Withania somnifera

himalaya (1)

 

Engelske navne: Winter Cherry, Indian Ginseng
Indisk navn: Ashvaghanda

Familie: Solanaceae
Droge: Rod, blade

 

Beskrivelse
Findes i de subtropiske, tørre dele af Indien og Mellemøsten, specielt i øde områder i Himalayabjergene op til 5500 m over havet. Lille busk op til 5 m høj, stængler og grene dækket med et lag af stjerneformede hår. Blomstrer næsten året rundt. 10 cm lange, ovale blade. Runde røde bær. Kaldes også for “Fattigmandens Ginseng”. Ashvaghanda betyder “det som lugter som en hest”, giver styrke og seksuel drift som en hest.

 

Aktive indholdsstoffer
0,2% alkaloider (bl.a. isopelietierin og anaferin), steroid lactoner (withanolider og withaferi ner), sterol saponiner, jern.(1)

 

Farmakologi
Alkaloiderne nedsætter blodtrykket, stimulerer åndedrættet, løsner kramper i tarmene, livmoderen og bronkierne(1, 2) De steroide lactoner virker desinficerende, anticancer, inflammationshæmmende, beskytter leveren imod tetraklorkul-stof(1,4), og fremmer dens glykogendeponering.(1,5) Withania somnifera nedsætter binyrebarkens forbrug af C‑vitamin og kortisol.(6) Urten hæmmer GABA og TBPS og fremmer flunitrazepans evne til at binde sig til deres receptorer. Urten har også en GABA-mimetisk aktivitet.(8) Et forsøg har vist, at Withania somnifera reducerer 5-hydroxytryptophan og glutaminsyre, men hæver blodets indhold af GABA og monoamin oxidsase. 34 patienter med angstneuroser fik det signifikant bedre efter 12 ugers behandling.(9)

 

Egenskaber
Adaptogen, styrkende, afslappende, blodtryksnedsættende, inflammationshæmmende, nedsætter hjertebanken, hæmmer cancer (stor dosering), fremmer væksten hos børn og teenagere.(1-3)

 

Indikationer

 • Sygdomsforebyggelse
  Withania somnifera virker generelt forebyggende imod kræft og andre sygdomme. Drogen virker forebyggende imod bivirkningerne fra kemoterapi.(1)
 • Stress og angst
  Urten anvendes i behandlingen af udmattelse, “svage nerver”, stress, underernærede børn, blodmangel og impotens.(1) Angst, angstneurose.(8, 9)
 • Kronisk inflammation
  Withania somnifera anvendes også i behandlingen af kroniske inflammatoriske sygdomme som f.eks. bindevævssygdomme (LED, ankylosing spondylitis) og gigt.(1)
 • Styrkende
  Withania somnifera virker styrkende på atleter, ældre, børn og gravide kvinder (stimulerer også mælkeproduktionen).(1)

 

Kontraindikationer
Ingen kendte.(3)

 

Bivirkninger
Ingen bivirkninger ved anbefalet dosering.(3)

 

Toksicitet
Withania somnifera har meget lav giftvirkning og kan bruges gennem længere tid.

 

Dosering
Tørret droge: 1‑2 g tre gange daglig.(3) Ekstrakt (1:2) i 45% alkohol: 35‑90 ml ugentlig.(7)

 

Kombinationsforslag
Withania somnifera kan blandes med Glycyrrhiza glabra, Panax ginseng og Scutellaria lateriflora i behandlingen af kronisk stress, udmattelse og impotens. Blandes med Angelica sinensis og Urtica arter i behandlingen af blodmangel.

