Sund sommermad med bælgfrugter og friske krydderurter

 

 

 

Det smager fantastisk, er nemt, kan laves i god tid og endda holde sig fint i flere dage. Kogte bælgfrugter med lækker dressing og en god mængde af smagfulde krydderurter er fantastisk sommermad.

De kan bruges til frokost, til aftensmåltid og indgår perfekt i buffeter. De kan spises, som de er, eller bruges som del af en salat med grøntsager, korn eller pasta. Mulighederne er mange.

Allerbedst bliver det, når du selv koger bønnerne og marinaden kommes på, mens bønnerne endnu er varme, så suger de nemlig mest smag. Men det kan selvfølgelig også laves med købte færdigkogte bønner. Opbevar de marinerede bønner i køleskab, men tag dem gerne ud i god tid inden servering, så de ikke er så kolde, når de spises – så smager de meget bedre. Vær gavmild, og brug godt med krydderurter som bredbladet persille, basilikum, dild, koriander, purløg mynte, kørvel, osv.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

 

LINSER I SØD DIJONDRESSING

  • 3 dl puylinser (evt. beluga linser)
  • 2 laurbærblade
  • Frisk løvstikke (eller dild, mynte…)
  • Salt

 

Dressing:

  • 1,5 spsk. dijonsennep
  • 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ dl æblejuice

 

Sådan gør du:

Efterse linserne for småsten, skyl dem, og kom dem i en gryde dækket med vand. Bring i kog, hæld alt i en sigte, så vandet løber fra. Kom linserne tilbage i gryden, dæk med nyt vand, og kog med laurbærblade ca. 20 minutter. Lav imens dressingen: Rør olie i senneppen lidt ad gangen, så det ikke skiller. Bland juice i til sidst. Når linserne har kogt 20 minutter, kommes salt ved, og de koger videre 5-10 minutter, til de er møre, men ikke udkogte. Herefter hældes vandet fra, og linserne afdryppes. Kom dem i en skål, hæld dressingen ved straks, og smag til med salt og fintsnittet løvstikke efter smag.

 

 

Grønne proteiner – 10-års jubilæum – og en gave til dig!

Opskriften er fra prisvinderbogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse, der er blevet en klassiker og grundlagde begrebet grønne proteiner. Bogen er helt udsolgt – derfor giver jeg dig kvit og frit e-bogs udgaven, så du kan blive inspireret til at lave skøn mad med planteproteiner. Du kan hente bogen på www.lisbethtordendahl.dk