sved til alle aldre

 

Måske tænker du, at navnet hentyder til kvinder i menopausen, og ja, det er da også ofte kvinder i overgangsalderen, der har flest svedeture. Men det er faktisk også en urt til dig, der sveder mere, end du har lyst til, selvom du slet ikke er i overgangsalderen, men Menosan er også til mænd …

 

 Af Marianne Palm

 

Måske har du mødt den lille grådunede plante på din vej gennem gartneriernes væld af krydderurter, måske har du den allerede derhjemme på krydderihylden. Men laver man, som A. Vogel har gjort, et ekstrakt af de friske blade, får du et tilskud, hvor blot en tablet om dagen kan gøre en forskel for alskens typer af svedtendens.

Det kan være, du altid har svedt mere end andre, og du synes, det er ubehageligt.

Det kan også være, at du har et fysisk arbejde, hvor svedpletterne breder sig mere under armene, end du egentlig bryder dig om, og du bryder dig slet ikke om at skulle smøre aluminiumholdige væsker på for at lukke svedporrerne.

Måske er du kommet i overgangsalderen og har svært ved at få sat hele dit system på en stabil temperatur uden anfald dag og nat, hvor nattøj skal skiftes, dynen vendes og vinduerne stå åbne?

Er det dit problem, så læg mærke til det fine studie her i artiklen.
Men uanset studie på kvinder i overgangsalderen, er Menosan for både mænd og kvinder, der sveder.

 

Sveder du, er den gammelkendte europæiske lægeplante fra Middelhavet en rigtig god støtte.

 

Kigger man på monografier, som plantebeskrivelser hedder, kan man se, at den oprindeligt stammer fra Middelhavslandene, at den på de egne er sådan lidt mere som en busk, end vi kender den fra gartnerierne herhjemme, og at dens særlige kendetegn er vintergrønne, elliptiske, gråfiltede blade. De er bløde og lækre at røre ved, og så har de været brugt som lægeplante i flere hundrede år, blandt andet af de europæiske munke. Når en plante har været i brug så længe, samles der selvfølgelig en masse erfaringer, så plantens egenskaber kan meget vel blive en støtte til andre problemstillinger.

 

For blot at nævne nogle i rækken er den værd at kigge på, hvis du har udfordringer med:

Irritationer i halsen, hvor det især som te kan være rart at mærke de aktive stoffer drive ned gennem de ømme og måske hævede slimhinder. Brug i øvrigt også gerne Echinaforce, der med mere end 40 studier på bagen har bevist sit værd, hvis det er immunforsvaret, som fortæller, at der er udfordringer på vej.

Salvien, som er i Menosan, kan modvirke ophobninger af luft i tarmene og er også en god støtte, hvis du har fået lidt løs mave.

Nyere studier peger hen mod støtte til at sænke et forhøjet kolesteroltal hos diabetikere og samtidig skabe en vis regulering af blodsukkeret, og også vores nervesystem er sat under lup gennem ny og gammel viden om den smukke urt.

Du skal selvfølgelig gå til lægen, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler, men at svede for meget, det gør mange i alle aldre, og det kan måske klares med Menosan.

 

Salvia officinalis hedder på dansk lægesalvie. Navnet antyder, at det er en af de helt gamle europæiske lægeplanter, brugt af munkene rundt om i Europa.

 

Dosering

En tablet om dagen er nok. Du kan sagtens supplere med salviete, hvis du gerne vil støtte mund, hals og svælg i bestræbelserne på at holde et sundt miljø, hvor det er sværere at få alskens bakterier og virus til at trænge ind. Kombiner gerne med Valleforce, 1:4 dele vand, hvor du gurgler og synker. Og har du brug for ekstra hjælp til det lokale immunforsvar, kan du sagtens koble Echinaforce på. Vogels ældste produkt fås i dag i flere varianter, både som tabletter og tinktur, som tyggetablet og i spray. Spørg i helsekostbutikken om, hvilket produkt der passer bedst til dine behov.