 

Referencer
1. Bone, K., MediHerb ProfessionalNewsletter, Aug. (1992) 2. Bone, K., Burgess, N., McLeod, D., How To Prescribe Herbal Medicines, 2.ed. Warwick: MediHerb Ltd., (1992), s. 69 3. Bone, K., Post Graduate Course in Phytotherapy, Warwick: MediHerb (1990) 4. Singh, N., et al Quart. J. Drug Res, 16, 8-16 (1978) 5. Kurandikar et al Ind. Drugs, 23, 133 (1986) 6. Singh, N., et al Int. J. Crude Drugs Res, 29-35 (1982) 7. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet 8. Mehta AK, et al: Ind J Med Res, 94 (B):312-5, (1991) 9. Upadhaya L. Et al: Acta Nerv Super, 32 (1):1-5, (1990)

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Comments
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Niels
8 år siden

Hvor Køber man ashawangda i danmark? (withania somnifera)

Marianne Palm
8 år siden

Den kan desværre ikke købes i Danmark længere. Det er mange år siden, at fødevarestyrelsen mente, at den var abortfremkaldende, og derfor erklærede den for uacceptabel. Desværre var det på et meget tyndt grundlag: WHO var i tilbage i 70´erne og 80´erne ude for at lede efter naturlige præventionsmidler i de u-landene, og her poppede der en masse forslag op. Et af dem var Withania somnifera, da nogle købmænd øjnede chancen for at tjene lidt ekstra. Det medførte en meget lille notits i et etnografisk tidsskrift, som Fødevarestyrelsen i 90´erne får øje på, og forbyder den på dette grundlag. Det… Læs mere

Niels
8 år siden
Reply to  Marianne Palm

Hej Marianne Tak for tilbagemeldingen. Jeg kan fortælle at jeg igennem min egen barndom og langt ind i mit voksen liv altid har følt uro, angst pga. Alkohol i familien. Her i 40 erne, kan jeg mærke at det bliver værre og med råd fra psykoterapeut og læge har jeg taget Perikon. Dette har medført at mit kortisol niveau er faldet. Jeg har fundet mere ro. Dog ligger min agst stadig og lure under overfladen. Med det har jeg bestilt Ashwagandha igennem Iherb.com og tænker at bestille rodenrod. R. Rosea. Jeg har læst meget om adaptogener i den senere tid… Læs mere

Marianne Palm
8 år siden

Hej Niels ingen alarmklokker herfra, men du skal ikke være nervøs for lysfølsomheden. Det var nogle køer i Australien, som gik på en mark med forskellige blomster, herunder hypericum, som satte den alarm i gang.
Men det er en rigtig, rigtig god ide at supplere med adaptogene/styrkende urter, og dit valg er rigtig godt. Arctic Root fx med Rosenrod i fra Anjo, er et naturlægemiddel, og her er du garanteret de aktive stoffer, du skal bruge til din uro. Så du behøver ikke at bevæge dig ud over de danske grænser for at få et godt produkt.

Niels
8 år siden

Mange tak for din hjælp Marianne :-)

Helene Høj
7 år siden

Hej Marianne/NIels :)

Hvor kan jeg læse, hvilke droger er ulovlige at få tilsendt fra udlandet? Jeg tænker især på Ashwaganda og de mange urter fra Happy Herbs,

Tak for jer <3
Helene

Niels
7 år siden

Hej Helene, jeg får ashwagandha fra iherb og holder den under 80 kr. Har aldrig købt større partier hjem, så ved egentlig ikke om det er et problem. Men herfra kan jeg bare sige at ashwagandha er et af mine favorit adaptogener og jeg har snart prøvet en del. Dog vil jeg sige at jrg får lidt kant overfor mennesker som presser mig og jeg er ikke altid lige assertiv når jeg har taget ashwagandha i et stk tid. Men jeg nikker genkendende til den GABA ligende effekt den gir. . Rhodiola Rosea er slet ikke for mig! Gir mig… Læs mere

Dorthe-Marie Astrup
1 år siden

Jeg har lige læst, at ashwagandha ikke er godt hvis man har lavt blodtryk. Der har jeg, men det er kun noget jeg ved fra tidligere graviditets tjek mm. Altså ikke noget jeg på nogen måde mærker til eller nogensinde har gjort. Så jeg tænker ikke umiddelbart at det kan være et problem.??? Jeg vil tage ashwagandha for stress som jeg har lidt af i et års tid

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x