D-vitaminer skabt af den mystiske lav

 

 

Sol, sommer og depoterne fyldt op af D-vitamin? Regnvejr, blæst, kulde og indendørs hygge foran pejsen i Danmarks sommermåneder? Det har ikke været nemt at fylde kroppen op med den livgivende, smertestillende og immunregulerende D-vitamin. Og uanset solskinstimer vil depoterne sjældent holde vinteren over.

Den mystiske lav kan være vores støtte mod det danske vejr.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

De fleste tror, at lav er en plante, men i virkeligheden er det resultatet af et samarbejde mellem to planter – en såkaldt symbiose, hvor de har fundet sammen i deres kamp for at overleve bedst muligt. Lavens væv består af svampetråde, der har fundet sammen med encellede alger, og de kan være helt forskellige lige fra lange tråde hængende fra store træer i regnskovene til de små øer af lav i det kolde Grønland.

Algerne sørger for at producere sukker til gavn for dem begge, mens svampen yder beskyttelse mod udtørring, og derfor lever de så fint sammen. Hver for sig ville de ikke være meget værd, sammen har de været en vigtig kilde gennem Europas fattige forhold, hvor de har været en vigtig føde for nordboere. Og så kan de opbevare D-vitamin.

 

D-vitaminer til hele kroppen

Alle har brug for D-vitamin, og især hvis man bor her i Danmark, hvor solens stråler ikke kan nå os fra september til maj. Det gælder også vegetarer og veganere, for det er desværre ikke nok at have 100 % fokus på madvanerne – D-vitamin er næsten umuligt at danne uden solens hjælp.

Listen over symptomer på D-vitaminmangel er alenlang, og der forskes ivrigt i de mange virkemekanismer og ikke mindst muligheder for at opnå en bedre sundhedsstatus med D-vitamin.

Frem for at fokusere på enkeltsygdomme og meget specifikke sygdomme, er det interessant at tage med en helikopter op over skyerne og kigge ned på de overordnede organsystemer, hvor man med 100 % sikkerhed ved, at D-vitamin kan gøre en forskel.

 

  • Dine knogler har brug for D-vitamin for at holde på mineralerne, så du forebygger knogleskørhed
  • Dit immunforsvar er helt afhængigt af, at du altid har nok D-vitamin i kroppen
  • Musklerne skal bruge D-vitamin for at undgå smerter – og for at forebygge, at man fx begynder at vralte, når man får for lidt

 

Til veganere og alle os andre

Indtil for få år siden mente Fødevarestyrelsen, at det var farligt at spise mere end fx 20 mcg D-vitamin. Det er der heldigvis lavet om på i dag. Du kan med fordel booste dit system med fx Veg D-3, som indeholder 75 mcg D3 tilsat solsikkelecitin, så de er lettere at optage for kroppen.

Godkendt af The Vegan Society som tegn på, at ingen dyreprodukter er indgået i produktionen.

 

13 thoughts on “D-vitaminer skabt af den mystiske lav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *