Sund mad på SU – og andre små budgetter – februar 2016

 
 
Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
 
 
Vintermånederne er højtid for simremad, varme retter og alt i en gryde. He r får du min favorit inden-for vegetariske varianter: dahl. Dahl er både billigt i indkøb, enkelt at lave og så smager det altid fan-tastisk godt.
 
 
Af Nanna Stiegel, ernæringsteraput (DET)
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar/marts 2016
 
 
 
Veggiedahl
Når du nu har gang i gryderne, så lav en gedigen portion, så har du også til i morgen (og overmorgen). Du kan også udmærket fryse overskydende dahl ned og tø op på travle dage.
 
 
Det skal du bruge:
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. kokosolie
  • 2 tsk. rød karrypasta
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 tsk. spidskommen
  • 500 g røde splitlinser
  • 7 dl vand
  • 3 dl mosede tomater på glasflaske eller dåsetomat
  • 1 dåse kokosmælk eller 1 lille karton kokosfløde
  • 2-3 tsk. salt
  • Peber
  • 2-3 håndfulde frisk spinat
  • Grofthakkede letristede cashewnødder (kan udelades)
  • Frisk koriander (kan udelades)
 
 
Sådan gør du:
Hak løg og hvidløg i små stykker. Kom linserne i en si, og skyl dem under rindende vand. Kom kokosolie i en stor (!) gryde, og svits løg, hvidløg, karrypasta, spidskommen og gurkemeje i olien. Kom nu linserne i gryden, og svits dem med i et minuts tid. Hæld så vand over, og tilsæt salt. Lad linserne koge i 20 minutter. Tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis der er behov for det. Kom nu kokosmælk og mosede tomater i gryden, og lad linserne koge helt færdige. Når der er cirka 10 minutter til, at du serverer retten, skal de små blomkålsbuketter i gryden og koge med. Smag til med salt og peber. Kom evt. et par håndfulde frisk spinat i gryden lige inden servering. Server med hakket frisk koriander og cashewnødder på toppen.
 
 
Tip:
Skal du lave en mere børnevenlig dahl, kan du erstatte den røde karry med en mere mild gul af slagsen.
 
 
Crazy glutenfri mini chapati
Chapati er et traditionelt indisk brød, som ofte spises til dahl. Det er typisk lavet af tre ingredienser – hvedemel, vand og salt. I anledningen af, at vi her laver en glutenfri variant, er der brugt en del flere ingredienser. Hvis du spiser gluten med glæde og har få midler, kan du finde tonsvis af opskrifter på det traditionelle chapati på internettet. Hvis du er til små skøre glutenfri varianter, så følg med her. Jeg laver dem små og former dem i hånden, da de kan være lidt svære at håndtere med en kagerulle.
 
 
Det skal du bruge:
100 g fuldkornsrismel
100 g fuldkornsmajsmel
2 tsk. salt
40 g kokosmel
1 spsk. pofibre
1 tsk. HUSK
 
 
Sådan gør du:
Bland alle de tørre ingredienser. Rør så olien i, og kom herefter vandet i lidt ad gangen, til dejen er fast og blød. Lad gerne dejen hvile i 30 minutter. Varm en god pande op. Den skal være godt varm. Form nu chapatierne, så de er så flade som muligt. Og bag dem på panden. De løsner sig ofte fra panden, når de er bagt.
 
 
Glutenfri – hvorfor nu det?
Glutenfri er hot i disse dage. Bøger, restauranter, blogs og supermarkeder svømmer over med glutenfri produkter. Et nærliggende spørgsmål i den sammenhæng er, om det bare er en modedille eller en reaktion på et reelt problem. Der er dog efterhånden ingen tvivl om, at langt flere end de, der diagnosticeres med en egentlig cøliaki (autoimmun reak-tion hvor tyktarmens  villi ødelægges), har reaktioner på gluten i mere eller mindre udtalt grad. Man taler om en “tavs cøliaki”, altså en glutenreaktion, der ikke viser sig ved de klassiske symptomer, og som ikke kan spores ved brug af de gængse diagnosticeringskriterier. 
 
 
Geniale gurkemeje
Gurkemeje er et af mine ynglingskrydderier i køkkenet. Ikke så meget for smagen, men for alt det geniale gurkemeje gør for kroppen. Blandt andet er gurkemeje antiflammatorisk, ligesom roden støtter leverens afgiftning. Du får mest ud af gurkemeje, hvis du kommer den i varme retter og tilberedt mad, da aktivstofferne først bliver frigivet, når den bliver kogt eller svitset.