Sort peber, passionsfrugt og gurkemeje mod gigt

Gigt i knogler og led


Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk vinter 2014.


Af Kristine Bindslev

 

Hver 8. dansker er berørt af gigt. Smerter i led, ryg og muskler er fælles for næsten alle gigtsygdomme. Undersøgelser viser, at sort peber, passionsfrugt og gurkemeje har en effekt mod forskellige former for gigt.

Sort peber har en anti-inflammatorisk effekt

Sort peber indeholder en alkaloid, der hedder piperin. Piperin (Piber Nigrum L. Og Piper Longum L.) er i en undersøgelse blevet testet for sin anti-inflammatoriske effekt hos mus med akut artritis urica også kaldet urinsyregigt.

Undersøgelsen

En gruppe mus blev induceret med mononatrium urat krystal- inflammation (akut gigt). Den ene gruppe mus fik non-steroid, anti-inflammatorisk receptpligtig medicin ved navn Indomet- hacin, mens den anden fik piperin.

Man fandt, at piperin hæmmede dannelsen af de urinsyrekrystal- ler, der skabte inflammationen, og deraf tyder det på, at piperin kan komme i betragtning som et terapeutisk stof mod akut gigt.

Artritis urica er en karakteristisk intens akut inflammatorisk reaktion som følge af dannelsen af urinsyre-krystaller. På dansk kaldet urinsyregigt.

Det er en art stofskiftelidelse, hvor der aflejres urinsyre i kroppen bl.a. i og omkring leddene. Forhøjet serum urat, som er den form, man måler for urinsyre i blodet, kan skyldes øget produktion eller nedsat udskillelse af urinsyre.


Passionsfrugtskal reducerer stivhed og smerter

En anden form for gigt er slidgigt. Man har lavet undersøgelser med ekstrakter fra skallen af en passionsfrugt og fandt, at ekstraktet lindrede smerte og reducerede stivhed samt forbedrede fysisk formåen.

Det fandt man ud af ved et dobbeltblindet randomiseret placebokontrolleret studie, hvor 33 patienter med slidgigt i knæene enten fik placebo eller 150 mg Passionsfrugtskal-ekstrakt.

I gruppen, der indtog Passionsfrugtskal-ekstrakt, så man forbedringer i den fysiske funktion allerede efter 30 dage og en smertereduktion efter 60 dage, mens placebo-gruppen steg både i manglende bevægelsesfrihed og smerte. Man gætter på, at effekten af Passionsfrugtskal-ekstrakt skyldes de anti- oxidante og anti-inflammatoriske virkninger.

Slidgigt i knæ er udbredt, smertefuldt og hæmmer fysisk udfoldelse. Det er en ledsygdom, som vi næsten alle sammen på et tidspunkt vil få ”fornøjelsen” af, som vi bliver ældre. Sygdommen opstår, når ledbrusken udsættes for en belastning, den ikke kan klare og gennemløber degenerative aldersforandringer. Vores brusk bliver mindre modstandsdygtig, og det medfører slid, indsnævring og eventuelt helt forsvinden af brusken.


Gurkemejen kan lige så meget som konventionel gigtmedicin

Flere undersøgelser peger på gurkemejens antioxidante virkninger ved kroniske betændelsestilstande. Den er endda på fuldt niveau med konventionel medicin. I en undersøgelse fik 107 patienter med slidgigt i knæene enten 800 mg ibuprofen eller 2 g curcuma L. om dagen i 6 uger.

Begge grupper oplevede en markant forbedring – både ved almindelig gang, og når trapper skulle klares. Der var altså ingen forskel på de to grupper, hvorefter man kan konkludere, at indtag af curcuma L. har præcis den samme virkning som indtag af gigtmedicin.

I et andet forsøg med rotter, der havde leddegigt, kunne man konstatere, at rotterne fik nedsat akutte ledsmerter med 75 % og kroniske med 68 % ved indsprøjtning af 4 mg curcuma longa.

Desværre optager vi ikke gurkemejen særlig godt

Leverens og tyndtarmens metabolisme hæmmer optagelsen af Curcuma l. Hvilket jo er ærgerligt, når nu de fleste studier tyder på, at gurkemejen har en betændelseshæmmende effekt.

Derfor er man fortsat med at lave undersøgelser, hvor netop biotilgængeligheden, altså optagelsen af de virksomme stoffer, forbedres. Følgende opdagelse er i den forbindelse ganske interessant.

Piperin udmærker sigved at hæmme glucuronsyre i lever og tyndtarm, således at gurkemejens anti-inflammatoriske effekt øges.

 

Sort peber øger optageligheden af Curcuma longa

I et forsøg fandt man, at piperin i sort peber øger optagelse af Curcuma longa. Raske mennesker og rotter fik 2 gram pr. kilo Curcuma longa. Men den gruppe rotter, der samtidig fik piperin, optog Curcuma longa 154 % bedre, end den gruppe rotter, der alene fik Curcuma longa. For menneskeforsøgene var tal- lene endnu mere opsigtsvækkende. Gruppen, der indtog både 20 mg piperin og Curcuma longa, forøgede optageligheden med 2000 %.

Konklusionen på undersøgelsen blev, at den anti-inflammatoriske gurkemejes biotilgængelighed øges både i rotter og mennesker ved samtidig indtagelse af piperin.

Free To MoveTM er baseret på passionsfrugtfrø, sort peber, gurkemeje jordstængler og fyrrebark. Tabletten indeholder også kobber og mangan, som bidrager til normal dannelse af bindevæv, plus vitamin C, som bidrager til en normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk og et fleksibelt bindevæv, der findes i leddene mellem knoglerne. Derudover indeholder tabletten D-vitamin og magnesium, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion og normale knogler.

Kilde : Alternative Medicine Review Vol. 14, no. 2, 2009