Sund mad på SU  – og andre små budgetter – oktober 2017

 

 

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

Den her salat er en forsimplet variation af en salat, jeg engang har fået hos en god veninde. Jeg elsker den og laver den ofte. Fordi den smager fantastisk. Fordi den er nem at lave. Fordi den er billig. Og fordi jeg (næsten) altid har ingredienserne til den i mit køkken.  

 

Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut, DET
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

 

Sprød og sød broccolisalat  

 

Det skal du bruge:

  • 1 broccoli, ca. 500 g
  • 65 g solsikkekerner
  • 65 g rosiner
  • ½ rødløg
  • 2 spsk. god økologisk mayonnaise
  • Lidt salt

 

Sådan gør du:

Hak den rå broccoli i småstykker. Du kan også fint bruge stokken, hvis du skræller den yderste lidt seje ’skræl’ af og hakker den i mindre stykker.

Kom broccolien i en salatskål. Snit rødløget helt fint. Rist solsikkekernerne let gyldne på panden.

Kom nu rødløg, solsikkekerner, rosiner og mayonnaise i skålen med broccoli. Vend det hele rundt, og smag til med en lille smule salt.

 

En halv tallerken grønt til alle måltider

Måske har du været vant til, at grøntsager er det triste tilbehør. Lidt udkogte gulerødder eller ærter på sidelinjen, der nærmest bliver spist af pligt. Jeg anbefaler altid, at lade grøntsagerne være hovedingrediensen. Til alle måltider. Herfra får du nemlig bunkevis af vitale vitaminer og mineraler samt fibre og nyttige sporstoffer.

Så i stedet for at tænke ”brød med noget på” eller ”kød med tilbehør”, så tænk ”grønt med noget til”, når du sammensætter dine måltider. Og så burde ”Seks om dagen” måske snarere være ”ni om dagen.” Det lyder måske ikke nær så ophidsende, men kæler du lidt for tilbered-ningen, sammensætningen og smagsgiverne, bliver det ikke alene et sundt valg, det bliver også et skønt valg.

 


Variationsfif

Hvis du synes smagen bliver for fed med mayonnaise, kan du erstatte halvdelen af det med sojayoghurt eller almindelig yoghurt naturel.