Steviaplanten effektiv i bekæmpelsen af Borrelia

 

Omkring 24 timer har man, fra en flåt har bidt sig fast, til den kan begynde at overføre den frygtede bakteria Borrelia. Flåten er kun et knappenålshoved stor, inden den fylder sig med blod, og derfor kan den være nem at overse, hvilket årligt fører til omkring 150 nye tilfælde af sygdommen Borrelia i Danmark.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sundforskning – april/maj 2017

 

Det er heldigvis kun 0,5 – 3 % af det årlige antal flåtbid, som får værre følger end ubehaget ved den lille blodsuger. Til gengæld er behandlingen svær, hvis det sker, og indtil de nye, lovende resultater med steviaplanten, har der ikke været en effektiv kur mod sygdommen udover antibiotika, som bedst virker lige efter flåtens hærgen på huden.

 

Bakterie i forklædning

Flåtbid er i sig selv ikke farlige, men den lille blodsuger kan være bærer af en farlig bakterie, Borrelia, som giver den frygtede sygdom Borrelia eller Borreliose, som den også kaldes. Der er mange Borrelia-arter, og i Danmark er B. afzellii, B. garinii, og B. burgdorferi sensu stricto de mest almindelige. Der er ikke den store succes med behandling af sygdommen, selvom antibiotika er yndet i det etablerede system. Den får sjældent bugt med infektionen, og det kan skyldes Borrelia burgdorferis komplicerede livscyklus. Den har nemlig flere “forklædninger”, og hver eneste form har sit eget forsvar og dermed evne til at modstå de kendte behandlingsformer. Den kan optræde som spirokæt (lang, spiralsnoet bakterie med flageller, som bevæger sig hurtigt), sfæroplast (rund celle omgivet af en membran og kun rester af cellevæggen tilbage), runde eller cysteformede celler (som er svære at spore og kan ligge i dvale) samt antibiotika-højresistente biofilm (en tynd hinde af mikroorganismer, her bakterier, som bliver ekstra stærk og unedbrydelig, og dermed kan skabe kroniske tilstande i kroppen).

 

Ikke kun sød

Steviaplanten har i årevis vakt glæde over store dele af verden, fordi den er et sundt alternativ til sukker og kan tåles af diabetikere. Der er mange gode ting at sige om stevia, og ny forskning føjer en ekstra ting til listen over fordele. Det viser sig nemlig, at ekstrakt lavet på bladdelene er effektiv mod alle former for Borrelia burgdorferi uden medfølgende bivirkninger. Antibiotika er den normale behandling af sygdommen, men medicinen tager kun toppen af symptomerne og kritiseres for at efterlade antibiotika resistente Borrelia bakterier i kroppen. De vil fortsat gøre skade og kan medvirke til kroniske tilstande, der i værste tilfælde sætter sig I nervesystemet og blandt andet kan medføre ansigtslammelser.

 

Plantens eget forsvarsværk hjælper mennesker

Steviaplanten indeholder en del forskellige plantekemikalier, som beskytter den mod mikrobiotiske angreb og ugunstige miljømæssige forhold. Det er nogle af alle disse stoffer, som forskerne mener gør en forskel i bekæmpelsen af Borrelia. I et studie fra European Journal of Microbiology & Immonology sammenligner forskerne stevias evne til at bekæmpe B. burgdorferi I forhold til de tre mest anvendte former for antibiotika, der bruges mod sygdommen. Stevia bladekstrakt reducerede B. burgdorferi og dens forskellige former i markant grad i forsøgene I forhold til antibiotika og bør derfor betragtes som et godt valg i behandlingen af Borrelia.

 

Antibiotika øger mængden af biofilm

Studiet viste også, at den stærkt resistente form af B. burgdorferi, biofilmen, rent faktisk voksede sig større, når man behandlede med antibiotika, hvorimod stevia reducerede biofilmens masse. Det er her vigtigt at notere sig, at effekten af stevia kun opstår, når det er ekstrakt fra alle bladdelene, som bruges. Dette produkt er grønt på grund af plantedelene. Det hvide sødemiddel, som sælges mange steder af steviaplanten, har ikke samme effekt på Borrelia. Indenfor urtekundskaben ved man, at det er samspillet mellem alle plantestofferne, som giver den medicinske effekt. Uanset hvor små mængder af et stof, der måtte være til stede i mængden af plantestoffer, så har de alle en rolle i måden, planten optages og udnyttes på ved indtagelse. Det hvide sødemiddel, som sælges mange steder af steviaplanten, har ikke samme effekt på Borrelia.

 

Stevia i pulverform

Natur-Drogeriet har Sød Stevia i en 100 % ren og naturlig udgave. Det grønne pulver har sin farve, fordi det er lavet på alle bladdelene. Det grønne pulver er godkendt til kosmetisk brug i Danmark, hvorimod det i udlandet er godkendt til indtagelse.

 

Stevia i vindueskarmen

Man kan selv dyrke steviaplanten, som trives rigtig godt i drivhus eller på lune, solrige steder. Det er nemt at nippe blade af og komme dem med i sin morgensmoothie, bruge dem i desserter eller blot tygge bladene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *