Tape dig i bedring!

COLOURBOX2004912_2

 

Eller hvad er Kinesio Taping Metoden?

Kinesio Taping kom til Danmark for fire år siden og bliver brugt verden over. Kinesio Taping bruges blandt andet til behandling af ledskader, forstrækninger, ødem-behandling, og så bruges det også i ventetiden op til – og efter – operationer. Behandlingsmetoden er meget udbredt blandt sportsfolk og atleter. Næste gang, du ser sport på tv, så læg mærke til, om der løber en spiller rundt på banen med rødt eller blåt tape på skulder eller ben.

 

Hvad er Kinesio Taping?

Kinesio Taping Metoden er udviklet i 1973 af Dr. Kenzo Kase, en japansk kinesiolog og kiropraktor. Hans udgangspunkt for behandling er at normalisere kroppen, så den kan reparere sig selv. Behandling med denne form for tape stimulerer de fysiologiske processer og øger blodgennemstrømningen i området.

Selve tapen er vævet i bølger, der gør den bevægelig og let at arbejde med. Det gør, at leddene ikke holdes fast i en be- stemt position, men tapen støtter op og opretholder fleksibiliteten i leddet. Er en muskel overspændt, sættes tapen, så den afspænder musklen og øger blodgennem- strømningen i området. Er musklen ikke stærk, kan tapen sættes, så den styrker musklen, så den hjælpes til at opnå normal aktivitet.

Når én muskel i kroppen ikke arbejder godt, påvirker det indsatsen fra de om- kringliggende muskler. Muskler er som barduner på et telt. Der skal være afbalan- cerede træk, for at teltet kan stå ordent- ligt. Når kroppens muskler ikke arbejder godt sammen, medfører det en ubalance og på sigt forkert slid og ofte led og mu- skelsmerter.

 

Ødemer og Kinesio Taping

To sygeplejersker fra gynækologisk afdeling på Skejby sygehus har siden 2008 arbejdet med en videnskabelig undersøgelse om ødemer i og omkring underlivet efter ope- rationer for cervixcancer. Cervixcancer er en ondartet cancer i slimhinden i underli- vet, der ofte efterlader den opererede kvinde med ødem og smerter i underekstremiteterne (ben og underliv). Undersøgelsen blev en realitet, efter at behandlingen med stor succes havde hjulpet en kvinde, der tre år efter operation og kemoterapi i vulva (de ydre kvindelige kønsorganer) stadig led af voldsomme smerter og ødemer i underlivet. Smerterne gjorde det umuligt for hende at leve et normalt liv, bevægelsesmæssigt og seksuelt. Hun blev tapet med kinesio tape én gang om ugen i 5 uger. Hævelser og smerter aftog hurtigt, og hun var efter endt behandling i stand til at leve et normalt liv. Kinesio Taping Metoden har også vist sig effektiv til ødemer efter andre operationer – eksempelvis brystcancer.

Behandlingen kan blandt andet kom- bineres med fysioterapi, akupunktur og massage og udføres ofte også af terapeuter inden for disse fag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *