Overalt i verden har man gjort brug af mælkesyrning eller fermentering. Det er både en måde at øge næringsværdi og sundhed på – og samtidig er det en af de ældste konserveringsmetoder, der findes. Fermenterede fødevarer er fyldt med de gode mælkesyrebakterier, som styrker og plejer fordøjelsen og immunforsvaret, og der dannes også B-vitaminer inkl. små mængder B12, enzymer og acetylcholin. Acetylcholin påvirker det vegetative nervesystem og gør os mere rolige, forbedrer søvnen og sænker blodtrykket.
Af Caroline Fibæk
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2013
Surkål
Til et stort glas
Det skal du bruge:
- Et stort henkogningsglas
- 1-2 tsk. Salt
- 1 tsk. Enebær
- 1 tsk. Peberkorn
- 1 spsk. Brottunk (mælkesyre)
- 1 kg spidskål, rødkål eller anden kål (lilla spidskål er utroligt smuk)
Sådan gør du:
Start med at skolde henkogningsglas, så de er helt rene. Skyld kålen, og skær den i strimler. Læg skiftevis kål og lidt salt og krydderier og mælkesyre i krukken. Pres kålen med knyttet hånd, til den begynder at afgive godt med saft.
Fortsæt med at lægge skriftevis kål, salt og krydderier i krukken og presse kålen, til den har afgivet godt med saft. Fyld ca. 4/5 af glasset op med kål, og pres kålen grundigt, så saften står over den under presningen.
Stil glasset i stuetemperatur(18-20 grader) i 10-12 dage. Derefter skal kålen eftermodne et køligt sted i 0-grader i 6-8 uger. Herefter skal surkålen opbevares i køleskabet for at hindre yderligere fermentering.
Tip: vellykket mælkesyregæring kræver økologiske grøntsager, salt, syrefrit miljø og den rette temperatur.
Mælkesyrebakterier i de syrnede produkter hæmmer tarmluft og fordøjelsesbesvær. Samtidig er mælkesyrende produkter meget lettere at fordøje.
Drikke YOghurt
Lækker probiotisk drik. God for maven og god for knoglerne.
Til 2 glas
Det skal du bruge:
½ liter hampefrømælk (se boks)
7 jordbær
½ brev Symbiolact udblødt i vand i 10 min eller anden probiotika
1 tsk. Valleforce
1 banan
Evt. 1 tsk. rødbedekrystal for ekstra pink farve
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser. Server med isterninger og sugerør.
Ja, det lyder helt ude i hampen – men den er god nok! Hampefrø indeholder 30 g protein pr. 100 g og indeholder alle essentielle aminosyrer (dvs. fuldgyldigt protein), 41 g olie pr. 100 g, masser af omega 3+6+9. Hampefrø er rige på mineraler som magnesium og jern, har et højere E-vitamin-indhold end hørfrø og er en kilde til det svært fundne D-vitamin. Og nej – de virker ikke euforiserende!
Til 1 liter hampemælk:
Det skal du bruge
½ dl hele, uafskallede hampefrø
Hele hampefrø
1 liter vand
2 dadler
1 knsp. Himalayasalt
Sådan gør du:
Blend hampefrø, dadler og vand, til du får en skummende hvid mælk. Si mælken gennem en finmasket si (eller “nut milk bag”) og fjern pulpen.
Nyd hampemælken kold.
Kan opbevares i en lufttæt og ren patentflaske på køl i ca. tre dage.