Få urteopskriften på en god nattesøvn:
Sover du dårligt? Har du fx besvær med at falde i søvn, svært ved at sove igennem, eller vågner du for tidligt om morgenen? Så lider du ligesom hver femte dansker af søvnløshed, men prøv at sige godnat og sov godt – med urter.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016
Mon ikke de fleste af os har prøvet at kæmpe med både får og Ole Lukøje, uden at søvnen blev god af den grund. En halv million danskere har lige nu søvnproblemer, og 10 % lider af kronisk søvnbesvær. Utilstrækkelig søvn er ofte forbundet med symptomer som træthed om dagen, koncentrations- og hukommelsesbesvær, tristhed og depression, muskelømhed og hovedpine. De mange vågne nattetimer stresser mange, og stress er den primære årsag til søvnbesvær. Så det er ikke bare ualmindeligt træls, det er tilmed en ond cirkel, som vel at mærke kan brydes. Hjælper gængse råd ikke – såsom at sove i et køligt rum og ikke se på skærme, ikke spise eller motionere tæt på sengetid – så prøv at kigge i moder naturs apotek.
Søvn, stress og angst går hånd i hånd
Citronmelisse (Melissa officinalis) er naturens nerveurt. Adskillelige undersøgelser viser, hvordan citronmelisse og kombinationen citronmelisse og baldrian virker effektivt som behandling af stress, angst og søvnløshed. Undersøgelserne viser, at urterne forbedrer søvnmønstre samt reducerer stress og angst. I 2011 blev det offentliggjort i Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, at citronmelisse kan bruges til at behandle mild til moderat angst og søvnforstyrrelser.
Citronmelissens positive resultater sås også i en anden undersøgelse på et tysk universitet, hvor man gav 160 mg baldrian og 80 mg citronmelisseekstrakt til én gruppe og sovemedicin (Halcion) til en anden gruppe. Undersøgelsen viste, at kombinationen af urterne baldrian og citronmelisse var lige så effektiv som den receptpligtige medicin Halcion. Men endnu mere opløftende var det, at urtegruppen ikke følte sig påvirket eller ukoncentrer et næste dag modsat medicingruppen. Citronmelisse giver altså både mental klarhed, øger koncentrationen og bidrager til en afslappet sindstilstand.
Den mentale forbedring ved indtagelse af citronmelisse så man ligeledes på Northumbria University i England, hvor en gruppe elever blev testet i en uge. De fik enten citronmelisse eller placebo. De elever, som tog citronmelisse, klarede diverse test bedre end placebogruppen. I spørgeskemaer kunne forskerne se, at de unge, der tog citronmelisse, følte sig roligere og mindre stressede end dem, der tog placebo.
Vidste du, at når du mangler søvn, stiger din trang til sukker og andre stimulanser? Og bukker du under for trangen, er stimulanserne kaffe, alkohol og sukker med til at gøre din søvn endnu dårligere. Det er en ond cirkel at havne I.
Vidste du, at den primære årsag til søvnbesvær er stress?
OBS!
Find årsagen til din dårlige eller mangelfulde søvn. Det handler først og fremmest om at behandle de tilgrundliggende årsager, uanset om det skyldes psykiatriske årsager, smerter, natlig vandladning eller andre sygdomme. Sovemedicin er en løsning, mange vælger. Omkring 240.000 danskere tog sovepiller på et eller andet tidspunkt i 2013, viser tal fra Danmarks Apotekerforening. Sovepiller hjælper ikke mod stress, sorg eller bekymringer, og samtidig er sovepiller stærkt vanedannende.
Grøn te reducerer stress
Det aktive stof i grøn te, L-theanin, har i forsøg vist at regulere overaktivitet af betabølger. Betabølger slår alarm i nervesystemet og kan således give følelsen af frygt. Forskningen har ved rotteforsøg set, hvordan L-theanin når hjernen via blod-hjernebarrieren og øger både serotonin- og dopaminniveauerne. To vigtige neurotransmittere, hvis opgave det bl.a. er at regulere “kæmp eller flygt”-reaktioner i det sympatiske nervesystem og give et større velbefindende. Derfor konkluderer man i undersøgelsen, at grøn te kan anvendes som en naturlig løsning på ikkemedicinkrævende angst.
- Grøn te forbedrer humøret, øger fokus og hukommelse samt hjælper med at reducere angst og stress. Alt sammen gode egenskaber I forhold til at få en god nats søvn.
- Grøn te drikkes for at slappe af. Vær dog opmærksom på, at grøn te kan indeholde mere koffein end kaffe. Men modsat kaffe har L-theanin i grøn te en opkvikkende effekt uden at gøre dig rastløs og urolig.
Kamille er mild uden bivirkninger, men mægtig virksom
Kamille er en af de ældste, mest udbredte og veldokumenterede lægeplanter i verden og anbefales mod en lang række helbredsproblemer, blandt andet til behandling af søvnforstyrrelser og lindring af forkølelse. Forskerne har for længst konstateret, at kamille har en afslappende og beroligende effekt. En japansk undersøgelse af rotter viste, at kamille-ekstrakt hjalp rotterne til at falde i søvn lige så hurtigt som rotter, der fik en dosis benzodiazepin (en beroligende medicin).
Magnesium og B-vitaminer til søvnen
Det er ikke kun urter, der kan lulle dig i søvn. Magnesium er også essentielt for en god nats søvn. Muskelsvaghed, kramper, uro i benene, spændinger, træthed, nervøsitet eller depression kan være tegn på magnesiummangel. Og B-vitaminer er vigtige for en mental ligevægt. B-vitaminmangel kan give hukommelsesproblemer, angst, uro og nervøsitet, depression, søvnløshed, appetitløshed. Derfor kan mennesker med søvnbesvær med fordel tage et kompleks af B-vitamin.
Melissa Dream-tabletten fra New Nordic er baseret på et kombinationsekstrakt af citronmelisse, kamille og grøn te plus B-vitaminer og magnesium.