Vitaminer og mineraler er livsvigtige stoffer

 

 

Både livsvigtige næringsstoffer og urter hører hjemme under fællesbetegnelsen ”kosttilskud”, men i modsætning til vitaminer, mineraler og fedtsyrer er urter ikke nødvendige for, at kroppen fungerer normalt.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – efterår 2014

 

Blandt det enorme udvalg af kosttilskud finder man en gruppe stoffer, som man bør være særlig opmærksom på. Det er de livsvigtige (essenti-elle) næringsstoffer, og i denne kategori finder vi vitaminer, mineraler samt visse aminosyrer og fedtsyrer. Vi er afhængige af at få disse stoffer fra den føde, vi indtager. Hvis vi kommer i mangel af et eller flere af de livsvigtige stoffer, kan det føre til ubalance og sygdom.

Som bruger af kosttilskud er det vigtigt, at du kender disse stoffer, fordi en sygdom eller en tilstand forårsaget af mangel kun kan genoprettes, hvis du tilfører de manglende stoffer udefra.

 

Når mangel bliver alvorlig

Man kan have forskellige grader af næringsstof-mangel, som manifesterer sig som alt lige fra et uskyldigt symptom til en livstruende tilstand. C-vitamin er et godt vitamin at bruge som eksempel. Hvis man har svag mangel på C-vitamin, kan det have en kompromitterende indvirkning på immunforsvaret, som blandt andet svækker kroppens forsvar mod virus, infektion m.v. Har man derimod komplet mangel på C-vitamin, vil kroppen udvikle skørbug, hvor bindevævet bogstaveligt talt går i opløsning, og der opstår sår og blødninger, tab af tænder m.v. Det gælder om at få et næringsstof i de doser, som sikrer, at kroppen fungerer optimalt, og her kan kosttilskud være en glimrende og praktisk løsning.

 

Selen og chrom

To af de næringsstoffer, som har fået særlig meget opmærksomhed i de senere år, er selen og chrom. Selen indgår i omkring 30 forskellige se-en-afhængige proteiner (selenoproteiner), som regulerer alt lige fra immunforsvar til forplantning, hvor chrom især har betydning for regulering af kroppens blodsukker. Virksomheden Pharma Nord, som siden begyndelsen af 1980’erne har specialiseret sig i næringsstof-præparater, har arbejdet målrettet på netop selen og chrom og har med præparaterne SelenoPrecise og ChromoPrecise opnået, hvad der i dag betragtes som de bedst optagelige og mest veldokumenterede kilder til henholdsvis selen og chrom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *