Spis en regnbue

Gulerodssuppe

 

Helt tilbage i 1785 skrev den engelske digter William Cowper, at ” Variation er selve livets krydderi, der giver det hele sin smag”. Forskning viser i stigende grad vigtigheden af diversitet i vores kost for at fremme mange forskellige aspekter af sundhed.

På trods af dette og på trods af at der findes 250.000 – 300.000 kendte spiselige plantearter, er det kun 150 til 200 forskellige, der konsumeres af mennesker, og den gennemsnitlige kost i Vesten udnytter blot en lille brøkdel af disse. Rent faktisk udgøres 75 pct. af maden i Verden af kun 12 planter og fem dyrearter!

 

Af  Susanne Kindberg

 

At stile efter at ”spise en regnbue” af frugt og grøntsager hver dag er en let tilgængelig måde at øge variationen i din kost og en sjov udfordring at give dig og din familie.

Når du spiser en regnbue, er det særlig gavnligt, idet hvert farvepigment i frugt og grøntsager er en indikation af nogle af de forskellige fytonutrienter, de indeholder.

Eksempler:

Lilla/blå frugter og grøntsager indeholder anthocyanidiner

Orange og gule arter indeholder cartenoider, såsom betacaroten

Røde er høje i indholdet af lycopen

Hvide varianter, såsom hvidløg og løg, indeholder ofte allicin

Grønne har et højt indhold af folat, indoler og saponiner

 

Til at hjælpe dig i gang med udfordringen kan du hente skemaet til ”Spis en regnbue-udfordringen”. Det er på engelsk, men meget smukt og med fine illustrationer.

https://www.bio-kult.com/userfiles/file/2994_whats_your_gut_feeling_30_a_day_vegetable_challenge.pdf

 

Hvad skal jeg spise?

6 om dagen er en kendt vending, men hvor mange af os når rent faktisk denne mængde frugt og grønt om dagen? Megen forskning peger sågar på, at et højere indtag kan have store fordele for vores helbred.

Forskere på Imperial College London gennemgik al tilgængelig forskning i befolkninger verden over og kom frem til, at selvom de 6 om dagen sænker risikoen for sygdom, opnåedes den største fordel ved at spise 800 gram dagligt, hvilket vil sige ca. 10 portioner om dagen (hver portion vurderet til 80 gram).

At nå at spise 10 portioner frugt og grønt dagligt vil dog føles som ganske meget for de fleste, så det giver mening at sætte målet til f.eks to portioner frugt og fem portioner grønt om dagen, hvilket er mere overkommeligt, om end stadig en udfordring for de fleste og stadig forbundet med mange helbredsmæssige fordel

Når det kommer til diversitet, indikerer forskningen, at jo større variation af planter du spiser, desto større fordele vil du få, særligt for din mikrobiota (sammensætningen af bakterier i din tarm).

Det er sandsynligvis lettere at spise mange forskellige grøntsager og frugter om sommeren, hvor udbuddet er større, så hvorfor ikke udnytte årstiden til netop at udfordre dig selv med ”30 forskellige – regnbueudfordringen”?


GOD FORNØJELSE – og GODT HELBRED

Oplæg fra SK Health ApS, dansk forhandler af Bio-Kult og Lepicol.

Se mere her: sk-health.com