Tre planter til alskens smerter

 

Pilebark fra nordjyderne, ingefær fra kineserne og gurkemejerod fra inderne. En trepunktscocktail, der kan stoppe smerter hist, pist og alle vegne.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Det interessante ved sammensætningen er, at netop pilebarkekstraktet, udvundet fra en særlig rødpil i Nordjylland, kan virke ikke kun på led og muskler, men også på de nervesmerter, der næsten uundgåeligt hører sammen med belastninger af kroppen. Det er nervesystemet, som bliver irriteret og sender signaler til hjernen om at reagere, og en total bedøvelse af dette samspil er selvfølgelig hensigtsmæssigt under en operation. Men ellers har smerter rent faktisk en funktion: De fortæller hjernen, at noget er galt, og vil derigennem beskytte området mod overbelastning.

 

For meget motion kan skabe nye inflammationer, for lidt kan gøre det samme, det er kun dig, der kan finde ud af, hvem du er som motionist!

 

Lyt til kroppen med pilebarkekstrakt
Derfor er der også så mange gode grunde til at bruge pilebark frem for syntetisk medicin, hvis det vel at mærke er milde til moderate smerter. For så kan man stadig høre, hvad kroppen siger og tage behørigt hensyn.

Så mens gurkemeje og ingefær gør sit arbejde ude i led og muskler, sørger pilebarken for, at smertesignalerne til hjernen bliver reduceret, og det kan gøre en stor forskel for hastigheden, hvormed du bliver rask. For alt for mange smerter skaber træthed, og måske bliver overskuddet til at gøre noget godt for sig selv alt for lille.

 

Det meste handler om blodgennemstrømning
De fleste smerter handler om nedsat blodgennemstrømning til det syge område, og her kan de tre droger sammen gøre en forskel. Ved at stimulere det lokale væv rundt om det ramte område, kan immunstoffer bedre komme til at udføre deres arbejde. Og de affaldsstoffer, der opstår i kølvandet af processen, kan bedre elimineres og føres bort. Derfor er der også rigtig mange skader og slidte steder, der får det meget bedre af at blive rørt. Så færre smerter, uden dog helt at fjerne dem, giver energi til at få rørt sig, og evnen til at komme sig efter en anfald af smerter bliver i langt de fleste tilfælde forbedret.

 

At have smerter, og oveni købet blive træt af at skulle forholde sig til dem, er bare ikke særligt livsbefordrende.

 

De to asiatiske hjælpere
Ingefær med den skarpe friske smag har i hundredvis af år været en af hovedingredienserne i det asiatiske køkken sammen med den næsten smagsløse, men meget orange gurkemeje. Netop fordi asiaterne har meget færre problemer med smerter, gigt etc., har deres madkultur været genstand for endog meget grundig forskning. Og alle er enige, både forskere her og der: Det asiatiske køkken, og herunder gurkemeje og ingefær, har evnen til at holde inflammationer væk fra kroppen. Derfor virker begge så godt på alle de tilstande, hvor der er inflammationer.

 

Pilebark fra det nordjyske
Pilebarken indtager en særposition, for den er ikke kun brugt i Asien, men også af indianerne, og er faktisk kendt fra den europæiske plantemedicin.

Indianerne og europæerne tyggede barken, som indeholder en stor mængde aspirinlignende stoffer (salicin). Fordelen ved at anvende salicin er, at den ikke skaber bivirkninger som den rent fremstillede aspirintablet, der indeholder salicylsyre. Det skyldes, at mavesyren formår at holde stofferne i skak uden at skabe mavesår. Til gengæld skal man heller ikke forvente en lige så hurtig virkning af et pilebarkekstrakt som fra et lægemiddel, og derfor er Ledflex et godt valg til de mere kroniske smerter, der skal behandles over tid, frem for de hurtige akutte smerter, der kræver en her-og-nu-effekt.

Om du har slidgigt, en anden gigtform eller springende smerter i kroppen, så har de et til fælles: Du har en inflammation i dit bevægeapparat. Vævet er irriteret, hævet, rødt og varmt og afgiver smerter. Måske er det meget specifikt i et enkelt led eller to, måske er det rundt omkring i mange store og små led. Netop fordi smerterne kan være så diffuse, og ikke bare lige er til at få has på med motion, må man ty til andre midler. Problemet er blot, at den meste medicin har en stribe af bivirkninger, og derfor er det klogt at finde nogle andre løsninger og gemme den smertedæmpende medicin til de virkelig dårlige dage.

Bidro har kombineret viden fra hele verden i Ledflex. De tre stærke urter er ingefær, gurkemeje og pilebark, og fælles for dem alle er, at de fx afhjælper:

  • Smerter i muskler i ryg, nakke, lårmuskler, underben og arme
  • Smerter fra de store og små led: knæ, hofter, skuldre, albuer og fingre samt fødder
  • Smerter fra kroniske sportsskader, som også kan stamme fra senetilhæftninger
  • Menstruationssmerter

 

De tre urter er bundet sammen med solsikkelecitin, som sikrer en højere optagelse af de aktive stoffer helt ind i cellerne.

Der er også tilsat aktive stoffer (polyphenoler) fra blåbær og druer, som hjælper kroppen til at bortskaffe de mange frie iltradikaler, som også kan forstyrre kroppens evne til at blive godt gående igen.