Sukker og store børn

storebørn

 

Forhøjet blodsukker under graviditeten øger risikoen for at føde store børn.

 

Forhøjet blodsukker, selv hvis niveauerne ikke er høje nok til at blive diagnosticeret som diabetes, kan placere gravide i en øget risiko for flere negative helbredsmæssige komplikationer, viser en undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine.

 

Der er flere risikofaktorer for udviklingen af graviditetssukkersyge, herunder overvægt, at være over 35 år og at være af en særlig etnisk herkomst, herunder Aboriginal, Latin-Amerikaner, Asiat eller Afrikaner.

 

Da graviditetssukkersyge er forbundet med sundhedsrisici for både mor og barn, bliver gravide kvinder rutinemæssigt oftest undersøgt for symptomer. Er graviditetssukkersyge først konstateret kan det blive behandlet medicinsk og de tilknyttede risici kan minimeres.

 

En forskergruppe, HAPO Study Cooperative Research Group, har testet blodsukkerværdierne på over 25 000 kvinder mellem 24. til 32. uge i graviditetsperioden. De mødte op på et af de 15 tilknyttede medicinske centre i ni lande.

 

De fokuserede på sammenhængen mellem de negative helbredsmæssige følger og blodsukkerværdierne hos mere end 23 000 kvinder, som havde et blodsukkerniveau, der nærmede sig, men ikke nåede standard kriterierne for graviditetssukkersyge.

 

Forskerne fandt en afgørende sammenhæng mellem det forhøjede blodsukker, og det at føde børn med højere fødselsvægt, som kan bringe både mor og barn i fare.

 

Samtidig fandt de et højt niveau af C-peptid i blodet fra navlestrengen. Et højt niveau af C-peptid fortæller kroppen, at den skal producere store mængder insulin. Dette hormon er nødvendigt for at nedryde sukker i blodet.

 

I mindre udstrækning var der også en sammenhæng mellem det forhøjede blodsukker og en fødsel ved kejsersnit og muligheden for et faretruende lavt blodsukker hos barnet.

 

Denne undersøgelse sætter fokus på de risici, der er en følge af et forhøjet blodsukker under graviditeten, selv hvis niveauerne ikke er høje nok at blive diagnosticeret som graviditetssukkersyge.

 

Et forhøjet blodsukker under graviditeten skal behandles medicinsk i samråd med læge. En tidlig behandling kan være af stor betydning.

 

Det danske naturlægemiddel, Guarmin, er af Lægemiddelstyrelsen godkendt som både blodsukkersænkende og kolesterolsænkende.

 

Sammen med den rigtige kost vil det derfor være et velegnet supplement til at reducere blodsukkerværdierne på en naturlig måde.

 

Kost med højt fiberindhold har betydning for koncentrationen af glukose og netop fibrene i Guarmin virker blodsukkersænkende. Guarmin fås på apoteket, hos Matas og i helsekostforretninger.

 

New England Journal of Medicine, Volume 358:1991-2002, May 2008

For yderligere information kontakt: Bjarne Otte Telefon: 28986272 E-mail: bdro@tdcadsl.dk.

Meddelelsen er udsendt af: DHC A/S Stengårdsvej 25 4340 Tølløse Telefon: 46498676 E-mail: Internet: http://www.dhc.dk

2 thoughts on “Sukker og store børn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *