Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
Jeg bliver ved med at vende tilbage til bælgfrugterne på disse økonomiske madsider. Magen til billig og nærende spise skal man nemlig lede længe efter.
Af Nanna Stiegel, ernæringsterapeut (DET)
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017
Løvstikkehumus
Humus er en vaskeægte kikærteklassiker. Til gengæld kan den varieres i det uendelige. Næsten da. I denne udgave er den mellemøstlige kikærtemos tilsat god gammeldags dansk løvstikke – en temmelig overset, men utroligt velsmagende krydderurt efter min mening.
Det skal du bruge:
- 300 g kogte kikærter
- 1 stor spsk. tahin
- 5 spsk. koldpresset jomfruolivenolie
- 2-3 tsk. spidskommen
- 1 fed hvidløg
- Saft af ½ økocitron
- 5 spsk. vand
- 2 gode håndfulde frisk løvstikke
- Salt
- Peber
Sådan gør du:
Klargør kikærterne, så du har 300 gram tilberedte kikærter. Hak løvstikken fint.
Blend alle de øvrige ingredienser sammen først. Kom så kikærterne i, og blend enten med en god stavblender eller i en foodprocessor. Rør så den finhakkede løvstikke i.
Smag til med salt, peber og citronsaft – og juster konsistensen med olivenolie og vand.
Server! Fx med masser af gnavegrønt eller en god salat af nye grøntsager.
Sikke en løvstikke
Løvstikke har en lidt særpræget smag. Jeg elsker den. Måske er det lidt som koriander. Man skal lige vænne sig til den – og så er man hooked.
Prøv fx at lave løvstikkepesto af løvstikke, god olivenolie, cashewnødder, salt, peber og lidt citronsaft. Eller brug løvstikken helt traditionelt med smeltet smør over nykogte danske kartofler.
Information om kikærter:
Kikærter er rige på proteiner og kostfibre
Desuden indeholder de små ærter en god portion vitaminer og mineraler, blandt andet B1, B6, folinsyre, magnesium, mangan, jern og zink
Det ser ud til, at kikærter oprindeligt stammer fra Mellemøsten og er blevet dyrket der siden de første landbrug. Således menes kikærter at være en af de tidligst kultiverede grøntsager
Kikærter bliver også kaldt garbanzo-bønner efter det spanske ord for planten.