 

Et særligt studie til kvinder i overgangsalderen

Finder du vejen forbi pubmed.com, vil du hurtigt opdage et studie, som blev gjort i Schweiz med 80 kvinder i alderen 48 – 65 år. Kvinderne blev udvalgt ved lodtrækning, så halvdelen fik placebo (snydekapsler), mens resten fik en tablet med Menosan. Studiet var dobbeltblindet, hvilket betyder, at hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik de aktive stoffer, som bestod af en ekstraktion af lægesalvie. Af målemetoder brugte man forskellige spørgeskemaer, der bl.a. handler om antallet af hedeture og andre symptomer under menopausen. Derudover ville man se, om man ved at måle hjernens elektriske impulser med EEG kunne få mere at vide om, hvad der skete under hedeturene. Forsøget stod på i fire uger, og der var en tydelig og signifikant, og derfor målbar, forskel på især det såkaldte MRS-testsystem, som man internationalt har anerkendt som et brugbart værktøj, når man gerne vil forske i overgangsalderens symptomer.


Studiet om Menosan kan du se her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33615001/

 

MRS-system kan fortælle, hvor slemt det egentlig står til

Her har man udvalgt 11 parametre, som kvinderne i testen kan svare på. Det er symptomer som:

  • Antallet af hedeture
  • Følelsen af, at der måske er noget galt med hjertet, fordi det indimellem banker mere eller er mere tydeligt i sine hjerteslag
  • Søvnproblemer, både med indsovning, men også at vågne mange gange om natten
  • Depressive tendenser, fx oftere modløs, grådlabil, manglende drivkraft, humørsvingninger
  • Irritabilitet, fx oftere nervøs, anspændt eller vred
  • Ængstelse, fx panikfølelser eller rastløshed
  • Udmattelse og måske sværere ved at koncentrere sig og huske
  • Ændringer i sexuel adfærd, fx mindre lyst til sex
  • Blæreproblemer, fx hyppigere vandladninger, inkontinens
  • Tørhed i underlivet
  • Smerter i musklerne

Man kan svare på alle spørgsmålene på en skala fra 0 – 4, hvor 4 er, når man har det værst, og 0 er, at man ikke har problemer med symptomet.
Du kan se MRS testen her: file:///Users/mariannepalm/Downloads/1477-7525-1-28-S3.pdf

I undersøgelsen af Menosan så man en helt klar signifikans i MRS-testen, og derfor tør man godt konkludere, at det er værd at prøve med bare en tablet om dagen i fire uger for som kvinde at føle, at man måske får ”sit gamle liv tilbage”.

Og erfaringerne viser, også målt med moderne teknologi direkte på salviebladenes indholdsstoffer, at salvie er sikker at bruge for både mænd og kvinder i alle aldre.

 

Beskrivelse

Stærkt duftende halvbusk fra Middelhavslandene. De opstigende stængler bærer tykke vintergrønne, elliptiske, gråfiltede blade. Blomsterne er lysviolette og ca. to til tre centimeter lange.

 

Derfor bruger behandlere salvie

Når phytoterapeuter, herbalister, biopater og naturopather arbejder med planternes virkning, leder vi efter egenskaberne. Hvilke aktive indholdsstoffer har de, som er brugbare for menneskekroppen, og er det netop de egenskaber, klienterne har brug for?

 

Lægesalvie er kendt for følgende egenskaber

Desinficerende fx i mundhule og hals, carminativ, hvilket på dansk betyder beroligende på lukkemusklerne ned gennem fordøjelsen, astringerende, et andet ord for sammentrækkende på en slimhinde, fx hvis der er urolige tarme, krampeløsnende, også til tarmene ved sådan kolikagtige smerter ofte pga. luftophobninger, svedhæmmende hører til den egenskab, hele nærværende artikel handler om, og så siger man, at planten har en østrogenlignende effekt, men bare rolig, den indeholder ikke phytoøstrogener og kan derfor også bruges af mænd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *