Når kroppen går i gang med at optage forskellige næringsstoffer og lave dem om til forskellige signalstoffer til fx immunforsvar, hjerne eller som smertedæmpende middel, er det en dominoeffekt, der sættes i gang. Stof X skal bruges, for at stof Y kan skabe en elektrisk impuls, som virker på cellen, så den bedre kan udføre sit arbejde.
Vi har kigget nærmere på nogle af de mange stoffer.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020
I mange år har man kendt fedtstoffers betydning, og alle har meget særlige egenskaber, som fx at hjælpe kroppens systemer med at fungere og regulere alskens impulser, så vi kan bevare en sund krop og endog skabe en krop, som måske kan blive fri af sygdom. Det kan være immunproblemer, problemer i nervesystemet eller smerter i led og muskler.
SUND-FORSKNING forsøger her at hitte rede i de mange dominobrikker ved blot at fremhæve en lille men betydningsfuld del af den lange kæde. Og interessant er det at se, at når vi først bevæger os ned på celleplan og hjælper med processerne lige uden for cellen og inden i cellen, kan vi tilsyneladende opnå mærkbare resultater i hele kroppen.
PEA igangsætter ECS. To vigtige forkortelser til at forstå vores cellers arbejde
Måske har du allerede hørt om kroppens cannabinoide system, i daglig tale ofte omtalt som ECS. Det har mest været omtalt i forbindelse med cannabisplanten, der har en eventyrlig evne til at gå direkte ind og virke regulerende på celleplan. Andre stoffer kan dog gøre det samme, men vigtigt er det at forstå, at man aldrig kan få naturlige stoffer (eller syntetiske stoffer for den sags skyld) til at virke på celleplan uden at få hjælp fra nogle andre stoffer, der sætter processen i gang. Et af de stoffer, som har en stor betydning som igangsætter og som hjælper til at få stoffer ind over cellens membran, er PEA. Det er en forkortelse for palmitoylethanolamid, og det indviklede ord antyder, at det er en fedtsyre udvundet fra palmeolie.
Det endocannabinoide system (ECS) er et netværk af receptorer, der formidler en lang række signaler på vores celler, især i immun- og nervesystem, herunder hjernens celler, som ellers kan være svære at nå, da de heldigvis er ekstra beskyttet af blod-hjerne-barrieren. Netværket af receptorer i kroppens ECS kaldes for CB-receptorer (CB er en forkortelse for ’’cannabinoid”), hvor de to vigtigste hedder CB1 og CB2.
I centralnervesystemet indgår typisk CB1-receptorer, mens cellerne i immunsystemet har mange CB2-receptorer.
CB-receptorerne findes i både mennesker og dyr og er lavet til at tage imod signalstoffer, der blandt andet er med til at regulere fysiologiske funktioner i kroppen såsom sult, søvn og immunfunktioner. PEA har en direkte effekt på ECS, da PEA især regulerer en af de vigtigste og mest vigtige cannabinoider, nemlig molekylet anandamid, som binder sig til CB1- og CB2-receptorerne.
Og netop ordet ”regulering” er vigtigt her som ved så mange andre stoffer: Man kan ikke overstimulere eller nedregulere, men ganske simpelt sørge for, at processerne foregår uophørligt og uden de store udsving med bivirkninger til følge.
Kroppen kan selv producere PEA, men vil gerne have hjælp
En sund krop med sunde kostvaner vil selv producere en vis mængde PEA til at hjælpe næringsstoffer ind i cellerne. PEA har man kendt siden 1939, hvor tørrede æggeblommer kunne hjælpe fattige børn i USA med at undgå gigtfeber.
I 1957 kunne man isolere stoffet, og samtidig opdagede man, at det især var i æggeblommer, sojalecitin og i peanuts, at niveauet af PEA var højest.
I 1990’erne kom der fornyet fokus på PEA, da den italienske Nobelpristager Dr. Rita Levi-Montalcini påpegede, at PEA kan have en rigtig god indflydelse bl.a. i hjernen ved at regulere (modulere) PPAR-alfa, som er en vigtig receptor, der regulerer de mekanismer, som bl.a. kan være problematiske ved forskellige neurologiske tilstande som fx PTSD, Alzheimer, Parkinson og andre neurologiske problemstillinger. Det er absolut ikke den eneste brik henimod forebyggelse eller behandling af de forskellige tilstande, men en spændende vinkel, som forskerne arbejder videre med.
Palmitoylethanolamid er et svært ord at udtale – det kan med fordel opdeles således: Palmitoyl Ethanol Amid eller bare PEA.
PEA og anandamid til vores hjerneceller
Anandamid danner vi selv i cellerne og ude i bindevævet, og det kan blive en stor støtte i dagligdagen, hvis vi optimerer funktionen af molekylet, som også er kendt som ”bliss-molekylet”, fordi molekylet fungerer som en neurotransmitter, der kan forstærke vores gode humør.
Anandamid skal have hjælp fra forskellige enzymer og fedtsyrer for at fungere optimalt. Og det er her, PEA kommer ind som en værdig støtteterapi til alle kroppens celler.
Anandamid interagerer og forbinder sig til både CB1- og CB2-receptorerne i hjernen. Anandamid betragtes som en flygtig forbindelse og skal derfor hele tiden have mulighed for at blive produceret i tilstrækkelige mængder. Molekylet produceres i de dele af hjernen, som er ansvarlige for styring af hukommelse, bevægelseskontrol og højere tankeprocesser og har også vist sig at have en vis indflydelse på depressioner. Anandamid har også betydning for mange andre af vores fysiologiske processer, såsom styring af vores appetit, styring af vores smerte, og har også vist sig at have en betydning for vores fertilitet.
Så når PEA går ind og hjælper på anandamid, og dermed også på CB1- og CB2-receptorerne, som er kroppens vigtigste receptorer til at afhjælpe problemstillinger i alle celler, men især i nervesystem og immunforsvar, så har vi et stof, der kan skabe en overordnet regulering af vores celler og deres evne til at opnå sundhed.
Det kan udnyttes til mange forskellige formål, og bl.a. kan PEA således hjælpe de velkendte curcuminer (som der indtil videre er identificeret 22 af) med at trænge ind i cellerne. Curcuminerne findes i gurkemejerod, og sammen med aktive stoffer fra rosenrod og B-vitaminer skabes der hjælp til mange af kroppens funktioner.
Det skaber en god regulering sammen med sund kost og motion ved:
- Smerter rundt om i kroppen
- Problemstillinger i nervesystemet, fx med uro, koncentrationsbesvær, eller som støtteterapi ved forskellige neurologiske sygdomme.
Forskningen er spændende, og et af produkterne i Danmark er Torpedol, som ud over ovenstående ingredienser også er gjort mere biotilgængeligt med en tilsætning af ærteprotein og solsikkelecitin. Produktet er fra Biosym.
Spis æg fra morgenstunden, og stimuler din PEA
To æg kan laves til scramblede æg eller spejlæg sammen med to soyapølser, lækkert krydret med XXX og en hel peberfrugt. Du starter dagen med masser af smag, proteiner, gode fedtstoffer og hjælper kroppens evne til at danne molekyler, der skal hjælpe receptorerne i din hjerne, dine muskler, dit nervesystem og dit immunsystem.
Har du smerter eller andre problemer, som nævnt her i artiklen, så suppler med en kapsel Torpedol.
Torpedol er fri for animalske ingredienser og er registreret ved The Vegan Society, England. Produktet indeholder desuden ikke gluten og laktose.