Sund mad på SU – og andre små budgetter – december 2017

 

 

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

Jul smager af varmende krydderier som fx kanel, kardemomme og nelliker. Jeg elsker, når de er tilsat bagværk. Jeg elsker bare ikke, når de ledsages af store mængder hvedemel og sukker, som sender mit blodsukker på himmelflugt. Derfor har jeg opfundet denne skønne æblejulekage uden netop sukker og hvedemel, som jeg ynder at bage i december.

 

Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut (DET)
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Æblejulekage uden sukkerchok

Brug gerne danske æbler, der smager af noget, og som stadig er gode omkring juletid, fx Cox Orange, Ingrid Marie eller Elstar, frem for udenlandske æbler uden karakter.

 

Det skal du bruge:

  • 250 g dadler
  • 2 dl vand
  • 100 g kokosolie
  • 200 g hasselnødder
  • 150 g fuldkornsrismel
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. nellikepulver
  • 1 tsk. kardemommepulver
  • 2 tsk. kanelpulver
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 2,5 dl rismælk eller æblesødet sojamælk
  • 3 æg
  • 3-4 æbler

 

Sådan gør du:

Kom dadler og vand i en gryde, og kog det op i 5-10 minutter. Kom herefter kokosolie i, og kog dadlerne møre.

I ventetiden tændes ovnen på 175 grader. Bland alle de tørre ingredienser: rismel, allehånde, bagepulver, nellikepulver, kardemommepulver, kanelpulver og vaniljepulver.

Kom nu daddelmassen og hasselnødderne i foodprocessoren, og blend det til en ensartet masse. Herefter er det tid at blande rismælk og de tørre ingredienser i.

Så er det i med æggene. Gerne et ad gangen. Rør sammen igen. Nu er dejen færdig. Kom den op i en kageform. Skær tykke æbleskiver ud, og læg dem i et smukt mønster oven på kagedejen.

Pynt evt. med et par hele hasselnøddekerner. Afslut med at give hele kagen et drys kanel. Bag kagen 50-60 minutter ved 175 grader.

TIP: Spis kagen, som den er, eller server den med flødeskum, sojayoghurt, eller hvad du nu tåler og har præference for inden for den genre.

 

Pas på blodsukkeret i den søde juletid

Spiser du store mængder af lettilgængelig glukose gennem slik, sukker, hvidt brød, hvide ris eller hvid pasta, giver det en kraftig stigning i blodsukkeret. Kroppen svarer igen med at producere tilsvarende mængder af insulin for at regulere blodsukkeret i en vis fart. Denne overproduktion af insulin får blodsukkeret til at falde alt for hurtigt, hvilket resulterer i lavt blodsukker og øget behov for flere hurtige kulhydrater. Det skaber altså en ond cirkel.

Denne kage er også sød, men ved at servere det søde (i denne kage i form af tørrede frugter) sammen med godt fedt fra nødder og kokosolie, passer du bedre på dit blodsukker. I øvrigt stimulerer kanel insulinfølsomheden i cellen, og det er bestemt heller ikke tosset, hvis blodsukkeret er udfordret.