Overalt i verden har man gjort brug af mælkesyrning eller fermentering. Det er både en måde at øge næringsværdi og sundhed på – og samtidig er det en af de ældste konserveringsmetoder, der findes. Fermenterede fødevarer er fyldt med de gode mælkesyrebakterier, som styrker og plejer fordøjelsen og immunforsvaret, og der dannes også B-vitaminer inkl. små mængder B12, enzymer og acetylcholin. Acetylcholin påvirker det vegetative nervesystem og gør os mere rolige, forbedrer søvnen og sænker blodtrykket.
Af Caroline Fibæk
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2013
Surkål
Til et stort glas
Det skal du bruge:
- Et stort henkogningsglas
- 1-2 tsk. Salt
- 1 tsk. Enebær
- 1 tsk. Peberkorn
- 1 spsk. Brottunk (mælkesyre)
- 1 kg spidskål, rødkål eller anden kål (lilla spidskål er utroligt smuk)
Sådan gør du:
Start med at skolde henkogningsglas, så de er helt rene. Skyld kålen, og skær den i strimler. Læg skiftevis kål og lidt salt og krydderier og mælkesyre i krukken. Pres kålen med knyttet hånd, til den begynder at afgive godt med saft.
Fortsæt med at lægge skriftevis kål, salt og krydderier i krukken og presse kålen, til den har afgivet godt med saft. Fyld ca. 4/5 af glasset op med kål, og pres kålen grundigt, så saften står over den under presningen.
Stil glasset i stuetemperatur(18-20 grader) i 10-12 dage. Derefter skal kålen eftermodne et køligt sted i 0-grader i 6-8 uger. Herefter skal surkålen opbevares i køleskabet for at hindre yderligere fermentering.
Tip: vellykket mælkesyregæring kræver økologiske grøntsager, salt, syrefrit miljø og den rette temperatur.
Mælkesyrebakterier i de syrnede produkter hæmmer tarmluft og fordøjelsesbesvær. Samtidig er mælkesyrende produkter meget lettere at fordøje.
Drikke YOghurt
Lækker probiotisk drik. God for maven og god for knoglerne.
Til 2 glas
Det skal du bruge:
½ liter hampefrømælk (se boks)
7 jordbær
½ brev Symbiolact udblødt i vand i 10 min eller anden probiotika
1 tsk. Valleforce
1 banan
Evt. 1 tsk. rødbedekrystal for ekstra pink farve
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser. Server med isterninger og sugerør.
Ja, det lyder helt ude i hampen – men den er god nok! Hampefrø indeholder 30 g protein pr. 100 g og indeholder alle essentielle aminosyrer (dvs. fuldgyldigt protein), 41 g olie pr. 100 g, masser af omega 3+6+9. Hampefrø er rige på mineraler som magnesium og jern, har et højere E-vitamin-indhold end hørfrø og er en kilde til det svært fundne D-vitamin. Og nej – de virker ikke euforiserende!
Til 1 liter hampemælk:
Det skal du bruge
½ dl hele, uafskallede hampefrø
Hele hampefrø
1 liter vand
2 dadler
1 knsp. Himalayasalt
Sådan gør du:
Blend hampefrø, dadler og vand, til du får en skummende hvid mælk. Si mælken gennem en finmasket si (eller “nut milk bag”) og fjern pulpen.
Nyd hampemælken kold.
Kan opbevares i en lufttæt og ren patentflaske på køl i ca. tre dage.
Pingback: Best universities in Africa
Pingback: brown bunnies
Pingback: outdoor furniture bangkok
CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia for years, and after demanding CBD like cbd products for sleep because of the first time, I for ever trained a busty eventide of calm sleep. It was like a bias had been lifted mad my shoulders. The calming effects were indulgent still scholarly, allowing me to inclination slow naturally without sympathies woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but allowed bonus. The partiality was a bit earthy, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer inasmuch as my sleep and angst issues, and I’m appreciative to have discovered its benefits.
Pingback: lottovip