Solskin beskytter brysterne

Solskin beskytter brysterne
 

Teenage-piger skal sørge for at være udendørs i solen eller at spise godt med fisk og andre gode kilder til D-vitamin. Det beskytter nemlig mod brystkræft, siger forskerne.

Som teenage-pige er der mange ting, man skal huske på – og nu føjer amerikanske forskere endnu en ting til listen: få rigeligt med sollys, det beskytter nemlig mod brystkræft. Det samme gør iøvrigt levertran og vitamin-beriget mælk. Det er D-vitaminet, som tilsyneladende får æren for den kræfthæmmende virkning, og netop sollys er vigtig i denne forbindelse, da huden danner D-vitamin, når solens stråler rammer den. Hvorfor netop D-vitamin har en beskyttende effekt mod brystkræft, melder forskerne ikke noget om. 

Det eneste de med sikkerhed kan sige er, at forekomsten af brystkræft hos kvinder, der i deres yngre år opholdt sig en del i solen, tog levertran eller drak meget mælk, var betydeligt lavere.

Det er Dr. Julia A. Knight fra Mount Sinai Hospital i Toronto (Canada) og en gruppe kolleger, som har stået for undersøgelsen, der er udført på 576 brystkræft-patienter i alderen 20-59 år og 1.135 jævnaldrende raske kvinder, der fungerede som kontrolgruppe. De fremlagde deres forskning på den årlige kongres for den amerikanske kræftforsknings-forening, American Association for Cancer Research. Den bedste måde at få rigeligt med D-vitamin på – udover at få tilpas med solskin – er ved at spise sundt og varieret, især de gode kilder som blandt andet fisk. For dem, der af den ene eller anden grund har vanskeligt ved at få nok ad naturlig vej, findes der tilskudspræparater som Bio-D-Vitamin, der indeholder 10 mikrogram D-vitamin pr. tablet.

 

3 thoughts on “Solskin beskytter brysterne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *