Tomaten – aktuel og stadig fuld af overraskelser

Tomatoes in a Greenhouse. Horticulture. Vegetables.

 

I fortsættelse af tidligere artikler om tomater og deres gavnlige indholdsstoffer har denne artikel også et andet fokus. Vi kender allerede til tomatens gode effekt på at sænke det høje blodtryk, afbøde den sub-akutte inflammation og reducere det dårlige kolesterolindhold i blodet. Det er alt sammen gode grunde til at inkludere tomaten i hverdagskosten. Men tomaten, og især hovedingrediensen, lycopen, har en meget positiv indflydelse på huden. Mere herom sidst i artiklen – lad os starte med det væsentlige – hjemmedyrkede tomater.

 

Af Marianne Palm

 

Der er ingen tid som den nuværende …

Hvis du ønsker at dyrke dine egne tomater, har du sikkert køkkenet fuldt af planter, som er blevet godt store. Tomaten er en varmekrævende plante, som trives bedst i et område med en masse sol og i læ for forårets undertiden kolde vinde. Husk, at de kræver rigeligt med plads til at vokse og en solid støtte som en pæl for at holde planten – og alle dens frugter – oprejst.

Bon appetit!

 

Den skjulte inflammation – en skjult trussel, som skal adresseres

Mange artikler i vores magasin og andre medier handler om inflammation, og hvilke kilder til fødevarer der kan modvirke eller begrænse inflammationen. Det er meget relevant og naturligt, men jeg synes, at vi også bør betragte problematikken fra helikopterhøjde. For hvorfor har vi i det hele taget dette umættelige behov for at begrænse inflammationen?


Årsagen til den sub-akutte inflammation skal findes i vores hverdagskost, her er et par eksempler:

Forarbejdede fødevarer indeholder ofte tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og andre ingredienser, der fremmer inflammation. Eksempler inkluderer forarbejdet kød, færdigretter og mange færdigpakkede snacks. Overforbrug af sukker og raffinerede kulhydrater, som findes i hvidt brød, pasta og kager, kan også bidrage til inflammation.

Mættet fedt, der findes i fx kød og mejeriprodukter, kan fremme inflammation, hvis det indtages i store mængder eller sammen med mange hurtige kulhydrater, ligesom overdrevet alkoholforbrug kan føre til inflammation og belaste kroppens organer.

Omega-6-fedtsyrer er nødvendige for kroppen, men et for højt indtag i forhold til omega-3-fedtsyrer kan forårsage inflammation. Omega-6-fedtsyrer findes i mange vegetabilske olier, såsom majsolie, solsikkeolie og sojaolie.

 

Kuren er simpel – men vejen er lang og tornet

Vi ved alle, hvad vi skal gøre. Tilberedning af vores måltider fra grunden (eller næsten) vil kraftigt reducere den sub-akutte inflammation, som vi er udsat for. Flere grøntsager og sunde frugter som tomater kan både erstatte inflammationsskabende ingredienser i vores madlavning og heldigvis også reducere den inflammation, der allerede finder sted i kroppen.

For nogle kan et kosttilskud være en booster eller en genvej til en sundere livsstil. Her vil jeg gerne fremhæve SanoKardio som en god mulighed, da det er et naturligt tomatekstrakt. Der er også foretaget mange forsøg med SanoKardio, som har et naturligt og højt indhold af lycopen, der optages godt i kroppen.

Hovedbestanddelen i SanoKardio er lycopen, men det naturlige tomatekstrakt indeholder også fytofluen, fytoen, fytosteroler, betacaroten og vitamin E. Fytoen og fytofluen har en meget høj biotilgængelighed og er farveløse karotenoider. Fytosteroler findes naturligt i planter og minder meget om kolesterol. Fytosteroler konkurrerer med kolesterol om optagelsen til kroppen og medvirker derfor til at reducere kolesterolniveauet i blodet.

 

Kan tomatekstrakt (lycopene) give en flottere hud?

Det er der noget der tyder på. I hvert fald har et studie offentliggjort i marts 2023 i tidsskriftet ”Journal of Cosmetic Dermatology”[1] påvist, at kvinder, der spiser et SanoKardio-produkt med 15 mg lycopene oplever væsentlige forbedringer i huden efter tre måneder med SanoKardio.

I forsøget deltog 50 kvinder, der både selvrapporterede om virkningen og blev tilset af eksperter. Derudover blev forsøgsdeltagernes hudbarriere objektivt målt med en teknik, der hedder Transepidermal water loss. Målingen er udtryk for den mængde vand, der fordamper via huden og generelt gælder det, at det er godt for huden, hvis fordampningen er mindre, end hvis den er stor.

Deltagerne rapporterede desuden om pænere hud med reducerede linjer og rynker, samt at pigmenteringer fremstod mindre synlige efter fire og 12 ugers brug.

Lycopene er en carotenoid, som beskytter cellerne mod skader forårsaget af inflammation og frie radikaler. Frie radikaler opstår bl.a. som reaktion mod UV-stråler og sollys og skader huden og får den til at se gammel ud. Stofskiftet fra lycopene finder også sted i huden – på mange måder sammenligneligt med beta-caroten, som giver os lidt ekstra farve.

 

Disse råd mod den sub-akutte inflammation gavner også huden:

  1. Spis flere grøntsager og tomater
  2. Reducér i mængden af forarbejdede fødevarer
  3. Sov godt
  4. Kvit tobakken
  5. Begræns alkoholindtaget
  6. Bekæmp den usunde, kroniske stress

 

Kilde

[1] Beauty from within: Improvement of skin health and appearance with Lycomato a tomato-derived oral supplement, https://doi.org/10.1111/jocd.15650