Stop blærebetændelse med D-vitamin

fisk_0

 

Nu har forskere opdaget en ny funktion af D-vitamin. De har vist, at celler i urinblæren får meget mere modstandskraft mod coli-bakterieangreb, hvis niveauet af D-vitamin i kroppen er højt.

D-vitamin fra sollys og fra kosten skal først aktiveres i kroppen før at det virker. Det sker i leveren og nyrerne. Efterhånden er det dog blevet mere åbenbart, at også andre typer af celler i kroppen er i stand til at aktivere D-vitamin.

Svenske forskere ved Karolinska Universitetshospital i Stockholm har for nylig vist, at aktivt D-vitamin påvirker celle-receptorer i urinblæren. Der sker det, at inaktivt D-vitamin binder sig til receptorer på overfladen af urinblæren og aktiveres i dens celler, hvilket fører til en opregulering af det bakteriehæmmende peptid cathelicidin i urinblære-vævet. Cathelicidin produceres også af immunforsvarets hvide blodlegemer.

Hvis urinblæren efterfølgende angribes af eksempelvis colibakterier, som er kendt for at kunne udløse en blærebetændelse, så vil urinblæren som har fået receptorerne aktiveret af D-vitamin medføre en langt hurtigere og stærkere produktion af bakteriehæmmende cathelicidin, end urinblærer der ikke aktiveres tilstrækkeligt af D-vitamin.

Der er således en direkte sammenhæng mellem D-vitaminniveau i kroppen og risikoen for at udvikle blærebetændelse.

Ovenstående konkluderer forskere efter et mindre studie, hvor der indgik 28 svenske kvinder hvoraf de 22 havde passeret klimakteriet.

Blærebetændelse er et stort problem for mange kvinder og i særdeleshed efter klimakteriet. Det har forbløffet forskerne, at hele 77% af i øvrigt raske svenske kvinder efter klimakteriet havde lavt D-vitamin. Det medfører, at deres urinblære ikke vil producere cathelicidin, hvis den angribes af bakterier.

Undersøgelsen viste, at 2000 enheder (50 µg) D-vitamin daglig er nok til at aktivere urinblærens forsvar mod bakterier, men ikke fra den ene dag til den anden. Optimal virkning kan sandsynligvis først forventes efter nogle uger.

 

Reference
Hertting O, et al. Vitamin D induction of the human antimicrobial Peptide cathelicidin in the urinary bladder. PloS One. 2010. 14;5(12):e15580.