Slut med gigtpiller

Dine-led-skal-holde-hele-livet2_0

 

Af Marianne Palm.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – forår 2012

 

Det kan godt være muligt at få det bedre med sine muskel- og ledsmerter ved blot at påsmøre de rette aktive stoffer på huden. 

Arnica montana, guldblomme, er en plante i kurvblomstfamilien, som gennem mange hundrede år har været kendt for sin lindrende effekt på smerter i led og muskler. Den har især været brugt ved forstuvninger, sår, insektbid og gigt.

I de seneste årtier har der særligt været fokus på slidgigt, som udgør et stort problem, jo ældre vi bliver. Statistikker viser, at man kan forvente, at 50 % af de 50-årige, 75 % af de 75-årige og så videre får slidgigt i mindre eller større grad.

Og ud over at den lægeordinerede medicin ofte kan give bivirkninger med fx blødninger fra mave-tarmkanalen, er slidgigt et stort samfundsmæssigt økonomisk problem pga. ekstra sygedage og ekstra henvendelser til læger og hospitaler.

På det danske marked er det specielt ”Atrogel”, der er kendt som et seriøst arnicaprodukt. Gelen er fremstillet af friske arnikablomster, og her i Europa er det Atrogel, der har været brugt i de fleste videnskabelige undersøgelser på arnica. Studierne har vist en signifikant (statistisk sikker) effekt på ledsmerter og konkluderer, at Atrogel er et veltålt og effektivt behandlingsalternativ for patienter med slidgigt.

 

Atrogel studie 

26 mænd og 53 kvinder med en gennemsnitsalder på 63,3 år deltog i et forsøg, hvor de to gange dagligt smurte et tyndt lag Atrogel på deres knæ, som var belastet af mild til moderat slidgigt.

I undersøgelsen indgik forskellige metoder til måling af effekten, og generelt var der et signifikant fald i både smerter og stivhed, og bevægeligheden blev også generelt bedre.

I samme forsøg målte man, hvor godt Atrogel blev tolereret af deltagerne, og kun en enkelt deltager fik lokale allergiske symptomer på friskplanteekstrakten af Arnica montana (guldblomme).

Hvis man har smerter fra sin slidgigt, er Atrogel et godt sted at starte, fordi det først og fremmest er ufarligt, men også har vist sig effektivt smertestillende og derfor kan prøves, før man tager gigtpiller med alle deres kendte bivirkninger.

 

Forskellige gigtformer kræver forskellig behandling 

Der findes mange forskellige gigtformer, hvor den mest udbredte er slidgigt. Leddegigt, som involverer helt andre problemstillinger end slidgigt, skal behandles af lægerne næsten uanset bivirkninger, for ellers kan led deformere dramatisk i en alt for tidlig alder.

 

Selvom du bruger lægens medicin, kan du sagtens få lindring med fx Atrogel. 

 

Få også hjælp via kosten 

Noget tyder på, at forskellige gigtformer kan forværres af for tunge måltider med al for meget kød, sukker, vin, alkohol, slik og kager. Prøv en kur i et par måneder, hvor du lægger vægt på grøntsager og proteiner fra bønner, linser, ærter og evt. lyst kød som kylling og fisk.

De fleste har hørt, at podagra kan blive forværret af mad fra ”de riges bord”, som fx rødt oksekød, vin og alkohol, som nogle af de værste syndere, ligesom overvægt pga. for fed mad kan forværre problemet.

Lige netop denne sygdom, urinsyregigt, forværres af purinholdige fødevarer, som nyrerne har svært ved at udskille. Hold derfor igen med:

 

  • Indmad: hjerte, lever, nyre, brissel.
  • Fra havet: sild, laks, ørred, brisling, rogn, rejer, østers, hummer og muslinger.
  • Grøntsager: asparges, avocado, ærter, spinat, svampe, bønner og blomkål.
  • Soyaprodukter:. Alkohol, gærekstrakter, kødekstrakter.

 

Der er eksempler på, at ledegigt-patienter kan blive helt symptomfrie ved en radikal omlægning af kosten. Få hjælp fra en biopat, naturopath, ernæringsterapeut eller phytoterapeut.

 

Bevægelse i vand 

Gigtforeningen står gerne til rådighed med tips og ideer til et liv med slidgigt, leddegigt eller urinsyregigt. Fælles for alle gigtformer er, at bevægelse er nødvendig, så man ikke stivner op i sine muskler, hvilket blot forværrer symptomerne.

Til gengæld skal bevægelsen og motionen tilpasses de enkelte gigtformer, så man især ved leddegigt tager særlige hensyn til de ramte led.

Træning i varmtvandsbassiner og svømning, hvor hele kroppen bevæges, hører til blandt de bedste motionsformer.

 

One thought on “Slut med gigtpiller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *