Selen kan forebygge for tidlige fødsler

selen for tidlig fødsel

Tilskud af sporstoffet selen kan forebygge fosterhinde-brist og dermed beskytte gravide mod for tidlig fødsel, viser en ny undersøgelse.

 

10-20 procent af alle gravide risikerer at føde for tidligt, fordi fosterhinden brister, men en gruppe internationale forskere peger på selen-tabletter som måde at forebygge problemet på. I en ny undersøgelse, som snart bliver offentliggjort i tidsskriftet Journal of Obstetrics and Gynaecology, demonstrerede forskerne, hvordan et dagligt tilskud af organisk selen (SelenoPrecise®) reducerede risikoen for fosterhinde-brist til en trediedel. Den anvendte selengær er en speciel råvare, som den danske virksomhed Pharma Nord har udviklet til videnskabelig forskning

 

Betydelig beskyttelse

Ialt 179 kvinder i første trimester af graviditeten blev tilfældigt inddelt i grupper, som enten fik selen-tabletter eller identiske snydepiller (placebo), frem til de skulle føde. Forekomsten af fosterhindebrist samt selen-indhold i blodet blev evalueret før og efter undersøgelsen. Forskerne fandt, at hos de kvinder, der havde fået selen, var risikoen for fosterhindebrist kun en trediedel af den, som blev observeret hos placebo-gruppen. Dette tyder på, at selen har en beskyttende rolle.

 

Beskytter bindevæv

Ifølge forskerne er den positive effekt af selen relateret til stoffets rolle som antioxidant, der hæmmer skadevirkningen af nogle skadelige iltmolekyler, der hedder frie radikaler. Disse frie radikaler kan angribe bindevævsprotein (collagen) og dermed føre til nedbrydning af blandt andet bindevæv, herunder hinder som fosterhinden. Selen findes naturligt i paranødder, kød, fuldkorn og fisk, men selenindholdet i almindelig kost er ikke højere end 30-40 mikrogram. SelenoPrecise tilfører 100 mikrogram organisk selen (selengær) med en dokumenteret optagelighed på næsten 90 procent.

Kilde: Journal of Obstetrics and Gynaecology, 2009 (venter på offentliggørelse)

 

Dansk selenpræparat

Både i naturen og som kosttilskud findes selen i organisk og uorganisk form. Organisk selen har generelt højere optagelighed og biologisk aktivitet. Den danske selengær, SelenoPrecise, som Pharma Nord har udviklet, producerer selv og iøvrigt eksporterer til det meste af verden, kan dokumentere en meget høj optagelighed (88,7%) og har desuden et højt og stabilt indhold af den biologisk aktive selenkilde, l-selenomethionin. Det er SelenoPrecise’s høje optagelighed, ensartede sammensætning, stabilitet og gode dokumentation, som gør den særlig velegnet til blandt andet forskningsformål.

 

5 thoughts on “Selen kan forebygge for tidlige fødsler

 • Pingback: read more

 • Pingback: buy codeine online uk free,

 • Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for?

  you make running a blog look easy. The overall glance of your site
  is excellent, let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

 • That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very accurate info… Appreciate your sharing this one.
  A must read article! I saw similar here: Sklep online

 • For newest news you have to visit web and on web I found this web site as a most
  excellent website for hottest updates. I saw similar here: Najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *