Ikke nok med at stoffet sænker totalkolesterol, LDL og triglycerid. Det ser samtidig ud til at øge HDL og dermed forbedre den vigtige balance imellem de forskellige kolesterolformer.
Af Bjørn Falck Madsen
I Danmark alene tager omtrent 600.000 mennesker kolesterolsænkende statiner for at reducere et forhøjet kolesteroltal. Nu viser en kinesisk metaanalyse af 50 videnskabelige undersøgelser med sammenlagt 2.794 deltagere, at stoffet coenzym Q10 også har en kolesterolsænkende virkning. Derudover er Q10 med til at forskyde balancen imellem de forskellige kolesteroltyper i en gunstig retning.
Undersøgelsen, som er offentliggjort i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, er udført af forskere fra Sun Yat-sen University i Guangdong-provinsen i Kina. Tidligere undersøgelser af Q10 og blodlipider har ikke påvist en entydig effekt, og der er ingen metaanalyser, som har undersøgt, hvad den optimale Q10-dosis er for at forbedre blodets fedtindhold hos voksne. Derfor så de kinesiske forskere på dosisresponsforholdet for at blive klogere på, hvilken dosis der gav den bedste effekt.
Sænker kolesterol og forbedrer kolesterolbalancen
Deres samlede metaanalyse viste, at Q10-tilskud sænkede totalkolesterol, LDL-kolesterol og triglycerider med en signifikant effekt. Samtidig øgede Q10 HDL-kolesterol, og det er netop et lavere LDL og et højere HDL, som giver en mere ønskelig kolesterolprofil. Den dosis, som tilsyneladende havde den bedste indvirkning på blodets totalkolesterol, var 400-500 mg pr. dag.
Statiner kan give muskelsmerter
En ting, som er særligt interessant i forbindelse med Q10 og kolesterol, er, at kolesterolsænkende statiner i flere undersøgelser har vist sig også at reducere kroppens egen coenzym Q10-syntese. Kolesterol er i virkeligheden et livsvigtigt stof, som vi behøver for at kunne danne D-vitamin samt forskellige hormoner, og det indgår ligeledes som byggesten i alle cellemembraner. Kolesterol og coenzym Q10 deler samme biokemiske syntesevej, så når statinerne går ind og blokerer denne, vil det hæmme dannelsen af såvel kolesterol som Q10. Det har vist sig at føre til problemer som blandt andet muskelsmerter, der skyldes en hæmmet energiomsætning i muskelcellernes mitokondrier samt øget oxidativt stress.
Q10 har en beskyttende virkning
Til gengæld har forskning vist, at det er muligt at reducere statinernes skadevirkning ved at give tilskud af Q10 sammen med den kolesterolsænkende medicin. I et forsøg, som blev offentliggjort i Canadian Journal of Pharmacology i 2012, opnåede patienter med statin-relaterede bivirkninger en gavnlig effekt ved at tage Q10-præparatet Bio-Qinon Q10. Hos de Q10-behandlede patienter blev blodets Q10-indhold forventeligt nok mere end firdoblet sammenlignet med placebogruppen, hvilket understreger, at præparatet har god optagelighed. Desuden var der hos de Q10-behandlede en række signifikante forbedringer som eksempelvis mindre muskelømhed, mindre muskelsvækkelse, færre muskelkramper og færre problemer med træthed.
Kilde: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, oktober 2022